24 °C Athens, GR
12/04/2024

Τελευταια Νέα
Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Αειφόρο Νησί» Υπόδειγμα πράσινης κινητικότητας το 2023! Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών Η Καθολική Εκκλησία της Πορτογαλίας θα αποζημιώσει τα δεκάδες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Exercise is Medicine» Με επιτυχία η επαρχιακή ημερίδα «Αμμόχωστος – Κωνσταντία – Σαλαμίνα: Άγιοι και μνημεία της κατεχόμενης πόλης» Το Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου στην Έκθεση «Travel Expo Cyprus 2024» Έναρξη του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Νότια Κορέα: Στις κάλπες οι πολίτες για την εκλογή πρωθυπουργού Attica Economic Review: «Πρόκληση η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας»

Κοινή Ανακοίνωση από την Διμερή Συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας για θέματα Διασποράς

Κοινό Ανακοινωθέν Διμερούς Συνάντησης Κύπρου-Ελλάδας για θέματα Διασποράς

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 16 / 11 / 2021 , 17:59 από news_room

Βάσει των διατάξεων του Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας σε θέματα Διασποράς, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 16 Νοεμβρίου, στη Λευκωσία, διμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας μεταξύ του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και του νέου Υφυπουργού Εξωτερικών Ελλάδας, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Ανδρέα Κατσανιώτη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

Οι δύο πλευρές χαιρέτισαν την αυξανόμενη πολιτική συνεργασία και τους διαρκώς στενότερους και αμοιβαία επωφελείς δεσμούς μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη σταθερή δέσμευσή τους για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο Κρατών  με τη συνεργασία τους σε θέματα Διασποράς, παρέχοντας έτσι ένα μέσο για την καλύτερη προώθηση των εθνικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό και σε διεθνείς οργανισμούς.

Σήμερα, οι αντιπροσωπείες των δύο Κρατών, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, να σχεδιάσουν αλλά και να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις όσο αφορά την περαιτέρω συνεργασία τους σε θέματα Διασποράς. Επιβεβαιώνοντας την αμοιβαία συναντίληψη για την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει σήμερα συζητηθεί η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, ιδιαίτερα σε χώρες όπου η Διασπορά των δύο χωρών είναι οργανωμένη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αφρική, ο Καναδάς.

Τα θέματα της διασποράς αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ευρύτερης συνεργασίας των χωρών Κύπρου-Ελλάδας με τρίτες χώρες γι’ αυτό και τα θέματα αυτά έχουν ενταχθεί στις ευρύτερες τριμερείς συνεργασίες των αρχηγών κρατών των χωρών.  Κύπρος και Ελλάδα έχουν ήδη τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ και Αρμενία με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης όπως ο Λίβανος, και σήμερα συζητήθηκε ο συντονισμός για την προώθηση νέων δράσεων που αφορούν τη Διασπορά μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες και τον απόδημο Ελληνισμό, όπως θέματα νεολαίας, επιχειρηματικότητας, επιστημών και εκπαίδευσης, ανάμεσα στις κοινότητες της Διασποράς.

Με γνώμονα την ενθάρρυνση και ενεργό συμμετοχή της απόδημης νεολαίας, αποφασίστηκε η υλοποίηση από κοινού εκδήλωσης για τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που πλέον γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Πρωτοβουλίες όπως αυτή βοηθούν στο να κρατούμε τους νέους κοντά στις ρίζες τους, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους.

Σχετικά Άρθρα

Η Ιερά Λιτάνευση της Ζωοδόχου Πηγής στους Τράχωνες του Αλίμου (Φωτορεπορτάζ)

Η Ιερά Λιτάνευση της Ζωοδόχου Πηγής στους Τράχωνες του Αλίμου (Φωτορεπορτάζ)

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 21 / 4 / 2023 , 22:24 από news_room Με την Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής ολοκληρώθηκαν σήμερα 21 Απριλίου 2023 οι εορταστικές-λατρευτικές εκδηλώσεις του ομώνυμου περικαλούς ιερού ναού της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής στους Τράχωνες του Αλίμου. Την ακολουθίας Προεξήρχε ο Προιστάμενος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Βεκρής συμμετεχόντων […]

Η μνήμη του Ολοκαυτώματος της Κλεισούρας στην Καστοριά

Η μνήμη του Ολοκαυτώματος της Κλεισούρας στην Καστοριά

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 4 / 4 / 2023 , 21:16 από news_room Μέσα σέ κλίμα τιμῆς καί συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή Ἔ΄ τῶν Νηστειῶν, στήν μαρτυρική καί ἡρωική Κλεισούρα τῆς Καστοριᾶς, ἡ ἐκδήλωση τιμῆς καί μνήμης τῶν 280 θυμάτων τῆς ναζιστικῆς θηριωδίας, τοῦ Ὁλοκαυτώματος τοῦ 1944. Τό πρωϊ τῆς Κυριακῆς, τελέσθηκε ὁ ὄρθρος καί ἡ Ἀρχιερατική […]