22 °C Athens, GR
26/05/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μνημόσυνο για τα θύματα της τραγικής εισβολής στην Κύπρο τέλεσε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Καθεδρικό των Αθηνών Έναρξη εργασιών Μικτής επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου στην Αίγυπτο Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επίκληση του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου σε πανεπιστημιακές διαδικασίες Γ΄ Πανελλήνιο συνέδριο στελεχών κατασκηνώσεων Συναντήσεις 23ης Μαϊου 2024, Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Ιράν: Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας στη συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσί Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει στην Αίγυπτο Ο ποδηλάτης δρόμου Αλέξανδρος Αγρότης, επίτιμος πρεσβευτής του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου Ο Β. Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία στις σημερινές γραμμές του μετώπου, δηλώνουν πηγές στο Reuters Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023

Θυρανοίξια δεύτερης εκκλησίας του Αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά – Πανηγυρικός Εσπερινός στο Καϊμακλί

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 9 / 2021 , 16:44 από news_room

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Φωκάς Επίσκοπος Σινώπης βρήκε το δικό του εκκλησάκι εντός του κοιμητηρίου στο Καϊμακλί, το δεύτερο στην Κύπρο, μετά από αυτό της Αθηένου, της οποίας είναι πολιούχος.

Την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, τελέστηκαν τα θυρανοίξια στο εκκλησάκι στο Καϊμακλί και κατόπιν Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Φωκά.

Των ακολουθιών προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Σπανό, τον Οικονόμο π. Σταύρο Αναστασίου και το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Στην ομιλία του, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Φωκά, στην αξία των θυρανοιξίων ενός νέου ναού, όσο μικρού μεγέθους κι αν είναι, γιατί ένας ναός είναι στην πραγματικότητα ένα θυσιαστήριο, στο οποίο τελούνται οι ακολουθίες της Εκκλησίας, με προεξάρχουσα αυτή της Θείας Λειτουργίας, η οποία όταν τελείται περιλαμβάνει τόσο τη στρατευομένη Εκκλησία (ζώντες) όσο και τη θριαμβεύουσα Εκκλησία (κεκοιμημένους), γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα συμβολική η θέση ενός ναού σε ένα κοιμητήριο, ανάμεσα στα μνήματα των κεκοιμημένων μας. Έτσι, τόσο η τελετή των θυρανοιξίων, με την οποία αρχίζουν οι ακολουθίες σε ένα ναό, όσο και η τελετή των εγκαινίων (καθαγιασμού) του ναού, η οποία θα ακολουθήσει εν καιρώ, παίρνουν πανηγυρικό χαρακτήρα.

Ο Άγιος Φωκάς υπήρξε Επίσκοπος στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου. Διακρινόταν για την αγάπη που είχε προς το Θεό και τους συνανθρώπους του, καθώς και το ζήλο του για τη μελέτη της Αγίας Γραφής. Είχε το χάρισμα να επιτελεί θαύματα και ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δράση, οδηγώντας πολλούς ειδωλολάτρες στο Χριστό. Η δράση του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση φανατικών ειδωλολατρών, οι οποίοι τον έριξαν σε καυτό λουτρό και έτσι παρέδωσε το πνεύμα του.

Κατά την ακολουθία του Εσπερινού, τελέστηκαν εορτές και αρτοκλασία. Αρκετοί πιστοί προσέτρεξαν να αναλάβουν ως εορταστές για πρώτη φορά, καθιερώνοντας την πανήγυρη του Αγίου Ιερομάρτυρα Φωκά στο Καϊμακλί, ημικατεχόμενο προάστιο της Λευκωσίας.

Σχετικά Άρθρα

Τρισάγιο για στον Βασιλέα Κωνσταντίνο τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Τρισάγιο στον Βασιλέα Κωνσταντίνο τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 11 / 1 / 2023 , 13:51 από news_room Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς τον θάνατο του αειμνήστου Βασιλέως Κωνσταντίνου, με τον οποίο συνδεόταν με μακροχρόνια προσωπική φιλία, τέλεσε, σήμερα, Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, περιστοιχούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς […]

Μάκης Βορίδης : «Έως τον Σεπτέμβριο θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα για την κάλυψη των Δήμων στον τομέα της καθαριότητας»

ΥΠΕΣ, Μάκης Βορίδης : «Θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα για την κάλυψη των Δήμων στον τομέα της καθαριότητας»

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 6 / 4 / 2021 , 14:27 από news_room ΥΠΕΣ, Μάκης Βορίδης: «Έως τον Σεπτέμβριο θα έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων στον τομέα της καθαριότητας» Τη δέσμευση της Κυβέρνησης να έχει ξεκαθαρίσει έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους το ζήτημα των αιτημάτων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης […]