18 °C Athens, GR
28/11/2021

Τελευταια Νέα
Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Θεματικά πάρκα των Χριστουγέννων – Ποιες πόλεις κάνουν επανεκκίνηση φέτος Μήνυμα Πάπα Φραγκίσκου: Ως προσκυνητής στις πηγές της ανθρωπιάς, θα ξαναπάω στη Λέσβο Ονδούρα: Προεδρικές εκλογές, σε ατμόσφαιρα βίας και διαφθοράς Νεαρός με προορισμό τις Η.Π.Α. κρύφτηκε σε αεροσκάφος για να μεταναστεύσει – Βρέθηκε σώος και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Στις κάλπες των 63 δικηγορικών συλλόγων της χώρας θα προσέλθουν Κυριακή και τη Δευτέρα οι δικηγόροι Ομιλία του Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη με θέμα: “Πέθανα δυο φορές” Αποτελέσματα αρχαιρεσιών του συνδέσμου Μουσικoφίλων Πέραν – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος συνάντησε τον πρόεδρο της Γερουσίας του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας του Καζαχστάν Η αδιαπραγμάτευτη παντοδυναμία του καφέ στους αιώνες – Adologala.gr Εγκαινιάστηκαν οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές σε Λέρο και Κω από τους Μ. Σχοινά και Ν. Μηταράκη

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 28 / 10 / 2021 , 22:35 από news_room

Τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Alen Simonyan, συνάντησε σήμερα, 26.10.2021, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του ιδίου και της αντιπροσωπείας του στην Κύπρο και τον ενημέρωσε για διάφορα θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Τις αδελφικές διαχρονικές σχέσεις Κυπρίων και Αρμενίων εξήρε ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέροντας ότι οι σχέσεις αυτές εδράζονται σε κοινές παραδόσεις, ιστορικές ομοιότητες αλλά και στους αγώνες για επιβίωση, πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας για τις ενέργειες και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση, στην αναζήτηση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στην κοινότητα των Αρμενίων της Κύπρου, επεσήμανε την επιτυχία τους να δημιουργήσουν σημαντικούς πυλώνες μέσα από τους οποίους εξασφαλίζεται η συνέχιση των θρησκευτικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών τους παραδόσεων.

Ο κ. Φωτίου έκανε αναφορά στα σχολεία, στις εκκλησίες, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές οι οποίες έχουν βεβηλωθεί από το κατοχικό καθεστώς και διαβεβαίωσε τη συνεχή και αμέριστη αρωγή και συμπαράσταση της Κυβέρνησης προς την κοινότητα, ζητώντας όπως η συνεργασία και η αλληλεγγύη συνεχιστεί και σε άλλους τομείς με απώτερο σκοπό την ευημερία των λαών μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον κ. Simonyan για τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων και των συγγενών τους.   Ο Επίτροπος Προεδρίας ανάφερε ότι η Τουρκία, είναι υπεύθυνη όχι μόνο για τη δημιουργία του προβλήματος αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνισή του σε βάρος των συγγενών.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου αφού αναφέρθηκε στους Αρμένιους που παραμένουν αγνοούμενοι από τον πόλεμο του 1990 με το Αζερμπαϊζάν, αλλά κι σε αυτούς που προστέθηκαν μετά από τις τελευταίες συγκρούσεις στο Νακόρνο Καραμπάχ προέβη σε εισήγηση ώστε η Κύπρος να παράσχει τεχνογνωσία σε θέματα διακρίβωσης της τύχης των Αρμενίων αγνοουμένων.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου επεσήμανε τη σημασία που δίδουν οι δύο χώρες στην αξιοποίηση της συνεργασίας των διασπορών Κύπρου-Αρμενίας ως απαραίτητο συμπληρωματικό διπλωματικό εργαλείο στην προώθηση κοινών αξιών, στόχων και συλλογικών συμφερόντων, κατά το παράδειγμα του επιτυχημένου πολιτικού προγράμματος αλληλοσυνεργασίας του Κυπρο- ελληνο- αρμένικου λόμπυ στις ΗΠΑ.

Παράλληλα ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στην επέκταση της συνεργασίας αυτής σε τριμερές επίπεδο, με συμμετοχή της Ελλάδας όπου οι τρεις πλευρές ενθαρρύνοντας τη στενότερη συνεργασία της αντίστοιχης οργανωμένης διασποράς στο εξωτερικό, για την προώθηση κοινών αξιών και συλλογικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων και σε διεθνείς οργανισμούς, έχουν ήδη υλοποιήσει και προγραμματίσει σειρά δράσεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Αρμενίας εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη που η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα που έφερε το ζήτημα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1965 και η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία το 1975.

Ο κ. Simonyan ευχαρίστησε την Κύπρο που τον Απρίλιο του 2015 αποφάσισε ομόφωνα την ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης της Αρμένικης Γενοκτονίας και εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της χώρας του προς την ειρηνική διευθέτηση του κυπριακού θέματος αλλά και προς κάθε προσπάθεια επίλυσης της ανθρωπιστικής πτυχής του θέματος των αγνοουμένων.

Τέλος ο κ. Simonyan, υπογράμμισε τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας σε θέματα Διασποράς αφού όπως ανάφερε, η ομογένεια των χωρών μας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες να καταστήσουμε ακόμη πιο έντονη την παρουσία μας σε παγκόσμια κλίμακα.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Αλ. Τσίπρας : Ανάγκη η πολιτεία να σταθεί δίπλα στον τουριστικό κλάδο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 5 / 5 / 2021 , 20:20 από news_room Την αναγκαιότητα η πολιτεία να σταθεί δίπλα στον τουριστικό κλάδο για να μπορέσει να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα φέτος, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους φορείς του Τουρισμού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία […]

Την πατρίδα του Ίμβρο θα επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 – Adologala.gr

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 6 / 8 / 2021 , 1:45 από news_room Την πατρίδα του Ίμβρο θα επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 – Adologala.gr Σήμερα, 6 Αυγούστου 2021 συν Θεώ, η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος  θα αναχωρήσει για την γενέτειρά του, όπου θα εορτάσει με […]

Pin It on Pinterest