23 °C Athens, GR
01/10/2022

Τελευταια Νέα
Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» εδάφους του ΝΑΤΟ Φθιώτιδος Συμεών: «Η μουσική παράδοση είναι πρώτιστα ασκητική παράδοση» Την Τρίτη ξεκινά εργασίες η Ιερά Σύνοδος – Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι Εκλογές νέων Μητροπολιτών O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς Πρόσκληση για συμμετοχή σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ Την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πραγματοποιήσει ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Κοινή Δήλωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Μουσείου της Βίβλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Πέρθη Τον αγιασμό έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Προδρόμου Γ. Προδρόμου για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 6 / 9 / 2021 , 21:18 από news_room

Έφυγε από τη ζωή, αλλά μένει για πάντα μαζί μας

ο Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021)

 

Φεύγει μια από τις μεγαλύτερες μορφές του σύγχρονου Ελληνισμού. Μένει όμως για πάντα το τεράστιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού μας. Κορυφαία μορφή του μουσικού και καλλιτεχνικού στερεώματος, ο Μίκης δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η μουσική, είναι η έμπνευση, αλλά είναι και η δημόσια δράση που ανέπτυξε διατρέχοντας όλο τον εικοστό και μέρος του εικοστού πρώτου αιώνα.

Η μορφή του Μίκη Θεοδωράκη ταυτίζεται με και σφραγίζει τον αντιδικτατορικό αγώνα, αφού μέσα από το έργο και τη δράση του αναδείχτηκε σε κορυφαίο αγωνιστή της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, με το έργο και τη ζωή του ολόκληρη υπερασπίστηκε το ιδεώδες της δικαιοσύνης μέσα στην κοινωνία, έδωσε φωνή στον απλό άνθρωπο και στους αδικημένους και πάντα προσπαθούσε να συνδέσει τον ταπεινό και καταφρονημένο κόσμο με τον ιδεατό κόσμο της τέχνης και της ελευθερίας. Ανεκτίμητης αξίας είναι ακόμα η συμβολή του στην εξοικείωση του κοινού με τις μεγάλες μορφές και στιγμές της ποίησής μας. Με το έργο του συνδύασε όσο κανένας άλλος τη μουσική, την ποίηση, τον κινηματογράφο και τα ευγενή ιδεώδη και τις πανανθρώπινες αξίες. Εξάλλου, η αίγλη και η λάμψη του ξεπερνούν τα σύνορα του ελληνισμού, αφού πλήθος ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ταυτίζουν την αναφορά στην Ελλάδα με το έργο και το πρόσωπό του.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζω βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Το πολύπλευρο εμπνευσμένο έργο και η προσφορά του είναι πράγματι ανεκτίμητα και παραμένουν ες αεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη πολιτισμού και ανάδειξης της ευγένειας στην ψυχή του ανθρώπου.

Αλλά θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη που έχει η Κύπρος στον Μίκη Θεοδωράκη,  αφού για τρία τέταρτα του αιώνα κράτησε μια μοναδική σχέση αγάπης, έγνοιας και αφοσίωσης στο νησί μας και στον Κυπριακό Ελληνισμό. Το «χρυσοπράσινο φύλλο» του παραμένει για πολλούς ανθρώπους συνώνυμο της Κύπρου, ενώ η Κύπρος μπορεί να σεμνύνεται, αφού η πρώτη εκτέλεση του «Άξιον Εστί» ακούστηκε από τη συχνότητα του κρατικού ραδιοσταθμού της το 1964, ενώ και τόσες άλλες στιγμές συνέδεσαν τον μεγάλο μουσουργό και αγωνιστή με την πορεία του τόπου μας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα προχωρήσει σε εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη και την προσφορά του. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στη συνέχεια.

Με τη σημερινή ανακοίνωση εκφράζουμε συλλυπητήρια στους οικείους του, στον λαό της Ελλάδας, αλλά και στην Ελληνική Κυβέρνηση, ενστερνιζόμενοι το πνεύμα του εθνικού τριήμερου πένθους που έχει κηρυχθεί.

ΙΠ

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως Μαξίμου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 5 / 1 / 2021 , 0:43 από Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τη μνήμη του Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως Μαξίμου Επί τη συμπληρώσει τριάντα ετών από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου, Σχολάρχου της Ι. Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η Α.Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης μετέβη την Δευτέρα, 4 […]

Μνημόσυνο Αγιοταφιτών Πατέρων, το Ψυχοσάββατο προ της Αποκρεώ στους Αγίους Τόπους

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 8 / 3 / 2021 , 11:36 από news_room Τό ἀπόγευμα τῆς Παρασκευῆς, 20ῆς Φεβρουαρίου/ 5ης Μαρτίου 2021,  μετά τήν ἀκολουθίαν τοῦ Ἑσπερινοῦ εἰς τόν μοναστηριακόν Ναόν τῶν ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης ἔλαβε χώραν συμφώνως καί πρός τήν τάξιν τοῦ Τριῳδίου τό μνημόσυνον τῶν Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων ἀοιδίμων Πατριαρχῶν Ἱεροσολύμων, Ἀρχιερέων […]

Pin It on Pinterest