20 °C Athens, GR
24/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η ακρίβεια εξανέμισε τις αυξήσεις των εισοδημάτων» Κακοκαιρία σε εξέλιξη στη χώρα: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και προειδοποιήσεις 112 σε πολλές περιοχές Med MoU & Κύπρος ενώνουν δυνάμεις για καλύτερους ναυτιλιακούς ελέγχους Η παγκόσμια πείνα υποχωρεί, αλλά η επισιτιστική κρίση παραμένει σύμφωνα με τον ΟΗΕ Νέος Βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου – Το ανακοινωθέν εργασιών της 23ης Ιουλίου 2026 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά του Ιράν για 13η νύχτα – Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και άλμα στην τιμή του πετρελαίου Το τελευταίο αντίο στη θρυλική Μαίρη Λίντα Μητσοτάκης: Το Σύνταγμα πρέπει να ακολουθήσει τις ανάγκες της εποχής ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026

Η Δεύτερη ετήσια εορτή του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Νέο Προκόπι Ευβοίας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 27 / 9 / 2021 , 0:28 από news_room

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Δημήτριος Πετρογιάννης, Ηρακλής Κοκκάλας, Νικόλαος Παλιάτσος και Δημήτριος Τούσης.

H δεύτερη κατά το έτος Εορτή του Ιερού Προσκυνήματος του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας ετελέσθη το Σαββατοκύριακο 25-26 Σεπτεμβρίου 2021, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με συμμετοχή Ιερέων, Διακόνων και του Λαού του Θεού.

Η δεύτερη αυτή Πανήγυρη καθιερώθηκε το έτος 1970, εις ανάμνησιν των Εγκαινίων του Ιερού Ναού, τα οποία τέλεσε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χαλκίδος Νικόλαος (Σελέντης), την τελευταία Κυριακή του μηνός Σεπτεμβρίου του έτους 1969.

Εφέτος, λόγω της πανδημίας, οι οποία πλήττει και την Πατρίδα μας, δεν προσήλθε το συνηθισμένο πλήθος των προσκυνητών, όμως ευρέθησαν και αρκετοί, οι οποίοι πραγματοποίησαν το καθιερωμένο τάμα τους προς τον Όσιο Ιωάννη και, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς πεζοί, διανύοντας περισσότερα από 40 χιλιόμετρα.

Η φετινή Πανήγυρη συνέπεσε και με την εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου. Έτσι, ο Σεβασμιώτατος, το απόγευμα του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου 2021, μετέβη στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μαντουδίου, όπου χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Εσπερινό, πλαισιούμενος από πολλούς Κληρικούς, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως.

Μετά την Αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος ομίλησε επίκαιρα, αναφέροντας ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, με το Ευαγγέλιο, τις Επιστολές και την Αποκάλυψή του, χάρισε στην Εκκλησία και σε όλους τους ανθρώπους οδηγούς πίστεως και αγάπης. Πριν την απόλυση δε, συνεχάρη τον Προϊστάμενο της Ενορίας Πρωτ. Ιωάννη Μάρκου-Αρχιερατικό Επίτροπο Κηρέως, τον συνεφημέριό του Οικον. Νικόλαο Μάρκου και κατά σάρκα υιό του π. Ιωάννου, την Επιτροπή και τους εθελοντές της Ενορίας, για την άψογη ετοιμασία της πανηγύρεως.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος και Καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Καραγκούνης μαζί με μαθητές του και οι Ιεροψάλτες του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού κ. Κωνσταντίνος Τσέτσεκας και Ανδρέας Ματσούκας.

Το πρωί της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 2021 ετελέσθη στο Μαντούδι πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης και Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην Πανήγυρη της επετείου των εγκαινίων του Προσκυνηματικού Ι. Ναού Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία κήρυξε τον θείο λόγο, συλλειτουργούντων των Αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη-Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, Νικοδήμου Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, των Ιεροκηρύκων Αρχιμ. Τιμοθέου Μπαϊμπάκη, Δαμασκηνού Μάκρα, Νεκταρίου Ευγενικού, του Προϊσταμένου του Ενοριακού Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος Αρχιμ. Θεοφυλάκτου Τσαγκάρη, του Πρωθιερέως του Ι. Προσκυνήματος Πρωτοπρεσβ. Νικολάου Βερνέζου και των Διάκ. Νικολάου Πριμηκύριου και Ευγενίου Τσάλλα, ενώ πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτανεία του Σεπτού σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, παραλληλίζοντας τους βίους των Αγίων Ιωάννου του Θεολόγου και Ιωάννου του Ρώσου, αναφέρθηκε στην εμπειρική σχέση αγάπης με τον Χριστό, που και οι δύο καλλιέργησαν και διατήρησαν μέχρι τέλους, μέσα σε εχθρικά κοινωνικά περιβάλλοντα και κάτω από αντίξοες ιστορικές συνθήκες.

Στις Ι. Ακολουθίες έψαλλαν χοροί Ιεροψαλτών του Ι. Προσκυνήματος, υπό την διεύθυνση των κ. Θεοδοσίου Στεργιόπουλου-Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως και κ. Νικολάου Ενωτιάδη-Λαμπαδαρίου.

Το σύνολο των ιερών ακολουθιών και τις δύο ημέρες αναμεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97, 7fm).

??????

??????

 

Σχετικά Άρθρα

Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Πρώτη ιερατική σύναξη κληρικών Ι.Μ. Θεσσαλονίκης

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 1 / 12 / 2023 , 22:31 από news_room Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου 2023, σὲ ἀτμόσφαιρα εὐφρόσυνης, ποὺ πηγάζει ἀπὸ τὴν ἐν Χριστῷ ἀδελφικῆ κοινωνία, ἡ πρώτη ἱερατικὴ Σύναξη τῶν κληρικῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, συγκληθεῖσα ἀπὸ τὸν ἄρτι ἐνθρονισθέντα, νέο Ποιμενάρχη μας, τὸν Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο. Ὁ Παναγιώτατος, τέλεσε […]

Δισαρχιερατικός Εσπερινός για την Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα στη Λέρο

Δισαρχιερατικός Εσπερινός για την Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα στη Λέρο

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 17 / 7 / 2023 , 1:55 από news_room Δισαρχιερατικός Εσπερινός για την Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα στη Λέρο Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η ιερά και σεβάσμια μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας, στην ομώνυμη Ενορία της νήσου Λέρου στο δεύτερο μεγαλύτερο Λιμάνι του νησιού που φέρει και το όνομα της. Το εσπέρας της […]