24 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επίσκεψη του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγο Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

Συμβολικό δημόσιο έργο τέχνης στη μνήμη του Βάτσλαβ Χάβελ κοσμεί την Αθήνα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 / 11 / 2021 , 21:59 από news_room

Η Αθήνα τιμά με ένα συμβολικό έργο τη μνήμη του μεγάλου ηγέτη της Τσεχικής Δημοκρατίας Βάτσλαβ Χάβελ και ενός από τους πρωταγωνιστές της «Βελούδινης Επανάστασης»: Το «Παγκάκι του Βάτσλαβ Χάβελ», ένα δημόσιο έργο τέχνης, εμπνευσμένο από την προσωπικότητα του τελευταίου προέδρου της Τσεχοσλοβακίας (1989-1992) και πρώτου προέδρου της Τσεχικής Δημοκρατίας, στολίζει εδώ και λίγες μέρες την ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, πρόκειται για το διεθνές έργο του Τσέχου αρχιτέκτονα Bořek Šípek, που από το 2013 έχει τοποθετηθεί σε 40 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους την Ουάσιγκτον, το Δουβλίνο, τη Βαρκελώνη, την Πράγα, τη Λισαβόνα, το Μιλάνο, τη Βενετία και τις Βρυξέλλες. Το «παγκάκι του Βάτσλαβ Χάβελ» αποτελείται από ένα τραπέζι ανάμεσα σε κορμό δέντρου και δύο καρέκλες.

«Προσκαλεί τους ανθρώπους να καθήσουν, να προβληματιστούν, να συζητήσουν ακούγοντας ο ένας τον άλλον, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναζητήσουν μαζί τις απαντήσεις», είπε, επεξηγώντας το συμβολισμό του, η χήρα του Τσέχου ηγέτη, Ντάγκμαρ Χάβλοβα, στην ομιλία της στα αποκαλυπτήρια του έργου που έγιναν στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου έχει τοποθετηθεί.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν από το δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παρόντες ήταν επίσης ο πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Jakub Karfik, η διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας, Lucie Kuligová κ.ά. «Ο σύζυγός μου «έτρεφε» μεγάλο σεβασμό για τη διεθνή κοινότητα και έβλεπε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών ως απαραίτητο μέσο για την υποστήριξη των αξιών για τις οποίες ζούσε και αγωνιζόταν. Είμαι υπερήφανη που η πόλη της Αθήνας και ολόκληρη η Ελλάδα επιβεβαιώνουν για ακόμη μία φορά την προσήλωσή τους σε αυτές τις αξίες» είπε μεταξύ άλλων η κ. Χάβλοβα. Με θερμά λόγια μίλησε για τον Βάτσλαβ Χάβελ, ο δήμαρχος Αθηναίων. «Με την ειρηνική αντίσταση κλόνισε τα θεμέλια μίας αυτοκρατορίας του ολοκληρωτισμού», είπε ο κ. Μπακογιάννης και έκανε λόγο για έναν άνθρωπο «που απέδειξε έμπρακτα πως η ηθική νικάει τα όπλα» αλλά και για έναν άνθρωπο «που είχε πάντα στενούς και ιδιαίτερους δεσμούς με τη χώρα μας», είπε.

Επίσης υπογράμμισε τη σημασία που έχει «για εμάς τους Αθηναίους», ο «ιδιαίτερος συμβολισμός» της τοποθέτησής του, «στο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας της ΕΑΤ-ΕΣΑ, δίπλα στο νέο Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου και στο Κέντρο Εκθέσεων του Δήμου Αθηναίων. Το έργο αυτό είναι εμπνευσμένο από την προσωπικότητα και τα δημοκρατικά ιδανικά του Χάβελ. Έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα διότι είναι ένα τραπέζι στο οποίο μπορούμε όλοι να καθόμαστε και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, διότι η Αθήνα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία βασίζεται στον διάλογο, βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Τον Δεκέμβριο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατο του Βάτσλαβ Χάβελ και η μνήμη του θα τιμηθεί και στη χώρα μας με εκδηλώσεις, στις οποίες θα τονίζεται η ιδιαίτερη σχέση του Τσέχου πολιτικού με την Ελλάδα. Το 1993, ως Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας ο Βάτσλαβ Χάβελ είχε παραλάβει το «Βραβείο Ωνάση» στην Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα

Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Μιά Ελλάδα: Μία εικόνα μία ιστορία» τέλεσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Τα εγκαίνια της Έκθεσης «Μιά Ελλάδα: Μία εικόνα μία ιστορία» τέλεσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 19 / 3 / 2022 , 22:25 από news_room Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022, ώρα 19.30, πραγματοποιήθηκαν στην Γκαλερί Γκλόρια τα εγκαίνια της Έκθεσης «Ελλάδα: μια εικόνα μια ιστορία» του ζωγράφου Αργύρη Κωνσταντίνου. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, η προσφώνηση του οποίου ακολουθεί πιο κάτω. Την Έκθεση προλόγισε ο καθηγητής του […]

Επίσκεψη του τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 / 5 / 2021 , 20:27 από news_room Επίσκεψη του τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας Την Τρίτη, 4 Μαϊου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος υποδέχθηκε στα κεντρικά γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στο Σύνδεϋ, τον δημοφιλή και ταλαντούχο Έλληνα τραγουδιστή, κ. Δημήτρη Μπάση. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην […]