19 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Με ενότητα να αποτρέψουμε τις τουρκικές απειλές και ενέργειες, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 16 / 8 / 2021 , 6:45 από news_room

Οι δηλώσεις του ΠτΔ με αφορμή την επέτειο της έναρξης της δεύτερης φάσης της εισβολής το 1974

Η σημερινή θλιβερή επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά και η συνεχής επιθετική στρατηγική που προτάσσει η Τουρκία, επιτάσσουν την ανάγκη για ενότητα, μέσα από την οποία θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα όσα η Τουρκία απειλεί και υλοποιεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την επέτειο της έναρξης της δεύτερης φάσης της εισβολής το 1974 στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στον στόχο για εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό μέσα από την οποία η πατρίδα μας θα καταστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς στρατούς κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Ανέφερε πως «έχουμε απέναντι μας μια Τουρκία, η οποία με την επιθετική στρατηγική που ακολουθεί, επιδιώκει τη λύση δυο κρατών και τη δημιουργία, μέσω έκνομων ενεργειών της, τόσο στη θάλασσα όσο και επί του εδάφους,  νέων τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημείωσε, περαιτέρω, πως «το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που προστατεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, παραβιάζεται κατάφωρα από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, την οποία υλοποιεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και οι συνεργάτες του».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Επεσήμανε πως «παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και 47 χρόνια, η τουρκική αδιαλλαξία δεν επέτρεψε την επίτευξη μιας λύσης που θα οδηγούσε σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «τα όσα έχουν γίνει από πλευράς της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα με αποχαρακτηρισμό τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στοχεύοντας σε  αλλαγή του status quo, μετά από δικές μας ενέργειες έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Οι ενέργειες της Τουρκίας καταδικάστηκαν με έντονο τρόπο. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνεται εκ νέου ότι η επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

«Επιδιώκουμε μία συμφωνία στο Κυπριακό, που θα τερματίζει την κατοχή, θα καταργεί τις εγγυήσεις και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης όλων των κατοίκων του νησιού», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως «μόνο μέσα από ενότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, μόνο μέσα από ενότητα μπορούμε να απαλλαγούμε από την κατοχή».

Ανέφερε πως «47 χρόνια συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου με την κατάληψη της Μεσαορίας, της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου».

«Στις 14 Αυγούστου 1974 οι τουρκικές δυνάμεις, παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί προχώρησαν τα επεκτατικά τους σχέδια παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας», είπε.

Ανέφερε πως «τις συνέπειες της προδοσίας του πραξικοπήματος και της εισβολής του Tούρκου κατακτητή στην πατρίδα μας, τις βιώνουμε μέχρι σήμερα με την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Υπέδειξε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά επανειλημμένα ζήτησε τον σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σήμερα συμπληρώνονται 47 χρόνια από την ημέρα κατά την οποία οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις προχώρησαν στις 14 Αυγούστου 1974 και κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου στα δυτικά, παραβιάζοντας κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί.

ΚΥΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Το Πεκίνο απέρριψε την έκθεση του Πενταγώνου για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Το Πεκίνο απέρριψε την έκθεση του Πενταγώνου για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 11 / 2021 , 21:41 από news_room Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα «την εξαπάτηση» των ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση έκθεσης του Πενταγώνου η οποία έκανε λόγο για πιο γρήγορη από το αναμενόμενο επιτάχυνση του κινεζικού πυρηνικού προγράμματος. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά ότι το Πεκίνο ήδη […]

Σύλληψη σωφρονιστικού υπαλλήλου που επιχείρησε να περάσει ναρκωτικά στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου

Σύλληψη σωφρονιστικού υπαλλήλου, ο οποίος επιχείρησε να εισάγει ναρκωτικά στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου Στην κατοχή του βρέθηκαν (345) γρ. χασίς και (108) γρ. ηρωίνη Σε άλλη περίπτωση, εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες σε κοινόχρηστο χώρο στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Συνελήφθη σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2020 το πρωί, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Δωρίδας, σωφρονιστικός υπάλληλος του Καταστήματος Κράτησης […]