14 °C Athens, GR
30/11/2021

Τελευταια Νέα
Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιου – Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Ημέρα τιμής και μνήμης για την Εθνική Αντίσταση και τη θυσία των Σπαρτιατών στο Μονοδένδρι Πανηγυρικός Εσπερινός Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στη Λευκωσία – Adologala.gr Τροπολογία για τη διαφημιστική δραστηριότητα του δημοσίου και την ΕΡΤ Η ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου» Σε συναγερμό η βόρεια Γαλλία λόγω της κακοκαιρίας Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Επίσκεψη του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr Συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τον νέο Πρέσβη του Ισραήλ Προβλήματα από την κακοκαιρία σε Ήπειρο και Τρίκαλα – Kαταπτώσεις βράχων στην Καρδίτσα Τουρκία: Τουλάχιστον 4 νεκροί σε καταιγίδα στην Κωνσταντινούπολη

Ξεκίνησε το επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΙΠΕ με τίτλο «Οι Άγιοι των Αθηνών»

ΙΠΕ Άγιοι των Αθηνών

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 20 / 11 / 2021 , 23:12 από news_room

Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε, στις 17 Νοεμβρίου, το επιμορφωτικό πρόγραμμα της τοπικής αγιολογίας της Αθήνας  που φέρει τον τίτλο: «Οι Άγιοι των Αθηνών: Πρόσωπα και πολιτιστικά μνημεία της εκκλησιαστικής ιστορίας της Αθήνας και τα μηνύματα τους στη σύγχρονη κοινωνία» το οποίο  σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α και εντάσσεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Στην εναρκτήρια συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων  του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, τον αγιασμό τέλεσε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης με τους ιερείς του Ιερού Ναού Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη και  π. Ιωάννη Χριστοδουλάκη.

Στη συνέχεια, ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε., έλαβε πρώτος το λόγο και αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και Προέδρου του Ιδρύματος προχώρησε σε λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος αρχόμενος από την έμπνευση, τον σχεδιασμό, την πορεία των εργασιών και φτάνοντας μέχρι το στάδιο της συγγραφής και  της υλοποίησης. Επίσης προσδιόρισε τη στοχοθεσία του προγράμματος καθώς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τόνισε επίσης ότι το πρόγραμμα της τοπικής αγιολογίας  των Αθηνών αποτελεί καρπό αγάπης και μέριμνας του Ι.Π.Ε για την Αθήνα και την Αττική γενκότερα, γιατί φωτίζει την αγιοβάδιστη διάσταση του τόπου μας.

Κατόπιν παρουσίασε τους συνεργάτες του Ιδρύματος που ανέλαβαν την εκπόνηση του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος: τον Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη, θεολόγο, αρχαιολόγο με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη βυζαντινή Αρχαιολογία , την κ. Ελένη Λιάπη, φιλόλογο με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διοίκηση της εκπαίδευσης , υπ. διδάκτορα Θεολογίας Ε.Κ.Π.Α και την κ. Ιωάννα Κορδοπάτη, Θεολόγο με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Δογματική Θεολογία, υπ. διδάκτορα Θεολογίας Α.Π.Θ . Με τη σειρά τους οι συγγραφείς του εκπαιδευτικού υλικού περιέγραψαν σε αδρές γραμμές τις υποενότητες που επιμελήθηκαν και που διαμορφώνουν τη διάρθρωση του προγράμματος ως εξής:

  1. Έναρξη – περιεχόμενο και στόχοι προγράμματος – Εισαγωγή στο πρόγραμμα
  2. Εισαγωγή στην επιστήμη της Αγιολογίας – Η αγιότητα κατά την θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας
  3. Τα χριστιανικά μνημεία της Αττικής που σχετίζονται με τους τοπικούς αγίους των Αθηνών
  4. Γνωριμία με τους αγίους της Εκκλησίας των Αθηνών. Μέρος Α΄ από το 51μ. Χ έως τον  8ο αιώνα μΧ
  5. Γνωριμία με τους αγίους της Εκκλησίας των Αθηνών. Μέρος Β΄ από τον 9ο έως τον  15ο  αιώνα μΧ (1453)
  6. Γνωριμία με τους αγίους της Εκκλησίας των Αθηνών. Μέρος Γ΄ από το 1453 έως σήμερα
  7. Οι άγιοι ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και νοηματοδότησης της ζωής των σημερινών χριστιανών- μηνύματα και προεκτάσεις στο σήμερα. Μελέτες περίπτωσης, Μέρος Α΄(Η ζωή και η δράση του απ. Παύλου στην Αθήνα, Γνωστές αλλά και αφώτιστες πτυχές του βίου της αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας)
  8. Οι άγιοι ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και νοηματοδότησης της ζωής των σημερινών χριστιανών- μηνύματα και προεκτάσεις στο σήμερα. Μελέτες περίπτωσης, Μέρος Β΄ (Ο θαυμαστός και ξεχωριστός Μιχαήλ Χωνιάτης – το ιδεώδες της υψηλής πνευματικότητας, Ο άγιος Νεκτάριος – διδασκαλία και αγιότητα, Ο άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης – η αγιότητα της χαράς)

Ακολούθως, ο π. Μιχαήλ Σταθάκης προχώρησε σε μια εμπεριστατωμένη και άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση με τίτλο: «Εισαγωγή στην επιστήμη της Αγιολογίας – Η αγιότητα κατά την θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας»

Να επισημανθεί, ότι θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού και τον π. Μιχαήλ Σταθάκη για την ολόθερμη φιλοξενία του σεμιναρίου στην ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων του ναού, τους συνεργάτες του για την φροντίδα  την επιμέλεια αλλά και την πιστή τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας από τον  Covid19 και ιδιαιτέρως στην συντονίστρια του επιμορφωτικού σεμιναρίου από την πλευρά του Ιερού Ναού, κ. Αδαμαντία Μαρκαναστασάκη για την πολύτιμη συνεισφορά της.

Στο τέλος της συνάντησης και στο πνεύμα της ανάδειξης της τοπικής μας Αγιολογίας,  ανακοινώθηκε ότι στο εξής καθιερώνεται μία φορά το μήνα η τέλεση ιεράς αγρυπνίας στο  παρεκκλήσι Απ. Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στον αύλειο χώρο της Ι.Α.Α (Αγ. Φιλοθέης 21, Πλάκα) σε ημερομηνία όπου τιμάται η μνήμη ενός αγίου των Αθηνών.

Για τον τρέχοντα μήνα, επιλέχθηκε η Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου (7- 10 μ.μ.) ημέρα μνήμης του αγίου Νίκωνος του Μετανοείτε.

Επίσης προαναγγέλλεται η διοργάνωση συνεδρίου από το Ι.Π.Ε με θέμα που άπτεται της Αγιολογίας της Αθήνας για το οποίο περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η Τρίτη εβδομάδα της Σαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Η Τρίτη εβδομάδα της Σαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 5 / 4 / 2021 , 7:27 από news_room Η ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Παρατεινομένων των ήδη ισχυόντων μέτρων προστασίας των πολιτών από την πανδημία του νέου κορωνοϊού COVID-19, συμπληρώθηκε και η τρίτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος, όπου, έστω και κεκλεισμένων […]

Κανονικά έφτασε το Άγιον Φώς στη Κύπρο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 5 / 2021 , 22:35 από news_room Λίγο πριν τις 7 το βράδυ, έφθασε το Άγιον Φως, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, το πνευματικό Κέντρο της Εκκλησίας Κύπρου. Το Άγιον Φως, συνόδευε ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος και ο παρεπιδημών στην […]

Pin It on Pinterest