13 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Τον Πατριάρχη της υποδέχθηκε η Ομογένεια της Νοτίου Αφρικής – Νέα ποιμαντική περιοδεία του Πατριάρχη Θεόδωρου

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 / 11 / 2021 , 21:52 από news_room

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Την Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021, η Α.Θ. Μακαριότης Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, αφίχθη στον Διεθνή Αερολιμένα O.R. Tambo, στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, για να ξεκινήσει την ποιμαντική του περιοδεία στην Ομογένεια της χώρας, συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Τότκα.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός, ο Πρέσβης της Αιγύπτου Εξοχ. κ. Ahmed El Fadly, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου Εξοχ. κ. Αντώνιος Μανδρίτης, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Πρετόρια Εντιμ. κ. Στέφανος Ιωαννίδης,  ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Εντιμ. κ. Ιωάννης Χατζαντωνάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νοτίου Αφρικής κ. Ιωάννης Σπυρίδης.

Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται πάλι στη Νότιο Αφρική μετά από τρία χρόνια, καθώς η περσινή του επίσκεψη είχε αναβληθεί λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, δήλωσε την πρόθεσή του, στο πλαίσιο μιας περιοδείας στις ελληνικές κοινότητες, να βρεθεί εκ του σύνεγγυς  στο πλευρό της παροικίας που δοκιμάσθηκε από τον Covid-19. Ευχήθηκε δε, να απαλλαγεί σύντομα η Νότιος Αφρική, η Αφρικανική Ήπειρος, αλλά και ο κόσμος ολόκληρος από την σκληρή μάστιγα της πανδημίας. 

Το πρωί της ίδιας ημέρας ο ιερός κλήρος της Μητροπόλεως υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Τριάδος και Ευαγγελιστού Μάρκου και στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε Γενική Ιερατική Σύναξη, κατά την οποία ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος απευθυνόμενος πατρικά προς τους ιερείς, εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου, τους στήριξε στην θεοφιλή διακονία τους.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός ένδακρυς καλωσόρισε τον Μακαριώτατο εκ μέρους του ιερού κλήρου, τονίζοντας τη σπουδαιότητα και την ευλογία της παρουσίας του Πάπα και Πατριάρχου, τόσο για την Μητρόπολη, όσο και για ολόκληρο τον απόδημο ελληνισμό, ειδικότερα την περίοδο αυτή, κατά την οποία όλοι δοκιμάζονται από την σκληρή πανδημία. Ενώπιον του Πηδαλιούχου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχαρίστησε όλους τους ιερείς της Μητροπόλεώς του, για την στάση που επιδεικνύουν καθ΄ όλη την διάρκεια της πανδημίας, ευρισκόμενοι προσευχητικά δίπλα στο ποίμνιο, ενώ δεν λησμόνησε να μνημονεύσει τις ψυχές εκείνες που έχασαν την μάχη με το κορωνοϊο.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος με έκδηλη συγκίνηση ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Δαμασκηνό και τους κληρικούς για την θερμή υποδοχή, για τη στήριξη του έργου της Μητροπόλεως και της Ελληνικής παροικίας, καθώς και την αφοσίωσή τους στον θεσμό του παλαίφατου Πατριαρχείου και στο πρόσωπο του Πατριάρχου τους. Τους επαίνεσε δε για το κουράγιο και την υπομονή που επιδεικνύουν στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας, καθώς και στην παρηγορία που βρίσκουν οι πιστοί στην Εκκλησία. Δεν λησμόνησε να μνημονεύσει τις ψυχές των αρχιερέων του Αλεξανδρινού Θρόνου που τώρα αναπαύονται εν σκηναίς Δικαίων, αφήνοντας πίσω δυσαναπλήρωτο το κενό της απουσίας τους, μέσα στον τελευταίο ένα χρόνο.

Τέλος, αναφέρθηκε στον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ. κ. Νικόδημο Τότκα. Τον ευχαρίστησε για την ακάματη και αγόγγυστη αφοσίωσή του στο πρόσωπο του Πατριάρχου του, καθώς και για την υποδειγματική καθ’ όλα υική υπακοή του, τόσο στον ίδιο, όσο και στον οικείο Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως, να αφήσει την ενορία που υπηρετούσε επί μία πενταετία, για να διακονήσει στο κέντρο του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Αιγύπτιος Πρέσβης Εξοχ. κ. Ahmed El Fadly, όπως προβλέπεται από το διπλωματικό πρωτόκολλο, αφού ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος – εδρεύοντας στην Αλεξάνδρεια – κατέχει και την Αιγυπτιακή υπηκοότητα. Ο Πρέσβης καλωσόρισε θερμά τον Πατριάρχη στην Νότιο Αφρική και επακολούθησε συζήτηση επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Αξίζει να αναφερθεί πως στο γεύμα προσεκλήθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους οι πρέσβεις Ορθοδόξων χορών, της Κύπρου, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και της Μπελαρούς, τους οποίους ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε εγκαρδίως που ήλθαν και τον ετίμησαν.

Το βράδυ της Παρασκευής, 12 Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας την πρώτη ημέρα της Πατριαρχικής επίσκεψης, ο Μακαριώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέα Δημητρίου και τα μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας Νοτίου Αφρικής, σωματείο που συστάθηκε το 1934 και αποτελεί «φάρο» των δικαίων της Κύπρου στη Νότιο Αφρική.

Διακρινόμενος για την ευαισθησία του ως προς το κυπριακό ζήτημα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, εξέφρασε στην ομιλία του την υποστήριξη του Πατριαρχείου σε θέματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευελπιστώντας να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο, ευχήθηκε για την γρήγορη επίλυση του μακροχρόνιου προβλήματος της παράνομης κατοχής των εδαφών της Κύπρου.

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον παντεπίσκοπο της Οικουμένης Βαρθολομαίο

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 3 / 9 / 2023 , 15:40 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Ηλεία. Η κυρία Σακελλαροπούλου συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη δύσκολη κατάσταση που επικράτησε το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας λόγω των μεγάλων πυρκαγιών, καθώς […]

Υεμένη: Αποκρούστηκε «μαζική» επίθεση ανταρτών Χούθι

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 28 / 4 / 2021 , 7:06 από news_room Υεμένη: Αποκρούστηκε «μαζική» επίθεση ανταρτών Χούθι Οι δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης απώθησαν «μαζική» επίθεση των Χούθι δυτικά της πόλης Μαρίμπ, ενισχύοντας τις θέσεις τους στο έσχατο οχυρό τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο στρατιωτικοί […]