28 °C Athens, GR
19/08/2022

Τελευταια Νέα

Εγκαίνια έκθεσης για την 300η επέτειο από τη σύσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας – Adologala.gr

Εγκαίνια έκθεσης για την 300η επέτειο από τη σύσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 4 / 12 / 2021 , 6:43 από news_room

Εγκαίνια έκθεσης για την 300η επέτειο από τη σύσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας – Adologala.gr

Την 1ην Δεκεμβρίου 2021 εγκαινιάσθηκε στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο η έκθεση «Ρωσική Αυτοκρατορία».

Η νέα θεματική έκθεση συνεχίζει τη σειρά των επετειακών εκδηλώσεων, που γίνονται με αφορμή την 150ή επέτειο του Ιστορικού Μουσείου. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Ιστορία της Πατρίδας», του Ενιαίου Ναυπηγικού Ομίλου και της Ενιαίας Μεταλλουργικής Εταιρείας.

Χαιρετισμό στους παρισταμένους απηύθυνε ο διευθυντής του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου Α. Λεβίκιν, ο οποίος ειδικότερα επεσήμανε ότι η 300ή επέτειος από τη σύσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας είναι μια σημαντική ημερομηνία στην ιστορία του ρωσικού λαού, η οποία «καθόρισε τη μετατροπή της Ρωσίας από μια περιφερειακή δύναμη, που ασκούσε επιρροή στο βορειοανατολικό τμήμα της Ευρώπης, σε δύναμη, που άρχισε να καθορίζει την τύχη όλης της Ευρώπης, άρα και ολόκληρου του κόσμου».

Στη συνέχεια στην τελετή μίλησε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ιστορικής Εταιρείας (ΡΙΕ), διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας Σ. Ναρίσκιν. Κατά τα λεγόμενά του, η έκθεση που είναι αφιερωμένη στην 300ή επέτειο της ανακηρύξεως της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όπου παρουσιάζονται μερικές εκατοντάδες εκπληκτικά εκθέματα, «αποτελεί ένα εξαιρετικό δώρο για όσους αγαπούν τη μεγάλη μας ιστορία».

«Οι απόγονοι του Μεγάλου Πέτρου κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο πολιτικό μηχανισμό, ο οποίος εξασφάλιζε την ισορροπία συμφερόντων του αυτοκρατορικού κέντρου και των εθνικών περιφερειών, ενώ το διαστρωματικό ιδανικό να υπηρετείς την Πατρίδα ένωνε τις πιο διαφορετικές εθνότητες και ομολογίες. Δυστυχώς, δύο αιώνες αργότερα, λόγω αντικειμενικών ιστορικών λόγων η αυτοκρατορία παραχώρησε τη θέση της σε άλλες μορφές πολιτειακής υπόστασης της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΙΕ.

Η υφυπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Α. Μανίλοβα αφηγήθηκε ότι το μουσείο τα τελευταία χρόνια παρουσίασε πολλές λαμπρές και επιτυχημένες εκθεσιακές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία μεταξύ άλλων με μουσεία της Ιταλίας, της Γερμανίας, το Λούβρο, το Ερμιτάζ, το Ρωσικό Μουσείο.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, ο οποίος, αφού χαιρέτισε τους παρόντες εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, ειδικότερα τόνισε:

«Είναι πολύ σημαντική αυτή η έκθεση, την οποία εγκαινιάζουμε σήμερα. Είναι αφιερωμένη σ᾽ εκείνη την περίοδο της ρωσικής ιστορίας, την οποία δικαίως αντιλαμβανόμαστε ως ακμή της. Είναι μια περίοδος όπου αύξανε η οικονομική ισχύς της Ρωσίας και οι πολιτικές της δυνατότητες, όταν η χώρα μας κέρδισε λαμπρές στρατιωτικές νίκες, όταν διευρύνονταν τα σύνορά της.

Για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αυτή η περίοδος σημαδεύθηκε από την κατάργηση του πατριαρχικού θεσμού και επικεφαλής της Εκκλησίας ανέλαβε ο επικεφαλής του κράτους, διοικώντας την Εκκλησία μέσω του επιτρόπου του. Όλες οι αποφάσεις για τον διορισμό επισκόπων ή απονομής βραβείων λαμβάνονταν εξ ονόματος της αυτοκρατορικής Αυτού μεγαλειότητας. Οι Πατριάρχες της Ανατολής, όταν απευθύνονταν στην Αγιωτάτη Σύνοδο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, προσφωνούσαν αυτό το συλλογικό διοικητικό σώμα «αγαπητή εν Χριστώ αδελφή».

Συχνά ασκούμε κριτική σε αυτή την περίοδο στη ζωή της Εκκλησίας, διότι στερήθηκε ορισμένων χαρακτηριστικών εκκλησιαστικότητας τόσο σημαντικών όπως ο θεσμός του Πατριαρχείου και η αυτοτέλεια στην εσωτερική της διοίκηση. Αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε ότι για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αυτή επίσης κατέστη εποχή ακμής, όταν η Εκκλησία είχε μεγάλες δυνατότητες, έχαιρε σημαντικής ελευθερίας, διότι το κράτος, που την ήλεγχε και τμήμα του οποίου αποτελούσε εκείνη τη στιγμή, ήταν ορθόδοξο. Επομένως, ορισμένη ισορροπία βεβαίως και υπήρχε μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Αυτή η περίοδος σημαδεύθηκε για την Εκκλησία από την αύξηση του αριθμού των ενοριών και των μονών, τον βίο και την πολιτεία τέτοιων διακεκριμένων μορφών όπως ο Όσιος Σεραφείμ του Σαρόφ, ο Άγιος Φιλάρετος Μόσχας, ο Άγιος Ιωάννης Κρονστάνδης. Συνεπώς, με βαθιά ευγνωμοσύνη στον Θεό ενθυμούμαστε αυτή την περίοδο της ρωσικής ιστορίας.

Καθώς επεκτείνονταν τα σύνορα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας διευρύνθηκε και η εκκλησιαστική αποστολή στα εδάφη αυτά. Ακριβώς τότε ήταν, που ιδρύθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιαπωνίας, η Ορθόδοξη Εκκλησίας της Κίνας, η αποστολή της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Άπω Ανατολή και την Αλάσκα. Αυτές επίσης είναι εκπληκτικές και ένδοξες σελίδες της ιστορίας της Εκκλησίας μας, οι οποίες έχουν συνέπειες μέχρι σήμερα. Αρκεί να πούμε ότι η Ρωσία προ πολλού αποχώρησε από την Αλάσκα, αλλά οι ορθόδοξοι ναοί εκεί υπάρχουν και η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Αρκεί να επισημάνουμε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ιαπωνίας, που ιδρύθηκε ακριβώς εκείνη την περίοδο, κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αι., από τον Άγιο Ισαπόστολο Νικόλαο Ιαπωνίας, εξακολουθεί να υπάρχει και να αναπτύσσεται.

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας η γνωριμία με αυτή την έκθεση να είναι για εμάς ενδιαφέρουσα και ενημερωτική».

Επίσης μίλησαν και άλλοι επίσημοι και στο τέλος ο διευθυντής του Μουσείου Α. Λεβίκιν ξενάγησε τους συμμετέχοντες στην τελετή στους χώρους του.

***

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσημες προσωπογραφίες των Ρώσων αυτοκρατόρων, στρατιωτικές και αυλικές στολές, τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά στην Πατρίδα και τον αυτοκράτορα, καθώς και εκκλησιαστικά λειτουργικά σκεύη και είδη διακόσμου του ναού, που είναι απαραίτητα στην ιερουργία και τονίζουν το αδιάκοπο της Ορθοδοξίας και της αυτοκρατορικής εξουσίας.

Ειδικό τμήμα της εκθέσεως πραγματεύεται ιστορίες των ανθρώπων της αυτοκρατορίας, με τους κόπους και τα ταλέντα των οποίων συστάθηκε το κράτος.

Ένα συμβολικό έκθεμα της εκθέσεως είναι το αντίγραφο ενός από τα κύρια αυτοκρατορικά διακριτικά, του Μεγάλου Αυτοκρατορικού Στέμματος, που παραχωρήθηκε ειδικά για την έκθεση.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί την 1ην Μαρτίου 2022.

Εγκαίνια έκθεσης για την 300η επέτειο από τη σύσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας - Adologala.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

synaxi-agion-apostolon-kallithea-tzitzifies-agioi-apostoloi-eidiseis-theia-leitoyrgia-adologala-panygiri-80

Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 24 / 7 / 2022 , 2:06 από news_room Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Σύμπασα η τοπική κοινωνία της Καλλιθέας τίμησε το διήμερο 29 και 30 Ιουνίου 2022 την μεγάλη εορτή της συνάξεως των αγίων δώδεκα Αποστόλων. Το απόγευμα […]

Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος τέλεσε Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Μετοχίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στο Βελιγράδι

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 14 / 6 / 2020 , 12:44 από Tην εορτή του Αγίου Πνεύματος, στις 8 Ιουνίου 2020, πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στο Βελιγράδι. Της Θείας Λειτουργίας ανήμερα της εορτής στο Μετόχι προεξήρχε ο Αγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, συλλειτουργησάντων του Προϊσταμένου του Μετοχίου Πρωθιερέα […]

Pin It on Pinterest