18 °C Athens, GR
28/11/2021

Τελευταια Νέα
Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Θεματικά πάρκα των Χριστουγέννων – Ποιες πόλεις κάνουν επανεκκίνηση φέτος Μήνυμα Πάπα Φραγκίσκου: Ως προσκυνητής στις πηγές της ανθρωπιάς, θα ξαναπάω στη Λέσβο Ονδούρα: Προεδρικές εκλογές, σε ατμόσφαιρα βίας και διαφθοράς Νεαρός με προορισμό τις Η.Π.Α. κρύφτηκε σε αεροσκάφος για να μεταναστεύσει – Βρέθηκε σώος και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Στις κάλπες των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα προσέλθουν Κυριακή και τη Δευτέρα οι δικηγόροι Ομιλία του Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη με θέμα: “Πέθανα δυο φορές” Αποτελέσματα αρχαιρεσιών του συνδέσμου Μουσικoφίλων Πέραν – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνάντησε τον πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν Η αδιαπραγμάτευτη παντοδυναμία του καφέ στους αιώνες – Adologala.gr Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω από τους Μ. Σχοινά και Ν. Μηταράκη

Δαμασκός: Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη – Adologala.gr

Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 / 11 / 2021 , 2:13 από news_room

*Δαμασκός: Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη – Adologala.gr

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε το πρωί της 20ης Νοεμβρίου 2021 στον Καθεδρικό Ναό Maryamiyah στη Δαμασκό όπου τελέστηκε  η  Χειροτονία του Αρχιμανδρίτη Αρσανίου Νταντάλ.

Της ακολουθίας προέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης I’, παρουσία μητροπολιτών, επισκόπων και πιστών. Η τελετή χειροτονίας ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, 19 Νοεμβρίου 2021 του οποίοι οι εκλεκτοί κλήθηκαν στην πατριαρχική αίθουσα και στη συνέχεια τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού στον Καθεδρικό Ναό Maryamiyah. Ο μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Ιωάννης προεξήρχε του Εσπερινού και οι εκλεκτοί άρχισαν την παράκληση στο τέλος της οποίας απαγγέλθηκε η ομολογία της πίστεως.

Το πρωί του Σαββάτου ο Μακαριώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες: Ηλία (Τύρου και Σιδώνος), Σάβα (Χουράν), Γεώργιο (Χομς), Βασίλειο (Ακκάρ), Αντώνιο (Ζαχλέ), Νικόλαο ( Χάμα), Αθανάσιο (Λαττάκειας), Εφραίμ (Χαλέπιου). Οι Χάρη τους, οι Επίσκοποι Moussa Al-Khoury, Dimitri Sharbek, Youhanna Batch και ομάδα ιερέων και διακόνων ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας, Πρέσβης Νικόλαος Πρωτονοτάριος, Πρόξενος της Ελλάδας στη Συρία, πολλά μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης, επίσημοι και πλήθος πιστών.

Στο τέλος της λειτουργίας, και αφού ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιωάννης έστεψε τον νέο επίσκοπο και ενθρόνισε τον νεοχειροτονημένο Επίσκοπο, ο Μακαριώτατος εκφώνησε ομιλία στην οποία απαρίθμησε τις αρετές του νέου επισκόπου και εξήρε την πίστη στη μικρή του οικογένεια όσο μεγάλωνε. Αυτή η πίστη παρακίνησε τον Χάρη του, Επίσκοπο Αρσάνιο να αφιερωθεί στη διακονία της Εκκλησίας και στον δάσκαλό του, Ιησού Χριστό.

Στη συνέχεια ο Επίσκοπος Αρσένιος εκφώνησε τον εξής λόγο:

Υψηλότατε, Μακαριώτατε, Ιωάννη Χ, Πατριάρχη της Μεγάλης Πόλης του Θεού Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, ο μακαριώτατος και ο σεβασμιώτατος.

Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, τα μέλη της Ιεράς Αντιοχείας Συνόδου και σεβασμιώτατοι Επίσκοποι. Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες Αξιωματούχοι,

Σεβασμιώτατοι Πατέρες,,

Αδελφοί μοναχοί και μοναχές,

Πολυαγαπημένη υψώνω δόξα στον Θεό. Προσκυνώ με ευγνωμοσύνη και επαίνους για την τρυφερότητά Του.
Διότι με προσδιόρισε, χωρίς να αξίζω την τιμή και το μεγαλείο της αρχιερατοσύνης.

Σας ευχαριστώ, Μακαριώτατε, και ευχαριστώ τους αξιότιμους πατέρες της Ιεράς Αντιοχείας Συνόδου για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε.

Παρά το γεγονός ότι είμαι γεμάτος από το αίσθημα του μεγαλείου της διακονίας της αρχιερατοσύνης, με κυριεύει φόβος και τρόμος, ενώπιον της υπερβατικής ευθύνης και πιστότητας. Μου εμπιστεύτηκες την ευθύνη και την πίστη να εμφανίζομαι άμεμπτος ενώπιον του θρόνου του Κυρίου, όποτε έρχεται να μας κρίνει όλους.

Μακαριώτατε, ο καθεδρικός ναός Maryamiyah, η μητέρα όλων των εκκλησιών της Δαμασκού, έχει μεγάλη επίδραση στην καρδιά μου. Μεγάλωσα σε αυτή την εκκλησία, έψαλλα στη χορωδία της και έζησα ανάμεσα στους πατέρες της.

Εδώ, γνώρισα τον Τριπλάσιο μακάριο Ιγνάτιο Δ’, του οποίου η πατρική στοργή αντηχούσε βαθιά στην καρδιά μου. Παρά την αναχώρησή μου το 1994 στο μοναστήρι για να ζήσω τη ζωή του μοναχισμού, και την πολύχρονη απουσία μου λόγω των σπουδών μου στην Ελλάδα, δεν με ξέχασε. Με επανέφερε για να λειτουργήσω σε αυτόν τον καθεδρικό ναό το 2010, υπό την αιγίδα Του.

Δεν θα ξεχάσω τον πρωτοψάλτη της Αγίας Αντιοχείας, τον αείμνηστο Δημήτρη Καπλάνη, που με φρόντισε ως γιο του και μου εμφύσησε την αγάπη για την εκκλησιαστική μουσική.

Εδώ, Μακαριώτατε, σε αυτόν τον καθεδρικό ναό, κάθε πρωί, μια λειτουργική λειτουργία μάς συνηθίζει να βιώνουμε το μεγαλείο και τη λειτουργική ομορφιά της Ορθοδοξίας και το ευωδιαστό άρωμα των αγίων της να γεμίζει την οικουμένη.

Εδώ η Θεοτόκος με έφερε κοντά με πολλούς συνομηλίκους μου και με έπιασε με την αγνότητα και τις αρετές της. Ως εκ τούτου, η αγάπη του Χριστού χύνεται μέσα μας και η αγάπη της διακονίας μας εξοργίζει.

Εμείς λοιπόν με τους αρχηγούς μας στα ορθόδοξα κατηχητικά σχολεία βγαίνουμε στην ύπαιθρο, ιδρύουμε χορωδίες, υπηρετούμε την παιδεία στα χωριά, κάνουμε αγρυπνίες.

Σήμερα, καθώς ο Κύριος με προσδιόρισε με τη χάρη του Αγίου Πνεύματός Του να γίνω επικεφαλής της ιεροσύνης, το βάρος συσσωρεύεται και η υπηρεσία αυξάνεται. Νιώθω ότι η Παναγία με καλεί ξανά να υπηρετήσω, με την ευλογία και την καθοδήγησή Σου, τα παιδιά αυτής της ευλογημένης πόλης, τους αδελφούς του Ιησού, μιμούμενος έτσι τον δάσκαλό μου που φορούσε εσώρουχο και έπλυνε τα πόδια των μαθητών.

Η ιεροσύνη είναι μια υπηρεσία που βαπτίζεται με την αγάπη της θυσίας και τη φροντίδα για τους αδελφούς του Ιησού. Είναι θυσία και σταύρωση με τον Χριστό από αγάπη για κάθε άνθρωπο. Είναι ένα είδος αγάπης που φτάνει στο βαθμό της λύτρωσης και της αυτοθυσίας. Ωστόσο, δεν παύει ποτέ να καθοδηγεί υπομονετικά, να ισιώνει απαλά, να προτρέπει με υπομονή και να μομφή με αγάπη, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Αυτή την ευλογημένη ώρα, επιτρέψτε μου, Μακαριώτατε, να ευχαριστήσω τον πατέρα και τη μητέρα μου που πρόσεχαν την ανατροφή μου. Καμία λέξη δεν είναι ικανή να περιγράψει τη θυσία και την αγάπη τους. Τα αδέρφια μου που είναι το στήριγμα και η παρηγοριά μου. Με έχουν συνοδεύσει σε κάθε μου βήμα και ήταν πάντα δίπλα μου.

Al-Dahdal, με όλα τα κλαδιά του γενεαλογικού δέντρου, που αποτελούσαν και εξακολουθούν να παραδειγματίζονται από την αγάπη του Θεού και τον πατριωτισμό, την πίστη και τον ζήλο για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οι φίλοι και τα αδέρφια μου στα Ορθόδοξα Κατηχητικά Σχολεία, από τα οποία και με τα οποία έχω μάθει τόσα πράγματα.

Αδελφοί μου στο πνεύμα, οι μοναχοί ανάμεσα στους οποίους μύρισα το άρωμα της αγιότητας. Δεν θα ξεχάσω τη μήτρα από την οποία γεννήθηκα, το μοναστήρι της Παναγίας της Χαμτούρας.

Υιοί μου, οι μοναχοί της μονής του Αγίου Γεωργίου Αλ-Χουμάιρα, που υπηρέτησαν και υπηρετούν με αγάπη και σιωπή, όλους όσους διψούν για την όαση της ιεράς μονής.

Οφείλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που μου παρείχε στην ολοκλήρωση των θεολογικών μου σπουδών. Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω την Ελληνική Εκκλησία στην οποία απέκτησα μεγάλη εμπειρία, αναφέροντας ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτατο κ.  Άνθιμο.

Ευχαριστώ επίσης ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ, που με περιέβαλε με την πατρική του αγάπη και με στήριξε πνευματικά καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μου.

Ευχαριστώ όλους τους κληρικούς και λαϊκούς, τα μέλη των Ορθοδόξων Κατηχιακών Σχολείων, τον κόσμο του χωριού μου και όλους όσους με χάρηκαν σήμερα με την παρουσία τους, ιδιαίτερα όσους ήρθαν από μακρινούς τόπους. Ευχαριστώ τα μέλη της χορωδίας και τις τελετουργικές ομάδες και το προσωπικό των μέσων ενημέρωσης, που πρόσφεραν ιδιαίτερη λαμπρότητα σε αυτή την υπηρεσία και τη γιορτή.  Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες, που μοιράστηκαν μαζί μου αυτή τη μεγάλη χαρά. Το μεγαλύτερο ευχαριστώ παραμένει σε σένα, Μακαριώτατε, καθώς μου χαρίσατε την αγάπη σας και μου δώσατε μεγάλη εμπιστοσύνη. Σήμερα πάλι με καλείτε στη μεγάλη αρχιερατεία, και να σηκώσω τον σταυρό της μεγαλύτερης υπηρεσίας αυτής, γι’ αυτό σας ευχαριστώ εγκάρδια και λέω: «Ευλογημένος, Μακαριώτατε, και δόξα στον Θεό για όλα».
* Ανεπίσημη Μετάφραση
Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21 Δαμασκός Η Χειροτονία του Επισκόπου Ιεράπολης από τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη - Adologala.gr 21
Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

AgiosSpiridonas_akolouthia_agios_spyridonas_adologala_ekklisiastikes_eidiseis_nea_enimerosi_

Η Ακολουθία του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού – Adologala

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 12 / 2020 , 3:21 από news_room Η Ακολουθία του Αγίου Σπυρίδωνος Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού – Adologala.gr Ψαλλομένη  τῇ 12η Δεκεμβρίου   ΜΙΚΡΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ Ἱστῶμεν στίχους στ΄ καὶ ψάλλομεν Στιχηρά Προσόμοια. Ἦχος α΄. Ὤ τοῦ παραδόξου θαύματος. Ἐμμ. Χρυσάφη. Σήμερον πιστοὶ χορεύσωμεν, ἐν ᾠδαῖς καὶ ὕμνοις, τῷ […]

Νορβηγία: Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της Κόνγκσμπεργκ από το μακελειό στην ήσυχη πόλη τους

Νορβηγία: Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι της Κόνγκσμπεργκ από το μακελειό στην ήσυχη πόλη τους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 15 / 10 / 2021 , 1:39 από news_room Νόμιζα ότι βρισκόμουν στην Καμπούλ»: οι αυτόπτες μάρτυρες από την επίθεση με τόξο στη Νορβηγία αφηγήθηκαν σήμερα τη φρίκη που αντίκρισαν στις γειτονιές τους το απόγευμα της Τετάρτης. Η ήσυχη πόλη Κόνγκσμπεργκ, όπου συνήθως δεν συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα, έχει […]

Pin It on Pinterest