34 °C Athens, GR
22/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ανακοινωθέν της δεύτερης τακτικής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Οικουμενική Παράκληση με τίτλο: «Θεραπεύοντας τις Πληγές της Σκλαβιάς» στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης Εκδήλωση Μνήμης δέκα χρόνων από την εκδημία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Λυκούργου Αγγελόπουλου στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά θα εορτάσει Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος τα ονομαστήριά του Χορευτική παράσταση με τίτλο: Κύπρος – Μισός αιώνας άσβεστης μνήμης» στην Ι.Μ. Δημητριάδος Ο Προφήτης Ελισσαίος 14 νέα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας Οι Συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι συλλήψεις μετά την ανακοίνωση του Τζό Μπαϊντεν, μειώθηκαν κατά 25% Εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής Έναρξη της Εβδομάδας Κινηματογράφου Κύπρου στο Βερολίνο

Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους

Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 11 / 2021 , 21:35 από news_room

Ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας ότι πραγματοποιούνται κι εφέτος οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Ομιλίες στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνης, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Εσπερινού, στις 6.00΄ το απόγευμα υπό τον γενικό τίτλο «Η συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Έτσι λοιπόν, ομιλητής την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου, ήταν αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Σέργιος Μαρνέλλος, εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, με θέμα «Η πίστη των Εθνικών Ευεργετών και η προσφορά τους πριν και μετά την απελευθέρωση». Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «Εθνικοί Ευεργέτες είναι όλοι εκείνοι που με κάθε τρόπο και μέσο βοήθησαν στο να διατηρηθούν η ορθόδοξη πίστη και η εθνική συνείδηση των Ελλήνων και συνέβαλαν στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, χύνοντας ακόμα και το αίμα τους, δίνοντας και την ζωή τους. Όμως με την στενή έννοια του όρου Εθνικοί Ευεργέτες, σήμερα εννοούμε όλους εκείνους που με πίστη, αγάπη, αλτρουισμό, όραμα, ελπίδα και διάθεση προσφοράς επιδόθηκαν σε μεγάλο αριθμό φιλανθρωπιών και δωρεών προς το έθνος και με τον τρόπο αυτό καθιερώθηκαν ως Ευεργέτες στη συνείδησή του».

Η διαπραγμάτευση του ζητήματος είχε ως επίκεντρο την πίστη και την προσφορά τους. Όπως σημείωσε ο ομιλητής «αυτά τα δύο δεν μπορούν παρά να σχετίζονται· αυτός που έχει πίστη προσφέρει και αυτός που προσφέρει έχει πίστη. Ποια όμως πίστη; Ποια είναι η πίστη των ευεργετών; Είναι η πίστη, την οποία έλαβαν ενδυσάμενοι το Χριστό διά του βαπτίσματος. Η πίστη, την οποία διδάχθηκαν στις οικογένειές τους και βίωσαν στην πράξη με την μετοχή τους στο εκκλησιαστικό γεγονός, στα μυστήρια, στις ακολουθίες, στην προσευχή. Η πίστη, την οποία διαφύλαξαν οι θεοφόροι Πατέρες μας και την μεταλαμπάδευσαν ανόθευτη διά πολλών δυσκολιών και κινδύνων μέσω της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο βίος και τα έργα των Ευεργετών σε τέσσερεις τομείς:

α) ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα, β) ενίσχυση της παιδείας και του πολιτισμού, γ) ανέγερση και συντήρηση ναών και ενίσχυση της Εκκλησίας, δ) Υγεία και κοινωνική πρόνοια, μαρτυρούν την πίστη και την προσφορά τους».

Κλείνοντας ο π. Σέργιος Μαρνέλλος σημείωσε ότι: «τα έργα τους είναι ο καθρέπτης της πίστεώς τους. Σίγουρα οι Ευεργέτες θα είχαν και αυτοί σφάλματα, πάθη και αδυναμίες, η προσπάθειά μας σήμερα δεν συνίσταται στην αγγελοποίησή τους, αλλά στην ανάδειξη του γεγονότος ότι δεν τυφλώθηκαν από τον πλούτο και έτσι δεν παρέμειναν απαθείς απέναντι στα δεινά των ανθρώπων γύρω τους. Πάλεψαν με πίστη, φρόντισαν με ελπίδα, θυσιάστηκαν με αγάπη»

Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό των Εσπερινών Ομιλιών, γι’ αυτό μετακαλεί και ειδικούς ομιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωμάτων, προκειμένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους Εσπερινές Ομιλίες από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων με θέμα την Συμβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας σχετικά με περιστατικό σε λύκειο της Λευκωσίας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 22 / 11 / 2020 , 21:05 από Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) ενημερώνει πως το απαράδεκτο περιστατικό οχλαγωγικής «εισβολής» εξωσχολικών στοιχείων σε λύκειο της περιοχής Λευκωσίας, διερευνάται από την Αστυνομία. Εξετάζεται και η διασύνδεση του με την απόπειρα που έγινε τις προηγούμενες μέρες για τη δημιουργία όξυνσης και αντιπαραθέσεων […]

ΗΠΑ: Το Πρόγραμμα των επισκέψεων του Πρόεδρου Μπάϊντεν για την επέτειο μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου

Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου κα Jen Psaki ανακοίνωσε το προσεχές πρόγραμμα του Προέδρου της Αμερικής, κατά την συνέντευξη τύπου της 10ης Σεπτεμβρίου 2021. Ο Πρόεδρος Τζο Μπαϊντεν και η πρώτη Κυρία θα τιμήσουν και θα μνημονεύσουν τις ζωές που χάθηκαν με το ταξίδι σε τρεις περιοχές για την μνήμη κατά των επιθέσεων της […]