29 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία Έκτακτη κινητοποίηση για τον καιρό – Ποιες περιοχές είναι σε RED CODE ΗΠΑ: Ο Μαδούρο επιστρέφει στο δικαστήριο για την υπόθεση ναρκωτικών Ιαπωνία: Συναγερμός μετά από κινεζικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον Ειρηνικό Λεμεσός: Καταδίκη τριών εταιρειών για σοβαρές παραβάσεις ασφάλειας στην εργασία Δημόσια διαβούλευση για το νέο εθνικό σχέδιο AI της Κύπρου Εμπορία ανθρώπων και ειρήνη στο επίκεντρο συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Νικήτα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ανάμνηση του θάυματος του Αγίου Σπυρίδωνος κατά των Αγαρηνών – 11 Αυγούστου

Ανάμνηση του θάυματος του Αγίου Σπυρίδωνος κατά των Αγαρηνών - 11 Αυγούστου

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 16:06 από news_room

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Εύπλου διακόνου (†304), Γαΐου, Γαϊανού, Ζήνωνος, Μακαρίου. Μάρκου και Νεοφύτου. Επίσης, εορτάζουμε την ανάμνηση του θαύματος του αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος, κατά των Αγαρηνών πριν 305 έτη.

Η διάσωση της Κέρκυρας από την Τουρκική απειλή, κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1716 μ.Χ., αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της θερμής πίστεως των Χριστιανών του νησιού, καθώς και τη διαρκή παρουσία του προστάτου της Κέρκυρας και πολιούχου της αγιοτόκου Κύπρου, οικουμενικού Ιεράρχου, αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε στην Άσσεια της Μεσαορίας, στα μέσα του 3ου αιώνα.

Στις 8 Ιουλίου του 1716, γίνεται απόβαση των Τούρκων στην Κέρκυρα, οι οποίοι κατορθώνουν να κυριεύσουν διάφορα οχυρά. Οι επιθέσεις τους συνεχίζονται επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου.

Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός του Θεού τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές. Πράγματι, στις 9 Αυγούστου του ιδίου έτους ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα. Τότε δημιουργήθηκε πανικός στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο μάλιστα κυκλοφορεί και η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα, με τη μορφή γέροντος ασκητή, να βγαίνει από τον Ιερό Ναό του  απειλώντας τους με αναμμένο πυρσό.

Έτσι, η ραγδαία νεροποντή και το δέος της παρουσίας του Αγίου Επισκόπου, υποχρέωσε τους Αγαρηνούς να λύσουν την πολιορκία και να οπισθοχωρήσουν πανικόβλητοι στις 11 Αυγούστου.

Έκτοτε, κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα τιμάται ιδιαίτερα ο Άγιος Σπυρίδωνας ως προστάτης της Κέρκυρας και λιτανεύεται το ιερό του λείψανο προς ευλογία των πιστών.

Το θαύμα στη ζωή των ανθρώπων είναι παρηγορητική επέμβαση του Αγίου Πνεύματος. Το επιβεβαιώνει αυτό ο Κύριος, όταν τον ακούμε να απευθύνεται στους τυφλούς και να τους λέει επιβραβευτικά: «Κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν.» (Ματθ. 9, 29) Με την πίστη ο άνθρωπος καταξιώνεται στην πιο τιμητική ενέργεια που θα μπορούσε να κάνει στη ζωή του.

Τούτο διότι, σύμφωνα με τον Απ. Παύλο, η πίστη στον Ιησού Χριστό εκδηλώνεται έμπρακτα με αγάπη, τόσο προς το Θεό όσο και προς τον άνθρωπο.

Ας τον παρακαλέσουμε, τον οικουμενικό Ιεράρχη Άγιο Σπυρίδωνα και ταυτόχρονα συμπατριώτη μας Άγιο, να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών στο Σωτήρα και Λυτρώτη μας Ιησού Χριστό να μας επισκιάζει πάντα το θαβώριο φως και να φέρει την ποθητή ελευθερία της γενέτειράς του Άσσειας και της επισκοπής του Τριμυθούντας, καθώς και όλων των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Πορευόμενοι για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τα απογεύματα τελείται στην Εκκλησία ενναλάξ ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο.

«Ὁ γλυκασμὸς τῶν Ἀγγέλων, τῶν θλιβομένων ἡ χαρά, χριστιανῶν ἡ προστάτις, Παρθένε Μήτηρ Κυρίου, ἀντιλαβοῦ μου καὶ ῥῦσαι, τῶν αἰωνίων βασάνων».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σχετικά Άρθρα

Λευκός Οίκος: Οι συμφωνίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα αποφέρουν εξοικονόμηση $6 δις

Λευκός Οίκος: Οι συμφωνίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα αποφέρουν εξοικονόμηση $6 δις

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 8 / 2024 , 1:22 από news_room ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ | Οι φορολογούμενοι αναμένεται να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν υπέγραψε συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για να καταρρίψει τις τιμές καταλόγου για 10 από τα πιο ακριβά φάρμακα της Medicare . Ωστόσο, το πόσο οι μεγαλύτεροι Αμερικανοί μπορούν να περιμένουν να εξοικονομήσουν […]

Παρασημοφόρηση του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 30 / 7 / 2021 , 15:00 από news_room Πραγματοποιήθηκε σήμερα 30 Ιουλίου 2021, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή παρασημοφόρησης του Δρος Κύπρου Νικολαϊδη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. Σε ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η Κυπριακή […]