13 °C Athens, GR
06/12/2021

Τελευταια Νέα
Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στη Κατεχόμενη Καρπασία (Εικόνες) – Adologala.gr Η Εορτή του Αγίου Νεοιερομάρτυρος Φιλούμενου του Αγιοταφίτη στη Σαμάρεια – Adologala.gr Δωρεά στην Ι.Μ. Χαλκίδος προσέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Θυάτειρα» Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ Η ΠτΔ εγκαινίασε την έκθεση «Αναζητώντας την αθανασία. Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου» Επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων Αμφιλόχιου – Adologala.gr Λαμπρά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στο Σύδνεϋ (Εικόνες) – Adologala.gr Χαίρει άκρας υγείας ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Adologala.gr Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης αποφάσισε για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο – Adologala.gr Φωκίδος Θεόκτιστος : «Όταν τα αυτονόητα καθίστανται δυσνόητα και παρεξηγήσιμα» – Adologala.gr Ο Πατριάρχης Αντιοχείας επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με την ευκαιρία των Ονομαστηρίων του Η Ενθρόνιση του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Γρηγορίου Εγκαινιάσθηκε στη Μόσχα έκθεση αφιερωμένη στην επιστημονική δράση των αδελφών Λειχούδη Συνοδικές Εκδηλώσεις προς τιμήν των 30 ετών Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου – Adologala.gr Από το Άργος Ορεστικό στην Μεσοποταμία (Εικόνες) – Adologala.gr Ανταποδοτική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στον Πάπα – Adologala.gr Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στους Αγίους Τόπους – Adologala.gr Αθήνα: Η Καλλιθέα τιμά τον Άγιο Νικόλαο (Εικόνες)- Adologala.gr Εορτή του Αγίου Σάββα στην Αθήνα (Εικόνες)- Adologala.gr Πάπας Φραγκίσκος στον Ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου των Καθολικών: «Να συνεχίσετε το έργο στο ιστορικό σας εργαστήριο της πίστεως» Ξεκινά τη Δευτέρα η δωρεάν διάθεση self test Εθιμοτυπική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Adologala.gr

Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο προάστιο της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 10 / 2021 , 0:07 από news_room

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, εψάλη σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6:30μμ, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, προστάτου και εφόρου της ενορίας μας.
Στην ιερά ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ.κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πλαισιούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, μεγάλο αριθμό Ιερέων και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό για να συνεορτάσουν τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρος.
Έψαλαν οι πολυμελείς βυζαντινοί χοροί του Ιερού Ναού, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη και του Λαμπαδαρίου κ. Ιωάννη Βαζούρα.
Ο Θεοφιλέστατος στην εμπνευσμένη ομιλία του, αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου, είπε: “Η σημερινή πανήγυρις, η σημερινή εορτή του Αγίου Δημητρίου αποτελεί μία ευκαιρία ενότητας. Ενότητας όλων μας στο όνομα του Χριστού, γιατί αυτό ακριβώς αποτελούν και είναι οι εορτές της Εκκλησίας. Μία αφορμή, όλα τα παιδιά του Θεού να συναχθούμε στον οίκο του Πατρός μας και να συνευφρανθούμε από αυτήν την πνευματική τράπεζα, την οποία μας παραθέτει ο ίδιος ο Δημιουργός μας Θεός. Εστιάτωρ σε αυτήν την τράπεζα, είναι ο Άγιος Δημήτριος. Είναι εκείνος, ο οποίος κατά μίμηση Θεού προσφέρει σε όλους μας, αυτή την ουσιαστική ευκαιρία αναθεώρησης του βίου μας, την ουσιαστική ευκαιρία μετανοίας και επιστροφής προς την πηγή της ζωής μας που είναι ο Θεός. Ταυτόχρονα, η πανήγυρις του Αγίου μας, αποτελεί αιτία χαράς, γιατί πρώτιστα, γιορτή σημαίνει χαρά και μάλιστα χαρά την οποία μας προσφέρει ο ίδιος ο ουρανός, ο ίδιος ο Θεός”.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ο Θεοφιλέστατος: “Ο Άγιος Δημήτριος είναι εκείνος ο οποίος μας καλεί σήμερα για να λάβουμε ανάσα πραγματική, για να αναπνεύσουμε «καθαρό αέρα», για να λάβουμε ελπίδα, δύναμη, κουράγιο για την καθημερινότητα της ζωής μας, να χαρούμε πραγματικά. Τι είναι εκείνο που μας προξενεί χαρά; Η σχέση μας με το Θεό. Ο Άγιος Δημήτριος ήταν εκείνος, που η καρδιά του ήταν πλημμυρισμένη από χαρά, επειδή βρισκόταν σε πραγματικό σύνδεσμο, σε αληθινή σχέση με την πηγή της ζωής όλων των ανθρώπων, που είναι ο Χριστός. Ο Χριστός αποτελεί την αιτία της χαράς των πάντων. Ποιός είναι ο Χριστός; Είναι ο Θεός τον οποίον πιστεύουμε. Είναι αυτός ο Θεός που έρχεται και γίνεται ένας με εμάς. Είναι αυτός ο Θεός ο οποίος δεν παραμένει κλεισμένος στο ανείπωτο μεγαλείο της θεότητας του, αλλά έρχεται και ενώνεται μαζί μας. Έρχεται στο δικό μας τον κόσμο. Προσλαμβάνει την δική μας τη φύση την ανθρώπινη, ώστε μέσα από αυτήν την πρόσληψη, να μας γεμίσει με χαρά, να μας γεμίσει με ζωή, να μας δώσει την ελπίδα και την δυνατότητα της αθανασίας, δηλαδή της οριστικής και αμετάκλητης νίκης κατά του θανάτου”.
Κλείνοντας ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε: “ O Άγιος Δημήτριος ο οποίος σήμερα μας υποδέχεται και μας φιλοξενεί στο δικό του το Ναό, είναι εκείνος ο οποίος γεμίζει την καρδιά μας με χαρά, την χαρά του Χριστού. Ας ευχηθούμε όλοι εμείς, που συναχθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, να λάβουμε την χάρη του, την ευλογία του, να λάβουμε το μύρο του το ακένωτο, παραμένοντας αληθινά μυροσυλλέκτριες υπάρξεις, που θα ποθούμε πάντοτε να μιμούμαστε τη ζωή των Αγίων μας, να παραμένουμε ενωμένοι με τον Χριστό μας, όντας ενωμένοι με το Πανάγιο Σώμα του, την Εκκλησία”.
Να σημειωθεί ότι στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν, οι Βουλευτές κ. Γιάννης Καλλιάνος και κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Αδαμοπούλου Τζίνα, η Δήμαρχος κ. Μαρία Ανδρούτσου, οι Πρόεδροι των Πολιτικών Παρατάξεων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ακολούθησε Ιερά Αγρυπνία με λειτουργό και ομιλητή, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ Ψωίνο, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιώς.
Έψαλε ο αριστερός χορός του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Αλεξίου Κατσαρού.
Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Η ομογένεια αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη με ένα αφιέρωμα στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 10 / 2021 , 0:32 από news_room Νέα Υόρκη.- Η Ομογένεια της Νέας Υόρκης τίμησε τον αείμνηστο μεγάλο μαέστρο και συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, την περασμένη Τρίτη, στην διάρκεια μιας ακόμα ελληνικής βραδιάς στην Πλατεία Αθηνών της ελληνοκρατούμενης Αστόριας. Δύο απο τους πιο γνωστούς και αγαπημένους μουσικούς, […]

Σλοβακία και Κύπρος είναι ομονοούντα Κράτη, δήλωσε ο ΥΠΕΞ N. Χριστοδουλίδης μετά την συνάντησή του με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ I. Korčok

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 11 / 2020 , 17:59 από adologala.gr Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, κ. Ivan Korčok Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο τον καλό μου φίλο […]

Pin It on Pinterest