21 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Προδρόμου Γ. Προδρόμου για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 9 / 2021 , 21:18 από news_room

Έφυγε από τη ζωή, αλλά μένει για πάντα μαζί μας

ο Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021)

 

Φεύγει μια από τις μεγαλύτερες μορφές του σύγχρονου Ελληνισμού. Μένει όμως για πάντα το τεράστιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού μας. Κορυφαία μορφή του μουσικού και καλλιτεχνικού στερεώματος, ο Μίκης δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η μουσική, είναι η έμπνευση, αλλά είναι και η δημόσια δράση που ανέπτυξε διατρέχοντας όλο τον εικοστό και μέρος του εικοστού πρώτου αιώνα.

Η μορφή του Μίκη Θεοδωράκη ταυτίζεται με και σφραγίζει τον αντιδικτατορικό αγώνα, αφού μέσα από το έργο και τη δράση του αναδείχτηκε σε κορυφαίο αγωνιστή της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, με το έργο και τη ζωή του ολόκληρη υπερασπίστηκε το ιδεώδες της δικαιοσύνης μέσα στην κοινωνία, έδωσε φωνή στον απλό άνθρωπο και στους αδικημένους και πάντα προσπαθούσε να συνδέσει τον ταπεινό και καταφρονημένο κόσμο με τον ιδεατό κόσμο της τέχνης και της ελευθερίας. Ανεκτίμητης αξίας είναι ακόμα η συμβολή του στην εξοικείωση του κοινού με τις μεγάλες μορφές και στιγμές της ποίησής μας. Με το έργο του συνδύασε όσο κανένας άλλος τη μουσική, την ποίηση, τον κινηματογράφο και τα ευγενή ιδεώδη και τις πανανθρώπινες αξίες. Εξάλλου, η αίγλη και η λάμψη του ξεπερνούν τα σύνορα του ελληνισμού, αφού πλήθος ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ταυτίζουν την αναφορά στην Ελλάδα με το έργο και το πρόσωπό του.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζω βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Το πολύπλευρο εμπνευσμένο έργο και η προσφορά του είναι πράγματι ανεκτίμητα και παραμένουν ες αεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη πολιτισμού και ανάδειξης της ευγένειας στην ψυχή του ανθρώπου.

Αλλά θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη που έχει η Κύπρος στον Μίκη Θεοδωράκη,  αφού για τρία τέταρτα του αιώνα κράτησε μια μοναδική σχέση αγάπης, έγνοιας και αφοσίωσης στο νησί μας και στον Κυπριακό Ελληνισμό. Το «χρυσοπράσινο φύλλο» του παραμένει για πολλούς ανθρώπους συνώνυμο της Κύπρου, ενώ η Κύπρος μπορεί να σεμνύνεται, αφού η πρώτη εκτέλεση του «Άξιον Εστί» ακούστηκε από τη συχνότητα του κρατικού ραδιοσταθμού της το 1964, ενώ και τόσες άλλες στιγμές συνέδεσαν τον μεγάλο μουσουργό και αγωνιστή με την πορεία του τόπου μας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα προχωρήσει σε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη και την προσφορά του. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη συνέχεια.

Με τη σημερινή ανακοίνωση εκφράζουμε συλλυπητήρια στους οικείους του, στον λαό της Ελλάδας, αλλά και στην Ελληνική Κυβέρνηση, ενστερνιζόμενοι το πνεύμα του εθνικού τριήμερου πένθους που έχει κηρυχθεί.

ΙΠ

Σχετικά Άρθρα

Μήνυμα του Τζo Μπάιντεν πρίν την Εορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ – Adologala

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 25 / 11 / 2020 , 18:12 από Ουάσινγκτον – Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διατυπώνει παρατηρήσεις πριν από τις γιορτή των Ευχαριστιών καθώς αξιωματούχοι δημόσιας υγείας συνεχίζουν να παροτρύνουν τους Αμερικανούς να μειώσουν τις συγκεντρώσεις των διακοπών τους εν μέσω της αύξησης των περιπτώσεων COVID-19 σε εθνικό επίπεδο. Στην ομιλία του, που θα παραδοθεί […]

Συμμετοχή της ΑνΑΔ στο έργο του Ε.Κ. για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης – Cedefop

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 29 / 12 / 2020 , 15:40 από news_room Η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ) συμμετείχε στο έργο του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) «Real-time labour market information on skill requirements: Setting up the EU system for online vacancy analysis», το οποίο είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενός […]