23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας Ο Ιερώνυμος και το δίλημμα των 50άρηδων της Ιεραρχίας Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή βουλευτών και άλλων κομμάτων 650 άνθρωποι παρακολουθούνται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στο Βέλγιο

Ευ. Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε ένα «έξυπνο» Σύμφωνο Σταθερότητας που να λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας συνολικά

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 13 / 10 / 2021 , 0:06 από news_room

Ευ. Βενιζέλος: Χρειαζόμαστε ένα «έξυπνο» Σύμφωνο Σταθερότητας που να λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας συνολικά

Χρειαζόμαστε, στην πραγματικότητα, μία νέα παγκόσμια σύμβαση, ένα πιο έξυπνο Σύμφωνο Σταθερότητας που να λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας συνολικά, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συζήτηση «οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία: η θέση της Ελλάδας», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».

«Το διεθνές οικονομικό τοπίο, επηρεάζεται πάρα πολύ έντονα από πολιτικούς παράγοντες. Δηλαδή, η γεωπολιτική διάσταση υφέρπει, η νέα Αμερικανική πολιτική, το μέτωπο Δύσης-Κίνας το οποίο προβάλλει ως βασική προτεραιότητα ο Πρόεδρος Biden, η διεκδίκηση με πιεστικό τρόπο μίας εμπορικής συμφωνίας άλλου τύπου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, αυτά όλα συνδέονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με την κρίση των τιμών στην ενέργεια, συνδέονται με τον κίνδυνο του πληθωρισμού, με τον κίνδυνο ανόδου των επιτοκίων», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε.

«Δεν νοείται να δίνουν ίδια επιτόκια, ίδιες αποδόσεις σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση του πρώτου Προγράμματος και, βέβαια, έβαλε και άλλες χώρες στο μνημόνιο. Έχουμε και αυτό το μεγάλο φαινόμενο του νέου τύπου λογιστικού χρήματος που γεννούν οι Κεντρικές Τράπεζες, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί με κάποιον τρόπο. Χρειαζόμαστε, στην πραγματικότητα, μία νέα παγκόσμια σύμβαση, ένα είδος Bretton Woods είχα πει άλλη φορά, που θα αφορά αυτό το μπαλόνι που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες νομισματικές χρηματοδοτήσεις που έχει δώσει η FED, πρώτη και καλύτερη πάντα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας, οι πάντες. «Χρειαζόμαστε ένα πιο έξυπνο Σύμφωνο Σταθερότητας που να λαμβάνει υπόψη την πορεία της οικονομίας συνολικά», σημείωσε με έμφαση.

«Υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα Δημοκρατίας, ένα πρόβλημα πολιτικής, ένα πρόβλημα κοινωνίας» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε.

«Όταν υπονομεύεις την Ευρωπαϊκή ιδέα, ας το πούμε, τη νομιμοποίηση της Ευρώπης, όταν δημιουργείς αντιδράσεις στην κοινωνία, ηττάται η Δημοκρατία και ανέρχονται οι αντι-ευρωπαϊκές και οι αντι-συστημικές δυνάμεις. Γιατί να το τροφοδοτείς αυτό, επειδή έχεις ένα φόβο ιστορικό πληθωρισμού, ας το πούμε έτσι;

Αλλά, βλέπετε ότι ήδη οι φιλογερμανικές χώρες έχουν βγει στη γύρα, αρχίζουν να λένε, τι γίνεται με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η λεγόμενη γενική ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει εδώ και δύο χρόνια λόγω πανδημίας και η απελευθέρωση των κρατικών ενισχύσεων, που επίσης ισχύει λόγω πανδημίας, είναι δύο εργαλεία που θα πάψουν να υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, για εμάς το στοίχημα είναι να μείνουμε στην ποσοτική χαλάρωση την κανονική. ‘Αρα, χρειαζόμαστε επενδυτική βαθμίδα, χρειαζόμαστε και ένα βάθος αγοράς ομολόγων και χρειαζόμαστε και τα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις για το δανεισμό τους, πολύ συχνά με ομολογιακά δάνεια, αλλά και οι τράπεζες για τις δικές τους εκδόσεις ομολόγων, που πρέπει να κάνουν για τους δικούς τους εποπτικούς ή άλλους σκοπούς.

«Όταν βάζουμε πολλές παραμέτρους και κάνουμε το σχήμα πολύπλοκο, γινόμαστε κουραστικοί και δυσάρεστοι. Επικρατεί η πιο απλή και ευχάριστη αφήγηση. Νομίζω ότι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε τώρα είναι -όπως είπαμε όλοι, νομίζω- ότι το πράγμα είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, από ό,τι παρουσιάζεται συνήθως, και πρέπει να έχουμε υπόψη μας όλοι ότι το σύστημα εξισώσεων είναι απαιτητικό», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ευ. Μυτιληναίος: Η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης δημιουργεί πληθωρισμό που ενισχύεται από την ενεργειακή κρίση

«Το θετικό momentum το οποίο δημιουργήθηκε μετά την πανδημία, δεν ξέρω αν έχει τελειώσει, φαίνεται πως η κοινωνία έχει εξοικειωθεί, απειλείται από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση από τα ενεργειακά κοστολόγια, και τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι αποτέλεσμα των δυο προηγουμένων», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος και πρόσθεσε.

«Τι συνέβη και φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Πρώτον ότι οι κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας τύπωσαν πολύ χρήμα το οποίο δεν έχει σχέση με την παραγωγικότητα της οικονομίας. Το δεύτερο είναι πως όταν ο κόσμος αισθάνθηκε πως η πανδημία άρχισε να υποχωρεί αποφάσισε να ξοδέψει και να ξοδέψει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιούργησε μια μεγάλη αύξηση στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών.

Η αγορά δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί για πολλούς λόγους. Πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν. Πολλές επενδύσεις προγραμματισμένες δεν έγιναν. Πολλά πλοία υπό παραγγελία δεν κατασκευάσθηκαν. Η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης υπέρ της ζήτησης ακολουθείται από τον πληθωρισμό, ο οποίος εδώ που έχουμε φθάσει, ενισχύεται από το ενεργειακό πρόβλημα».

Μιλώντας για το ενεργειακό πρόβλημα είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται χωρίς κανένα σχέδιο και φτιάχνουμε αιολικά φωτοβολταϊκά πιστεύοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί. «Ξεχνάμε την «στοχαστικότητα» που έχουν αυτά τα συστήματα που λειτουργούν μόνο όταν έχει αέρα και ήλιο. Αυτό όμως η κοινωνία δεν μπορεί να το ανεχθεί. Για να λυθεί το πρόβλημα θέλει χρόνο. Προχωρήσαμε πολύ μπροστά και αφήσαμε πίσω τις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πετρέλαιο υπάρχει άφθονο, φυσικό αέριο έχει μόνο η Ρωσία», είπε ο κ. Μυτιληναίος.

Β. Ψάλτης: Να αφουγκραστούμε τις εξωστρεφείς και καινοτόμες ομάδες συμπολιτών μας

«Η μακροχρόνια ύφεση έχει αφήσει βαριά κληρονομιά. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, πολλές θα κλείσουν και όλο αυτό, έχει προκαλέσει ζημιά στο τραπεζικό σύστημα το οποίο πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για το γεγονός ότι την πρώτη δεκαετία που είμασταν στο ευρώ, με την ανοχή του βοήθησε στο να υπάρξει μια επίπλαστη ευημερία. Από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να μην σεβόμαστε τα αυστηρά πλέον πιστωτικά κριτήρια γιατί θα ήταν σα να μην σεβόμαστε τους αποταμιευτές μας. Το τραπεζικό σύστημα είναι από τους πιο βαριά εποπτευόμενους κλάδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος, Αlpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

«Μετά από μια δεκαετία διαρκούς προσπάθειας επιβίωσης είναι ξεκάθαρο πως η προοπτική αλλάζει. Είναι σημαντικό για το τραπεζικό σύστημα να μπορέσουμε να αναστρέψουμε το κλίμα χαμηλής αποδοχής από την κοινωνία για το οποίο ευθύνεται ο υπερδανεισμός πριν από την κρίση αλλά και ο υποδανεισμός κατά τη διάρκεια της κρίσης αλλά και μια αντίληψη που επικρατεί σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες χρεώνουν στην πραγματικότητα ένα δημόσιο αγαθό», συνέχισε ο κ. Ψάλτης και κατέληξε. «Πρέπει να αναδείξουμε τη σημασία που έχει ο διαμεσολαβητικός ρόλος μας μεταξύ των επενδυτών και των αποταμιευτών. Επιπλέον να αξιολογούμε όχι μόνο τις δομικές αλλαγές στην κοινωνία, έτσι όπως εκφράστηκαν από την κρίση αλλά και να αφουγκραστούμε τις πιο δυναμικές ομάδες των συμπολιτών μας που αναδείχθηκαν μέσα από την κρίση με εξωστρέφεια με καινοτόμες ιδέες και είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν μπροστά».

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Κώστας Καλλίτσης.

Κυριάκος Θεοδωρακάκος

Σχετικά Άρθρα

Tin xeirotonia tou episkopou Mpoynias, Kisangkani kai Anatolikoy Kogko, Polykarpou telese o Patriarxis THeodwros

Την χειροτονία του επισκόπου Μπούνιας, Κισανγκάνι και Ανατολικού Κογκό, Πολύκαρπου τέλεσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 11 / 3 / 2024 , 15:17 από news_room Την Κυριακή, 10η Μαρτίου ε.ε. η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ ετέλεσε στην πολυαιώνιο Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας την χειροτονία του Θεοφιλ. Επαρχιούχου Επισκόπου Μπούνιας, Κισανγκάνι και Ανατολικού Κογκό (Λ.Δ.Κ). Στην Ευχαριστιακή Σύναξη και την […]

Έμπρακτη η στήριξη της Ελλάδας στον Λίβανο Αποστέλλει Βοήθεια με το Αρματαγωγό Ικαρία

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 8 / 2020 , 17:17 από Tις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 9 Αυγούστου 2020, με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου και σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΙΚΑΡΙΑ απέπλευσε με προορισμό το λιμάνι […]