26 °C Athens, GR
11/08/2022

Τελευταια Νέα
1,7 εκατομμύρια αδικημένοι με το Fuel Pass 2 – Έλαβαν 15€ λιγότερα Την λαϊκή αγορά της Καστοριάς επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Καλλίνικος – Adologala.gr Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενισχύει το αποτύπωμά του στο χάρτη των «πράσινων» αεροδρομίων της Ευρώπης Με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη συναντήθηκε η Υπουργός Πολιτισμούς Λίνα Μενδώνη Δυτική Όχθη: Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής Αμερικής Ελπιδοφόρος: Άμεση διάθεση 350.000$ για την ανοικοδόμηση του Νοσοκομείου του Βαλουκλή – Adologala.gr Οικουμενικός Πατριάρχης: Προσευχηθείτε όλοι για την κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία – Adologala.gr Στον Ιερό Ναό του Απόστολου Βαρνάβα λειτούργησε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος – Adologala.gr Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονα στους Αγίους Τόπος – Adologala.gr Καταληψίες κατέλαβαν ιδιοκτησία του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα – Adologala.gr

Επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 25 / 12 / 2021 , 19:40 από news_room

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στην έδρα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Πτυχές της Ελληνικής επανάστασης του 1821» που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με ΓΕΕΘΑ και την Θρησκευτική Υπηρεσία Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του ΓΕΕΘΑ και του Ι.Π.Ε. το οποίο προσβλέπει στην ποιμαντική κατάρτιση και επιμόρφωση των στρατιωτικών ιερέων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», παρόντες ήταν εκ του Ι.Π.Ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ι.Π.Ε. και ο Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής, ενώ από την στρατιωτική ηγεσία έδωσαν το παρόν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ, ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης και οι Διευθυντές των Κλάδων και των Ανεξαρτήτων Διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ.

Την πρώτη συνάντηση του προγράμματος παρακολούθησαν στρατιωτικοί ιερείς με φυσική παρουσία, αλλά και διαδικτυακά. Κατά την έναρξή της τον λόγο έλαβε ο π. Θεολόγος ο οποίος αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος λέγοντας χαρακτηριστικά: «μέσα από τις πλούσιες σε θεματολογία ενότητες του προγράμματος τα στελέχη και οι κληρικοί που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις μπορούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να γνωρίσουν τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την ιστορική έρευνα όλων των πτυχών της επανάστασης, να αποκομίσουν οφέλη στην κατανόηση και παρέμβαση σε θέματα εθνικής και πολιτιστικής ταυτότητας, ανάδειξης του ανθρωπίνου προσώπου, σχέσεων με το διαφορετικό σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και ιστορικής συνέχισης του Ελληνισμού με βάση αρχές και αξίες που πηγάζουν από την Ελληνική ιστορική και πνευματική παράδοση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το πρόγραμμα εστιάζει στην  ανάδειξη των δυνατοτήτων συνεργασίας Εκκλησίας – Πολιτείας, με σκοπό την προώθηση πρωτοβουλιών που αφορούν την ελληνική ταυτότητα και τον ελληνικό πολιτισμό».

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος αφού μετέφερε τις ευχές και τις ευχαριστίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, αναφέρθηκε στη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του στρατού και του κλήρου λέγοντας: «τους συνδέει η έννοια και η αξία της θυσιαστικής διακονίας υπέρ του άλλου. Η έννοια αυτή της θυσίας είναι, αναμφισβήτητα, σύμφυτη με την ιδιότητα του στρατιωτικού αλλά και με το λειτούργημα του κληρικού, και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλο κοινωνικό λειτούργημα ή διακόνημα».

Εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπαρχηγός, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και περιέγραψε με αδρές γραμμές το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, το οποίο με τη συμβολή της Εκκλησίας γίνεται πιο ουσιαστικό και πνευματοφόρο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τον συντονιστή του προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. Μελέτιο Κουράκλη, Διευθυντή Σώματος Στρατιωτικών Ιερέων Ενόπλων Δυνάμεων, με τίτλο «Οι Στρατιωτικοί Ιερείς στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας τους 1821», η οποία αναφερόταν στο άγνωστο έργο και στην συμβολή των στρατιωτικών ιερέων κατά τα χρόνια της Επανάστασης τόσο με την ενεργό συμμετοχή τους στον ένοπλο αγώνα, όσο και ως ποιμαντικοί λειτουργοί του.

Η συνάντηση έκλεισε με εκατέρωθεν ευχές ενόψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 35 διδακτικές ώρες και θα ολοκληρωθεί σε 9 συναντήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Σε αυτές θα διδάξουν Καθηγητές Πανεπιστημίου και καταξιωμένοι ιστορικοί και ερευνητές της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

G20: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ

G20-Πρόεδρος Μπάιντεν: «Ο πάπας Φραγκίσκος είναι πραγματικά ένας αξιοσέβαστος και αυθεντικός άνθρωπος»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares G20-Πρόεδρος Μπάιντεν: Ο πάπας Φραγκίσκος είναι «Πραγματικά ένας αξιοσέβαστος και αυθεντικός άνθρωπος» «Είναι ένας πραγματικά αξιοσέβαστος και αυθεντικός άνθρωπος», σχολίασε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου G20 στη Ρώμη. Αναφέρθηκε μάλιστα επί μακρόν στον ποντίφικα, πολύ περισσότερο από τις απαντήσεις που έδωσε για άλλα […]

O Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 8 / 8 / 2021 , 0:29 από news_room O Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ συναντήθηκε στις χθές 3 Αυγούστου, στα γραφεία της Πρυτανείας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Γεώργιος Μ. Κοντάκης. Ο Πρύτανης […]

Pin It on Pinterest