16 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

π. Θωμάς Ανδρέου «Η προσφορά του Κλήρου κατά τα έτη της σκλαβιάς – Η θυσία της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821»

π. Θωμάς Ανδρέου «Η προσφορά του Κλήρου κατά τα έτη της σκλαβιάς – Η θυσία της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821»

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 29 / 11 / 2021 , 19:43 από news_room

Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 6.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, ήταν ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Θωμάς Ανδρέου, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολεως Ιωαννίνων, με θέμα «Η προσφορά του Κλήρου κατά τα έτη της σκλαβιάς – Η θυσία της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821». Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί την απαρχή της αλλαγής της παγκόσμιας ιστορίας. Μια αυτοκρατορία με χίλια χρόνια πολιτισμικής ανάπτυξης και προσφοράς χάθηκε μέσα σε σαράντα ημέρες πολιορκίας.

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί τους καρπούς της προσδοκίας για την ελευθερία, η οποία καλλιεργήθηκε από την Άλωση ακόμα της Πόλης και την οποία προσδοκία συντήρησαν με τους αγώνες τους και με τις θυσίες τους οι κληρικοί παντός βαθμού τόσο μέσω της διαφύλαξης της ελληνικής γλώσσας και της χριστιανικής Πίστεως αλλά κυρίως της διαφύλαξης της εθνικής συνείδησης και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Εδώ στην πόλη των Ιωαννίνων, την πόλη των θρύλων, των θρήνων και των στεναγμών, μαρτύρησαν δεκάδες χριστιανοί στα δίσεκτα αυτά χρόνια της Οθωμανικής δουλείας, τα οποία ανέδειξαν γνωστούς και άγνωστους νεομάρτυρες.

Μέσα στη ζοφερή αυτή για το γένος περίοδο, το φαινόμενο των νεομαρτύρων εις το οποίον και αναφερθήκαμε παραπάνω, θα γίνει η αιτία αναζωπύρωσης της πίστης και της ελπίδας των υποδούλων Ελλήνων, αφού στα μάτια τους ο νεομάρτυρας καθίσταται και εθνικός αλλά και κυρίως θρησκευτικός ήρωας».

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

π. Θωμάς Ανδρέου «Η προσφορά του Κλήρου κατά τα έτη της σκλαβιάς – Η θυσία της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821» π. Θωμάς Ανδρέου «Η προσφορά του Κλήρου κατά τα έτη της σκλαβιάς – Η θυσία της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821» π. Θωμάς Ανδρέου «Η προσφορά του Κλήρου κατά τα έτη της σκλαβιάς – Η θυσία της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821»

Σχετικά Άρθρα

Λαμπρή η εορτή της Αναλήψεως στον Βόλο – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 11 / 6 / 2021 , 0:42 από news_room Με την δέουσα λαμπρότητα, τηρουμένων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, εορτάσθηκε στον Βόλο η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως, με επίκεντρο τον ομώνυμο μεγαλοπρεπή Ναό της πόλης. Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία ικανού αριθμού προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία […]

Επικοινωνία Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ Isaac Herzog – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 15 / 7 / 2021 , 23:16 από news_room Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ, κ. Isaac Herzog, με την ευκαιρία της ανάληψης των υψηλών καθηκόντων του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού συνεχάρη τον κ. Herzog για την εκλογή του, τόνισε την […]