19 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Η Μαρία Ρέσα αφιερώνει το βραβείο της σε «όλους τους δημοσιογράφους»

Η Μαρία Ρέσα

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 9 / 10 / 2021 , 23:19 από news_room

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Η Μαρία Ρέσα αφιερώνει το βραβείο της σε «όλους τους δημοσιογράφους»

Η Φιλιππινέζα δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα, η οποία τιμήθηκε χθες, Παρασκευή, μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ με το Νόμπελ Ειρήνης, αφιέρωσε σήμερα το βραβείο της σε “όλους τους δημοσιογράφους στον κόσμο”, δεσμευόμενη να συνεχίσει τη μάχη της για την ελευθερία της έκφρασης.

“Είναι πράγματι για όλους τους δημοσιογράφους στον κόσμο”, σημείωσε αναφερόμενη στο Νόμπελ Ειρήνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP η Ρέσα, μια δεινή επικρίτρια του προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε.

“Χρειαζόμαστε πραγματικά βοήθεια σε τόσο πολλά μέτωπα – είναι πολύ πιο δύσκολο και επικίνδυνο να είσαι δημοσιογράφος σήμερα”, υπογράμμισε.

Η Μαρία Ρέσα έγινε συνιδρύτρια το 2012 της ψηφιακής πλατφόρμας ερευνητικής δημοσιογραφίας Rappler, ένα μέσο που έρριξε φως στον “πόλεμο κατά των ναρκωτικών” που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ντουτέρτε, στον οποίο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και πλέον ερευνάται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Χθες τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ για τις προσπάθειές τους “να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης”.

Δημοσιογραφικές οργανώσεις στις Φιλιππίνες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την βράβευση της Ρέσα με το βραβείο Νόμπελ κάνοντας λόγο για “θρίαμβο”, σε μια χώρα που κατατάσσεται ως μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους.

Η 58χρονη δημοσιογράφος δήλωσε ότι ελπίζει αυτό το βραβείο να αποτελέσει μια προστατευτική ασπίδα για εκείνη και τους άλλους Φιλιππινέζους δημοσιογράφους απέναντι στις σωματικές επιθέσεις και τις απειλές μέσω διαδικτύου.

“Το ‘εμείς εναντίον αυτών’ δεν δημιουργήθηκε ποτέ από τους δημοσιογράφους, δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους στην εξουσία που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα είδος διακυβέρνησης που διχάζει την κοινωνία”, σημείωσε η Ρέσα, περιγράφοντας το βραβείο της “ως μια δόση αδρεναλίνης”.

“Ελπίζω ότι αυτό θα επιτρέψει στους δημοσιογράφους να κάνουν καλά τη δουλειά τους, χωρίς φόβο”, πρόσθεσε.

Από την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία, το 2016, η Μαρία Ρέσα και το ειδησεογραφικό μέσο της έχουν υποστεί δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και έχουν δεχθεί πολλές απειλές μέσω διαδικτύου.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει χαρακτηρίσει το Rappler ιστότοπο “ψευδών ειδήσεων”, και η Ρέσα έχει αποτελέσει στόχο υβριστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Γαλλία: Μια 60χρονη γυναίκα έπεφτε, ναρκωμένη, θύμα βιασμού από δεκάδες άνδρες για 10 χρόνια

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 30 / 9 / 2021 , 0:03 από news_room Μια εξηντάχρονη από τη νοτιοανατολική Γαλλία ναρκωνόταν από τον σύζυγό της και έπεφτε θύμα βιασμού για δέκα χρόνια από αγνώστους, με τους οποίους ο ίδιος ερχόταν σε επαφή στο διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή υπόθεση, κυρίως λόγω της […]

Oλοκληρώθηκε το δεύτερο Μεγάλο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης IOTA στον Βόλο

Oλοκληρώθηκε το δεύτερο Μεγάλο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης (IOTA) στον Βόλο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 21 / 1 / 2023 , 13:34 από news_room Με περισσότερους από 400 συμμετέχοντες, που εκπροσώπησαν 45 χώρες, το δεύτερο Μεγάλο Συνέδριο της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης (IOTA) ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση Ορθοδόξων ακαδημαϊκών στη σύγχρονη εποχή, ξεπερνώντας το πρώτο αντίστοιχο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το 2019 στο Ιάσι της Ρουμανίας. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε […]