13 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μετέβη στη γενέτειρα του για το μνημόσυνο των γονέων του

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μετέβη στη γενέτειρα του για το μνημόσυνο των γονέων του

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 19 / 9 / 2021 , 18:00 από news_room

Στη γενέτειρα τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, Τάλα Πάφου, και στον μεγαλοπρεπή Ναό τής του Χριστού Γεννήσεως, που ανήγειρε εκ βάθρων ο Μακαριώτατος, έλαβε χώρα την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου λαμπρό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος τού Καθηγουμένου τής Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα και Πρωτοσυγκέλλου τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτου Ιωάννου, με αφορμή το ιερό μνημόσυνο τής αειμνήστου μητρός τού Μακαριωτάτου Θέκλας.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας τής Κύπρου παρέστη στο Ιερό Βήμα συμπροσευχόμενος και κήρυξε κατά την ώρα τού Κοινωνικού τον θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η απάρνηση τού εαυτού μας, σύμφωνα με το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, αφορά την «οκοσαν ν μν μαρτίαν» (Ρωμ. ζ΄, 20), που φθείρει τον άνθρωπο. Δηλαδή απαρνούμαστε τον «παλαιό» εαυτό μας «σν τος παθήμασι κα τας πιθυμίαις» αλ. ε, 24). Αυτό απαιτεί ένα ισόβιο αγώνα που πραγματοποιεί ο πιστός ενισχυόμενος από την Χάρη του Θεού.

Ακόμη, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η φράση «ἀράτω τν σταυρόν ατοῦ» σημαίνει ότι υπάρχει ένας προσωπικός σταυρός για κάθε άνθρωπο, που καλείται να τον  «άρει», να τον σηκώσει. Το βάρος τού σταυρού δεν εξαρτάται από τον σταυρό καθ’ εαυτόν, αλλά από την στάση αυτού, που τον αίρει. Ο ίδιος σταυρός μπορεί για κάποιον που δεν έχει εμπιστοσύνη στον Θεό, να φαίνεται βαρύς και δυσβάστακτος· για όποιον, όμως, πιστεύει στην αγάπη και στην πρόνοια του Θεού, να είναι ελαφρύς ή έστω να τον σηκώνει ευκολότερα. Το βάρος του σταυρού δηλαδή  είναι αντιστρόφως ανάλογο με την πίστη μας στην αγάπη του Θεού. Και όπως, όταν τα δύο ξύλα του σταυρού ταυτισθούν, δεν υπάρχει πια σταυρός, έτσι και, όταν η θέλησή μας ταυτισθεί με την θέληση του Θεού, ο σταυρός παύει να υφίσταται».

Επίσης, ο Μακαριώτατος σχολιάζοντας τους στίχους «τί γρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐν κερδήσῃ τν κόσμον λον, κα ζημιωθ τν ψυχν αὐτοῦ; ἢ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;» (Μαρκη΄, 36-37), τόνισε πως «ο Θεός έπλασε εξαρχής τον άνθρωπο κατ εικόνα και καθ ομοίωση Αυτού, με απώτερο στόχο ο άνθρωπος να γίνει κατά Χάριν Θεός. Παρόλο που η παρακοή και η αμαρτία τον οδήγησε εκτός του Παραδείσου, εντούτοις ο Θεός έστειλε τον Υιό Του για να ξεκινήσει ο δρόμος της επιστροφής. Ο Κύριος έπαθε και ανέστη για να οδηγήσει τον άνθρωπο στον τελικό προορισμό του, που είναι η Βασιλεία του Θεού. Ο άνθρωπος στις μέρες μας προσπαθεί αντί να έχει μέσα του τον Θεό, αναζητεί μάταια να βρει πληρότητα σε υλικά πράγματα και αξιώματα. Αν είναι εκπαιδευτικός να γίνει διευθυντής, αν είναι υφιστάμενος να γίνει Προϊστάμενος κ.ο.κ.  και πάλιν όμως δεν βρίσκει πληρότητα.

Ο Χριστός έκανε το μεγαλύτερο δώρο στον κόσμο, κι αυτό έγινε πάνω στον σταυρό. Γυμνός, χωρίς κανένα ανθρώπινο αξίωμα ή περιουσία. Προσέφερε σε μας τη μεγαλύτερη δωρεά, τη σωτηρία μας. Ό,τι και να πετύχει ο άνθρωπος στην ζωή του, δεν θα βρει την πραγματική ευτυχία μακριά από τον Θεό και τον σταυρό που του δίδεται. Στον σταυρό βρίσκουμε την πηγαία χαρά, αφού μαθαίνουμε να αγαπούμε, επομένως έχουμε τον Θεό μέσα μας. Αυτήν την σταυρική πορεία μάς υπέδειξε πρώτος ο ίδιος ο Θεός. Όλα τα υπόλοιπα υλικά πράγματα θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε προκειμένου να επιβιώσουμε και μόνο».

Πριν την απόλυση, τελέστηκε το μνημόσυνο της μακαριστής μητρός τού Μακαριωτάτου από τον ίδιο και μετά το πέρας τής Θείας Λειτουργίας παρετέθη κέρασμα προς όλους.

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ NIGHTSTALKER ΣΤΟ GAGARIN 205

ΟΙ NIGHTSTALKER ΣΤΟ GAGARIN 205 Nightstalker Live YouTube premiere στο Gagarin 205: Κυριακή 10 Ιανουαρίου | 21:00 Διάρκεια: 52΄ Χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τις μουσικές σκηνές που μας διαμόρφωσαν. Tο Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τους συναυλιακούς χώρους της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής. Πρώτη στάση στο μοναδικό Gagarin 205 […]

Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – 23 Αυγούστου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 23 / 8 / 2020 , 17:45 από Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου γιορτάζεται η Απόδοσις της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η Εκκλησία κλείνει με την ίδια πανηγυρική διάθεση την Κοίμηση και τη Μετάσταση της Παναγίας (15 Αυγούστου). «Απόδοσις» στην εκκλησιαστική γλώσσα σημαίνει την ολοκλήρωση μιας μεγάλης χριστιανικής εορτής που ξεκίνησε πριν από […]