18 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην 9η τελετή απονομής των Invest Cyprus International Investment Awards

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 12 / 9 / 2021 , 1:25 από news_room

Σήμερα 8 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η απονομή των Invest Cyprus International Investment Awards. Στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Νίκος Αναστασιάδης απεύθυνε χαιρετισμό. Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας: 

Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίσω όλους στην εκδήλωση Invest Cyprus International Investment Awards.

Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ το Invest Cyprus για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και να επαινέσω το περιοδικό GOLD για τη σκληρή δουλειά του στην πραγματοποίηση του θεσμού.

Το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται για ένατη συνεχή χρονιά καταδεικνύει ότι έχει καθιερωθεί ως μια άκρως επωφελής ετήσια εκδήλωση υποστηρίζοντας το όραμά μας για την καθιέρωση της Κύπρου ως σύγχρονου και ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου.

Αλλά πάνω απ’ όλα, μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους πολύτιμους επενδυτές μας για την ψήφο προτίμησης και την εμπιστοσύνη τους και για τη συνεχή στήριξη και αποφασιστικότητά τους να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα μας, σύμφωνα με το κοινό μας όραμα: να καθιερωθεί η Κύπρος ως ένας ακμάζων, αξιόπιστος και ανταγωνιστικός επιχειρηματικός κόμβος, που επιθυμεί να παρέχει τις συνθήκες υπό τις οποίες κάθε επενδυτής μπορεί να ευδοκιμήσει.

Χωρίς αμφιβολία, η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει πρωτοφανείς προκλήσεις σε όλες τις χώρες σε ολόκληρη την υφήλιο, με σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτής, δυστυχώς, της συνεχιζόμενης κρίσης, η Κυβέρνησή μου υπήρξε δυναμική στη λήψη των αποφάσεών της και προενεργή για την παροχή ιατρικής και οικονομικής στήριξης στους πολίτες, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις μας.

Όπως και πολλές άλλες χώρες, έπρεπε να λάβουμε σκληρά, επώδυνα, αλλά απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την άνευ προηγουμένου κρίση στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Αναγνωρίσαμε αμέσως, ωστόσο, ότι, πέρα από τη διάσωση ζωών, έπρεπε επίσης να διαφυλάξουμε τα μέσα βιοπορισμού και να αντιμετωπίσουμε την πιθανή οικονομική και κοινωνική αναστάτωση που θα προκαλούσαν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για το σκοπό αυτό, εγκρίναμε μια γενναιόδωρη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων και μέτρων στήριξης της ρευστότητας, ύψους άνω των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω των οποίων υποστηρίχθηκαν περισσότεροι από 190.000 εργαζόμενοι και χιλιάδες επιχειρήσεις.

Αυτό ήταν εφικτό δεδομένου ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση συσσώρευσε στο παρελθόν τα αναγκαία δημοσιονομικά πλεονάσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η τρέχουσα κρίση πανδημίας.

Στόχος αυτών των μέτρων, τα οποία σχεδιάστηκαν σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους μας, ήταν η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η διατήρηση του εισοδήματος των πολιτών μας, η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η παροχή της απαραίτητης στήριξης στην οικονομία μας ώστε να ανακάμψει το συντομότερο δυνατόν.

Και είμαι στην ευχάριστη θέση να βεβαιώσω ότι οι προσπάθειές μας αποφέρουν καρπούς, καθώς η οικονομία μας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, αυξήθηκε κατά 12,8 % το δεύτερο τρίμηνο του 2021, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες και επιδεικνύοντας θετικές προοπτικές για τα προσεχή τρίμηνα.

Το σύνθημά μας στην Κύπρο είναι ότι με κάθε πρόκληση, υπάρχει μια ευκαιρία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ευρύτερη στρατηγική της Κυβέρνησης για την οικονομική ανάκαμψη περιλαμβάνει, επίσης. την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη βασικών οικονομικών τομέων.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε κάνει μια ολιστική προσέγγιση και λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του σχεδίου της Κυβέρνησής μας «Κύπρος για το αύριο», με συνολικό προϋπολογισμό 4,4 δις ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια ευρωπαϊκά ταμεία, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Συνοχής.

Το σχέδιο αυτό έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς και στη δημιουργία ενός νέου οράματος για τη χώρα μας, το οποίο θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για την εποχή μετά τη νόσο COVID-19.

Αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, στα ίδια επίπεδα με πριν από την πανδημία, και για την αποτελεσματική προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

Ένα σχέδιο το οποίο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von Der Leyen χαρακτήρισε ως «πολύ καλά ισορροπημένο στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις», καθώς, όπως δήλωσε, «αντιμετωπίζει τις βασικές διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος».

Και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, προωθούνται πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, στους τομείς της δημόσιας και τοπικής διοίκησης, της υγείας, της εργασίας, του εκπαιδευτικού και του δικαστικού συστήματος, καθώς και της ελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της έρευνας και της καινοτομίας.

Παράλληλα, μέσω του σχεδίου «Κύπρος για το Αύριο» πρόκειται να συσταθεί μια Εθνική Υπηρεσία Προώθησης, με την οποία αναμένεται ότι πολυάριθμα χρηματοδοτικά προγράμματα και προγράμματα θα βελτιώσουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, τα προγράμματα επιχορηγήσεων για την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και η δημιουργία ενός κεντρικού γραφείου μεταφοράς γνώσεων αναμένεται να αυξήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Διαχείρισης για το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας 2020, η ικανότητα της Κύπρου να προσελκύει και να διευκολύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις και η προσαρμοστικότητα των πολιτικών της, έχουν αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, η Κύπρος έχει ανακηρυχθεί η πιο βελτιωμένη χώρα, ανεβαίνοντας έντεκα θέσεις και καταλαμβάνοντας την 30ή θέση παγκοσμίως.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι με την πάροδο των ετών η Κύπρος έχει εξελιχθεί σε βασικό προορισμό για διεθνείς επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή, με σημαντικές δυνατότητες να καταστεί κόμβος παγκόσμιας κλάσης.

Και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αποκλίνουμε από την πορεία της χρηστής διακυβέρνησης των δημόσιων οικονομικών, η οποία θα συμπληρώνεται από ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον, προχωρώντας μπροστά προς μια ολοκληρωμένη κυβερνητική στρατηγική για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, προκειμένου να μετατραπεί η Κύπρος σε «Αειφόρο Κέντρο Επιχειρήσεων και Εμπορίου της Ευρώπης».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τους επόμενους μήνες, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα νέο καθεστώς κινήτρων για την προσέλκυση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα διευκολύνει την εγκατάσταση και την πρόσληψη εργαζομένων, καθώς και θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης.

Το πρόγραμμα αυτό συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες που αναλάβαμε πρόσφατα, όπως:

● Η εισαγωγή διαδρομής απασχόλησης για ειδικευμένους υπηκόους τρίτων χωρών που ειδικεύονται στον τομέα της πληροφόρησης και των επικοινωνιών, και

● Η δημιουργία μηχανισμού ταχείας ενεργοποίησης επιχειρήσεων με στόχο την απλούστευση των υπηρεσιών που προσφέρει το κοινό σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην Κύπρο.

Σε αυτή την απαιτητική προσπάθεια προσέλκυσης και διευκόλυνσης των διεθνών επιχειρήσεων και των άμεσων ξένων επενδύσεων σε βασικούς οικονομικούς τομείς της χώρας, είμαστε ευγνώμονες που έχουμε αφοσιωμένους και ισχυρούς συμμάχους, όπως το Invest Cyprus, ο Κυπριακός Οργανισμός Προώθησης Επενδύσεων, ο οποίος υπήρξε ο επίσημος πρεσβευτής της επιχειρηματικής και επενδυτικής πολιτικής της χώρας.

Αγαπητοί φίλοι,

Προτού ολοκληρώσω, θα ήθελα να συγχαρώ όχι μόνο όλους τους νικητές των φετινών βραβείων, αλλά και κάθε επενδυτή που υπήρξε ένας πραγματικά πολύτιμος σύμμαχος στο όραμά μας να μετατρέψουμε την Κύπρο σε έναν παγκοσμίου κύρους επιχειρηματικό κέντρο και επενδυτικό προορισμό.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη εκτίμησή μου στους επίτιμους καλεσμένους της αποψινής βραδιάς, σε όλους εσάς, για τη συνεχή εμπιστοσύνη σας, τη θετική σας συμβολή και την ισχυρή υποστήριξή σας.

Η Κυβέρνησή μου είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια που κρίνεται αναγκαία για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών σας σχεδίων και των επενδυτικών πρωτοβουλιών σας.

Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα συμπαράστασης του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου για την φονική τραγωδία στη Βηρυτό

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 8 / 2020 , 19:39 από Μακαριώτατε καί Θειότατε Πατριάρχα τῆς Μεγάλης Θεουπόλεως Ἀντιοχείας καί πάσης Ἀνατολῆς, ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ καί συλλειτουργέ, κύριε Ἰωάννη, τήν Ὑμετέραν Θειοτάτην Μακαριότητα ἐν Κυρίῳ κατασπαζόμενοι, ὑπερήδιστα προσαγορεύομεν.    Μετά βαθυτάτης ὀδύνης μετέχομεν εἰς τήν τεραστίαν θλίψιν τοῦ λαοῦ τοῦ […]

Οι αποφάσεις της συνεδρίας της 24ης Ιουλίου της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Οι αποφάσεις της συνεδρίας της 24ης Ιουλίου της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 25 / 7 / 2023 , 20:29 από news_room Οι αποφάσεις της συνεδρίας της 24ης Ιουλίου της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Συνῆλθε τήν 24ην Ἰουλίου 2023, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ἐν τῇ Ἱερά Πατριαρχικῇ καί Σταυροπηγιακῇ Μονῇ […]