Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ναύπλιο: Στον εισαγγελέα ο Ιερέας που έστελνε χυδαία βίντεο σε 12χρονο – Η Ανακοίνωση της Μητρόπολης Πρωταγωνιστές οι κοντινοί προορισμοί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος Διάλογος για τη συνεργασία στην Ασφάλεια και την Άμυνα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Μάιο σε χαμηλό δύο ετών Τους 288 έχουν φτάσει οι νεκροί στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ινδία Νέα Υόρκη: Με επιτυχία στον Άγιο Νικόλαο το συμπόσιο για την Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική Επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη και άλλων διπλωματών στον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο Εργασίες της διημερίδας του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ενίσχυση του διαλόγου Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση για τον αείμνηστο Ελληνιστή Mario Vitti Καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Κανονικού Δικαίου του Καθολικού Πανεπιστημίου Παρισίων στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους

Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 11 / 2021 , 21:35 από news_room

Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 6.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, ήταν αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Σέργιος Μαρνέλλος, εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, με θέμα «Η πίστη των Εθνικών Ευεργετών και η προσφορά τους πριν και μετά την απελευθέρωση». Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Εθνικοί Ευεργέτες είναι όλοι εκείνοι που με κάθε τρόπο και μέσο βοήθησαν στο να διατηρηθούν η ορθόδοξη πίστη και η εθνική συνείδηση των Ελλήνων και συνέβαλαν στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, χύνοντας ακόμα και το αίμα τους, δίνοντας και την ζωή τους. Όμως με την στενή έννοια του όρου Εθνικοί Ευεργέτες, σήμερα εννοούμε όλους εκείνους που με πίστη, αγάπη, αλτρουισμό, όραμα, ελπίδα και διάθεση προσφοράς επιδόθηκαν σε μεγάλο αριθμό φιλανθρωπιών και δωρεών προς το έθνος και με τον τρόπο αυτό καθιερώθηκαν ως Ευεργέτες στη συνείδησή του».

Η διαπραγμάτευση του ζητήματος είχε ως επίκεντρο την πίστη και την προσφορά τους. Όπως σημείωσε ο ομιλητής «αυτά τα δύο δεν μπορούν παρά να σχετίζονται· αυτός που έχει πίστη προσφέρει και αυτός που προσφέρει έχει πίστη. Ποια όμως πίστη; Ποια είναι η πίστη των ευεργετών; Είναι η πίστη, την οποία έλαβαν ενδυσάμενοι το Χριστό διά του βαπτίσματος. Η πίστη, την οποία διδάχθηκαν στις οικογένειές τους και βίωσαν στην πράξη με την μετοχή τους στο εκκλησιαστικό γεγονός, στα μυστήρια, στις ακολουθίες, στην προσευχή. Η πίστη, την οποία διαφύλαξαν οι θεοφόροι Πατέρες μας και την μεταλαμπάδευσαν ανόθευτη διά πολλών δυσκολιών και κινδύνων μέσω της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο βίος και τα έργα των Ευεργετών σε τέσσερεις τομείς:

α) ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα, β) ενίσχυση της παιδείας και του πολιτισμού, γ) ανέγερση και συντήρηση ναών και ενίσχυση της Εκκλησίας, δ) Υγεία και κοινωνική πρόνοια, μαρτυρούν την πίστη και την προσφορά τους».

Κλείνοντας ο π. Σέργιος Μαρνέλλος σημείωσε ότι: «τα έργα τους είναι ο καθρέπτης της πίστεώς τους. Σίγουρα οι Ευεργέτες θα είχαν και αυτοί σφάλματα, πάθη και αδυναμίες, η προσπάθειά μας σήμερα δεν συνίσταται στην αγγελοποίησή τους, αλλά στην ανάδειξη του γεγονότος ότι δεν τυφλώθηκαν από τον πλούτο και έτσι δεν παρέμειναν απαθείς απέναντι στα δεινά των ανθρώπων γύρω τους. Πάλεψαν με πίστη, φρόντισαν με ελπίδα, θυσιάστηκαν με αγάπη»

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους

Σχετικά Άρθρα

Ονομαστήρια Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για την καταδίκη του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσοστόμου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 5 / 2023 , 1:42 από news_room Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος σε σχέση με την καταδίκη του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσοστόμου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, για άσεμνη επίθεση εναντίον γυναίκας, επιθυμεί να δηλώσει τα εξής: α) Η Ιερά Σύνοδος στην προσεχή συνεδρία της θα […]

Για πρώτη φορά εσπερινός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Τραπεζούντα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 15 / 8 / 2021 , 5:02 από news_room Εσπερινό στην καθολική εκκλησία της Σάντα Μαρία στην Τραπεζούντα τέλεσε χθές το απόγευμα για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επί τη ευκαιρία και της σημερινής θείας λειτουργία στη Μονή Σουμελά. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ζητήσει άδεια για την […]

Pin It on Pinterest