13 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr

Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 12 / 2021 , 18:32 από news_room

Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ – Adologala.gr

Την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, τελέστηκαν με λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τα Εγκαίνια του φερώνυμου Ιερού Ναού στο Mascot του Σύδνεϋ.

Της Ακολουθίας των Εγκαινίων προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, Μελόης κ. Αιμιλιανό, Κυανέων κ. Ελπίδιο, Σινώπης κ. Σιλουανό, Σωζοπόλως κ. Κυριακό, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο και Κερασούντος κ. Ευμένιο.

Σε κλίμα βαθιάς κατανύξεως, στην αρχή της Ακολουθίας εψάλη σύντομη δέηση μπροστά από την Αγία Τράπεζα και ακολούθησε η λιτανεία των ιερών λειψάνων τρεις φορές πέριξ του Ναού, με τη συμμετοχή όλων των πιστών. Στο τέλος της τρίτης λιτανείας, συμφώνως προς το Τυπικό, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος κατευθύνθηκε προς την είσοδο του Ιερού Ναού, η οποία πλέον ήταν κλειστή, και πρόσταξε: «Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης» (Ψαλμός 23. Ψαλμὸς τῷ Δαυΐδ· τῆς μιᾶς Σαββάτων). Όταν οι θύρες του Ναού άνοιξαν, ο Αρχιεπίσκοπος εισήλθε ακολουθούμενος από τους Επισκόπους, τους κληρικούς και τους πιστούς, κατευθύνθηκε προς την Αγία Τράπεζα και τοποθέτησε τα ιερά λείψανα στο κέντρο αυτής, στην ειδική οπή που ονομάζεται «φυτόν». Αφού σφράγισε το «φυτόν» με την κηρομαστίχη, διάβασε γονατιστός ειδική ευχή επικλήσεως του Παναγίου Πνεύματος για τον αγιασμό του Ναού. Ακολούθησαν η έκπλυση και το μύρωμα της Αγίας Τραπέζης, ο καθαγιασμός των αντιμηνσίων (που πλέον επέχουν θέση τελείας Αγίας Τραπέζης), η τοποθέτηση των εικόνων των Ευαγγελιστών στις τέσσερις γωνίες της, και η κάλυψη της πλάκα της με το κατασάρκιο (λευκό ύφασμα που συμβολίζει τη σινδόνη με την οποία τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού), το οποίο δε βγαίνει ποτέ από την Αγία Τράπεζα. Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Θεοφιλέστατος κ. Ιάκωβος έχρισε με Άγιο Μύρο τους τοίχους του Ιερού Ναού, σχηματίζοντας το μονόγραμμα του Χριστού (ΧΡ), και ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος άναψε την ακοίμητη κανδήλα της Αγίας Τραπέζης.

Στη συνέχεια, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε καταλλήλως για το νόημα των εγκαινίων και μνημόνευσε τα πρόσωπα που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ιστορία του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης. Αναφέρθηκε καταρχάς στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Στυλιανό, ο οποίος είχε θέσει τον θεμέλιο λίθο του Ναού, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων. Έκανε επίσης μνεία στον π. Νικόλαο Μαρκέτο και στον αγώνα που έδωσε για την πρόοδο του έργου της ανεγέρσεως, ενώ επαίνεσε τη διακονία του π. Αθανασίου Γιάτσιου, επί σειρά ετών Ιερατικώς Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης, καθώς και την προσφορά του προέδρου της Ενορίας, κ. Ελευθερίου Σφυδώνιου, και των συνεργατών του.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ανώνυμους και αφανείς ευεργέτες και δωρητές του Ιερού Ναού, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι δε φαίνονται και υπάρχουν και προσφορές, που μπορεί στα μάτια των ανθρώπων να φαίνονται ασήμαντες, αλλά ευτυχώς ο Θεός έχει άλλα μάτια και άλλη ζυγαριά». Εξέφρασε, τέλος, τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του προς τους ανθρώπους της πρώτης γενιάς μεταναστών, οι οποίοι, παρά τη φτώχεια και τις δοκιμασίες τους, συνέβαλαν με πολύ κόπο και στερήσεις στην ανέγερση του Ναού.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος καλωσόρισε τον π. Σταύρο Ιβανό, που αναλαμβάνει καθήκοντα Προϊσταμένου στην Ενορία της Αγίας Αικατερίνης, αντικαθιστώντας τον π. Αθανάσιο ο οποίος θα συνεχίσει τη διακονία του σε άλλη πολυπληθή ενορία. «Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει αυτήν την πολύ ευλογημένη παράδοση, την οποία θα λάβει από τον π. Αθανάσιο», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στον νέο Ιερατικώς Προϊστάμενο, ενώ απηύθυνε παράκληση στους ενορίτες της Αγίας Αικατερίνης να τον περιβάλουν με την ίδια αγάπη, καθώς και να διατηρήσουν τη μεταξύ τους ενότητα και ομόνοια.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, κ. Χρήστος Καρράς, με τη σύζυγό του, Εμπορική Ακόλουθο, κ. Κάτια Γκίκιζα, o Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών και Διευθυντής του Department of Modern Greek Studies του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, Δρ Βρασίδας Καραλής, ο κατά σάρκα αδελφός του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Νικόλαος Αρχοντώνης και η σύζυγός του Αικατερίνη, και ο Αντιπρόεδρος της «Βασιλειάδας», Ιατρός κ. Θεοδόσης Πενκλής, με τη σύζυγό του, Μαριάννα.

Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ - Adologala.gr

Σχετικά Άρθρα

Γαλλία Άνδρας φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» σκότωσε καθηγητή και τραυμάτισε ακόμα δύο ανθρώπους

Γαλλία: Άνδρας φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ» σκότωσε καθηγητή και τραυμάτισε ακόμα δύο ανθρώπους

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 13 / 10 / 2023 , 23:04 από news_room Ανδρας οπλισμένος με μαχαίρι και φωνάζοντας «Αλλαχ Ακμπάρ» σκότωσε έναν καθηγητή και τραυμάτισε σοβαρά δύο ακόμη ανθρώπους σε λύκειο του Αράς στην βόρεια Γαλλία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο δράστης έχει συλληφθεί διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στο Twitter (Χ). Κανένας μαθητής δεν έχει […]

Έναρξη του ΙΔ´ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ρωσική Διασπορά» στη Μόσχα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 / 11 / 2020 , 14:35 από Στις 7 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στον Οίκο της Ρωσικής Διασποράς «Αλέξανδρος Σολζενίτσιν» η τελετή έναρξης του ΙΔ´ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ρωσική Διασπορά». Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το 2007 και το διαγωνιστικό του πρόγραμμα, όπου προβάλλονται ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, έχει σκοπό τη γνωριμία των θεατών […]