31 °C Athens, GR
05/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Λαμπρό πολυαρχιερατικό συλλείτουργο για τους Αγίους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο & Παύλο στην Κόρινθο – Adologala.gr ΕΛΣΤΑΤ: Στις 19 Ιουλίου τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοικιών 2021 Καλλιθέα : Εσπερινός & Λιτανεία για τους Αγίους Δώδεκα Αποστόλους στις Τζιτζιφιές (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Φόβος & βία στην Ελλάδα – Χρειάζονται μέτρα για την ψυχαγωγία και την εκτόνωση των πολιτών από τον εγκλεισμό Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Μνημειώδης η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» – Adologala.gr Τα εγκαίνια της Ιστορικής Βιβλιοθήκης των Σπετσών στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ύδρας Εφραίμ – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; Υπεγράφη η ΚΥΑ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο – Λίστα με όλες τις πρωτοβουλίες Η Γαλλία καλωσορίζει νέα μέλη στην κυβέρνηση της Ελπιδοφόρος : «Το να έχουμε μαζί μας τους δύο πρώην Αρχιεπισκόπους Αμερικής είναι τεράστια τιμή» – Adologala.gr Σέριφος : Εγκαίνια του Μουσείου «Περσεύς» στο κτήριο του ιστορικού Ξενία από την Υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη 52 δασικές πυρκαγιές σήμερα σε όλη την Ελλάδα – Επέμβαση της Πυροσβεστικής σε πολλαπλά μέτωπα ΗΠΑ: Έξι νεκροί και 31 σοβαρά τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Χάιλαντ Παρκ – Ασύλληπτος ο δράστης Η ελληνικής καταγωγής Σιλβίνα Μπατάκις νέα υπουργός Οικονομίας στην Αργεντινή Απονομή τίτλων των αποφοίτων της Κοινότητας Ρέμλης – Adologala.gr Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Καθηγητή Δικανικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Liverpool Δανία: Τρεις νεκροί, 4 τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε εμπορικό κέντρο – Συνελήφθη ύποπτος

Ξεκίνησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΙΠΕ με τίτλο «Οι Άγιοι των Αθηνών»

ΙΠΕ Άγιοι των Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 11 / 2021 , 23:12 από news_room

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε, στις 17 Νοεμβρίου, το επιμορφωτικό πρόγραμμα της τοπικής αγιολογίας της Αθήνας  που φέρει τον τίτλο: «Οι Άγιοι των Αθηνών: Πρόσωπα και πολιτιστικά μνημεία της εκκλησιαστικής ιστορίας της Αθήνας και τα μηνύματα τους στη σύγχρονη κοινωνία» το οποίο  σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α και εντάσσεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Στην εναρκτήρια συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων  του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης με τους ιερείς του Ιερού Ναού Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη και  π. Ιωάννη Χριστοδουλάκη.

Στη συνέχεια, ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., έλαβε πρώτος το λόγο και αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου του Ιδρύματος προχώρησε σε λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος αρχόμενος από την έμπνευση, τον σχεδιασμό, την πορεία των εργασιών και φτάνοντας μέχρι το στάδιο της συγγραφής και  της υλοποίησης. Επίσης προσδιόρισε τη στοχοθεσία του προγράμματος καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμα της τοπικής αγιολογίας  των Αθηνών αποτελεί καρπό αγάπης και μέριμνας του Ι.Π.Ε για την Αθήνα και την Αττική γενκότερα, γιατί φωτίζει την αγιοβάδιστη διάσταση του τόπου μας.

Κατόπιν παρουσίασε τους συνεργάτες του Ιδρύματος που ανέλαβαν την εκπόνηση του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος: τον Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη, θεολόγο, αρχαιολόγο με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη βυζαντινή Αρχαιολογία , την κ. Ελένη Λιάπη, φιλόλογο με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διοίκηση της εκπαίδευσης , υπ. διδάκτορα Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α και την κ. Ιωάννα Κορδοπάτη, Θεολόγο με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Δογματική Θεολογία, υπ. διδάκτορα Θεολογίας Α.Π.Θ . Με τη σειρά τους οι συγγραφείς του εκπαιδευτικού υλικού περιέγραψαν σε αδρές γραμμές τις υποενότητες που επιμελήθηκαν και που διαμορφώνουν τη διάρθρωση του προγράμματος ως εξής:

  1. Έναρξη – περιεχόμενο και στόχοι προγράμματος – Εισαγωγή στο πρόγραμμα
  2. Εισαγωγή στην επιστήμη της Αγιολογίας – Η αγιότητα κατά την θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας
  3. Τα χριστιανικά μνημεία της Αττικής που σχετίζονται με τους τοπικούς αγίους των Αθηνών
  4. Γνωριμία με τους αγίους της Εκκλησίας των Αθηνών. Μέρος Α΄ από το 51μ. Χ έως τον  8ο αιώνα μΧ
  5. Γνωριμία με τους αγίους της Εκκλησίας των Αθηνών. Μέρος Β΄ από τον 9ο έως τον  15ο  αιώνα μΧ (1453)
  6. Γνωριμία με τους αγίους της Εκκλησίας των Αθηνών. Μέρος Γ΄ από το 1453 έως σήμερα
  7. Οι άγιοι ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και νοηματοδότησης της ζωής των σημερινών χριστιανών- μηνύματα και προεκτάσεις στο σήμερα. Μελέτες περίπτωσης, Μέρος Α΄(Η ζωή και η δράση του απ. Παύλου στην Αθήνα, Γνωστές αλλά και αφώτιστες πτυχές του βίου της αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας)
  8. Οι άγιοι ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και νοηματοδότησης της ζωής των σημερινών χριστιανών- μηνύματα και προεκτάσεις στο σήμερα. Μελέτες περίπτωσης, Μέρος Β΄ (Ο θαυμαστός και ξεχωριστός Μιχαήλ Χωνιάτης – το ιδεώδες της υψηλής πνευματικότητας, Ο άγιος Νεκτάριος – διδασκαλία και αγιότητα, Ο άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης – η αγιότητα της χαράς)

Ακολούθως, ο π. Μιχαήλ Σταθάκης προχώρησε σε μια εμπεριστατωμένη και άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση με τίτλο: «Εισαγωγή στην επιστήμη της Αγιολογίας – Η αγιότητα κατά την θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας»

Να επισημανθεί, ότι θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού και τον π. Μιχαήλ Σταθάκη για την ολόθερμη φιλοξενία του σεμιναρίου στην ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων του ναού, τους συνεργάτες του για την φροντίδα  την επιμέλεια αλλά και την πιστή τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας από τον  Covid19 και ιδιαιτέρως στην συντονίστρια του επιμορφωτικού σεμιναρίου από την πλευρά του Ιερού Ναού, κ. Αδαμαντία Μαρκαναστασάκη για την πολύτιμη συνεισφορά της.

Στο τέλος της συνάντησης και στο πνεύμα της ανάδειξης της τοπικής μας Αγιολογίας,  ανακοινώθηκε ότι στο εξής καθιερώνεται μία φορά το μήνα η τέλεση ιεράς αγρυπνίας στο  παρεκκλήσι Απ. Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στον αύλειο χώρο της Ι.Α.Α (Αγ. Φιλοθέης 21, Πλάκα) σε ημερομηνία όπου τιμάται η μνήμη ενός αγίου των Αθηνών.

Για τον τρέχοντα μήνα, επιλέχθηκε η Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου (7- 10 μ.μ.) ημέρα μνήμης του αγίου Νίκωνος του Μετανοείτε.

Επίσης προαναγγέλλεται η διοργάνωση συνεδρίου από το Ι.Π.Ε με θέμα που άπτεται της Αγιολογίας της Αθήνας για το οποίο περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

«Το νησί που μάγεψε τον κόσμο – Η Μύκονος του ’50»: Φωτογραφική έκθεση του Αμερικανού R. McCabe

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 4 / 8 / 2021 , 0:27 από news_room «Το νησί που μάγεψε τον κόσμο – Η Μύκονος του ’50»: Φωτογραφική έκθεση του Αμερικανού R. McCabe Μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Το Νησί που Μάγεψε τον Κόσμο-Η Μύκονος του 50’», του διεθνούς φήμης Αμερικανού φωτογράφου Robert McCabe, […]

Η φιλοξενία στην Αθήνα των περασμένων αιώνων

Η φιλοξενία στην Αθήνα των περασμένων αιώνων

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 5 / 3 / 2022 , 16:23 από news_room Της Τόνιας Α. Μανιατέα Ναύπλιο 1834. Η πόλη διανύει το τελευταίο έτος της θητείας της ως πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα βιώνει μία μακρά περίοδο αναρχίας μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, το 1831, έξω από τον ναό του […]

Pin It on Pinterest