24 °C Athens, GR
24/09/2021

Τελευταια Νέα
Δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα ΜΜΕ Κύθηρα : Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Παραγωγική συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με την Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο Μεξικό: Ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων σε έναν καταυλισμό μεταναστών από την Αϊτή Ο ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης παρατείνει την ισχύ των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου σε Δήμους & Περιφέρειες Πάρκο Τρίτση : Άνοιξε τις πόρτες του το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή» (Φωτορεπορτάζ) 40ημερο Ιερό Μνημόσυνο Μητροπολίτη Περιστερίου κυρού Κλήμεντος Το Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας Εγκαινίασε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με Υπουργό Ευρωπαϊκής Γειτονίας & Αμερικής Σε ΗΠΑ και Ιταλία η Υπουργός Ενέργειας – Θα έχει σημαντικές επαφές στα θέματα ενέργειας, περιβάλλοντος & επιχειρήσεων

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου στην Εκκλησία – Adologala.gr

Σαν Σήμερα στην Εκκλησία - Εκκλησιαστικό Σαν Σήμερα - Πρεμιέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 10 / 8 / 2021 , 1:32 από news_room

Το «Άδολο Γάλα» έχει εγκαινιάσει αρκετό καιρό την στήλη στην εκκλησία σαν σήμερα δημοσιεύοντας γεγονότα και ειδήσεις από την εκκλησία που συνέβησαν κατά το παρελθόν.

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου στην εκκλησία το 1679 ήταν η τελευταία ημέρα της θητείας του Αθανάσιου του Δ΄ ο οποίος έμεινε στο Θρόνο για οκτώ ημέρες, παρά το γεγονός ότι είχε καθαιρεθεί από επίσκοπος Ραιδεστού από τον Πατριάρχη Διονύσιο Δ΄ με την κατηγορία της ανοίκειας και απρεπούς συμπεριφοράς προς το ποίμνιό του. Μετά την παύση του πατριάρχη Διονυσίου Δ’, αναρριχήθηκε στον Θρόνο με την υποστήριξη των αντιπάλων του παυθέντος Πατριάρχη.

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου 1917 θα παυθεί από τα καθήκοντα του ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος πρώην Βλαδίμης και Σούγιας κυρός Αλέξιος(Πατριαρχείο Ρωσίας). Ο κυρός Αλέξιος στις 20 Ιουλίου 1914 προήχθη σε Αρχιεπίσκοπο και εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Βλαδίμης και Σουσδαλίας. Στις 24 Μαρτίου 1916 ο τίτλος του μεταβλήθηκε σε “Βλαδίμης και Σούγιας”. Την Άνοιξη του 1917 συγκλήθηκε κληρικολαϊκή συνέλευση, η οποία απαίτησε την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αλεξίου λόγω αυταρχικής συμπεριφοράς και συνεργασίας με τον Ρασπούτιν. Η Ιερά Σύνοδος τον έπαυσε έως  που το Φθινόπωρο του 1917 που μετέβη χωρίς άδεια στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και ηγήθηκε της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στις 7 Ιανουαρίου 1918 καθαιρέθηκε από τοπική Σύνοδο στο Κίεβο υπό την Προεδρία του Μητροπολίτη Κιέβου Βλαδιμήρου. Λίγο πριν την κοίμησή του μετανόησε και επέστρεψε στην κανονική Εκκλησία. Εκοιμήθη στο Νοβορωσίσκ τον Νοέμβριο του 1919.

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου το 1933 επρόκειτο να κοιμηθεί ο μητροπολίτης Ρόδου κυρός Ιωακείμ Βασιλιάδης ο αείμνηστος Μητροπολίτης Ρόδου κυρός Ιωακείμ γεννήθηκε το έτος 1860 στην Αντιγόνη των Πριγκιποννήσων σπούδασε στο Γυμνάσιο της Μεγάλης του Γένους Σχολής και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, απὸ την οποία απεφοίτησε το ἔτος 1855. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Γέροντά του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Καλλίνικο (Θωμαϊδη).Υπηρέτησε ὡς Αρχιδιάκονος και Ιεροκήρυξ στις Μητροπόλεις Χαλκηδόνος και Δέρκων και ακολούθως διετέλεσε Ὑπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Μέγας Αρχιδιάκονος τοῦ Οικουμενικού Πατριάρχου Διονυσίου του Ε΄ (Χαριτωνίδη).Την 16η Ιουλίου 1894 εξελέγη Μητροπολίτης Μαρωνείας εἰς διαδοχή του παυθέντος Μητροπολίτου Γαβριήλ. Την 7η Σεπτεμβρίου 1900 μετετέθη στην Μητρόπολη Ρόδου εἰς διαδοχὴ του Μητροπολίτου Κωνσταντίνου (Αλεξανδρίδη), την οποία εποίμανε μέχρι την 13η Μαρτίου 1910, οπότε και μετετέθη στην Μητρόπολη Νικοπόλεως. Παραιτήθηκε για λόγους ασθενείας την 26η Σεπτεμβρίου 1931. Η εξόδιος Ακολουθία του εψάλλη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου (Παπαδοπούλου), με την συμμετοχή των Μητροπολιτών Βελλάς Ιωάννου, Γόρτυνος Πολυκάρπου και του Τραπεζούντος Χρυσάνθου, μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ ως Μητροπολίτης Ρόδου άφησε μνήμη δυναμικού και αξίου Ιεράρχου.

Διαβάστε επίσης:

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου το 1962 θα λάβει τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης ήτοι του διακόνου ο μετέπειτα μητροπολίτης Καρυστίας Σκύρου Σεραφείμ Ρόρης. ο κ. Σεραφείμ ο κατά κόσμον Σωκράτης Ρόρης γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Κοσμάς Κυνουρίας.Το 1962 εγκατέλειψε την έδρα του Σχολείου και εκάρη Μοναχός, λαβών το όνομα Σεραφείμ, στην Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας.Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, του απενεμήθη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Δίπλωμα και τα Διάσημα του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την ευκαιρία της επικείμενης συμπληρώσεως πεντηκονταετίας αυτού στην Αρχιερωσύνη.

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου 1963 στο Πατριαρχείο της Ρωσίας θα κοιμηθεί ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας κυρός Πιτιρίμ. Ο κατά κόσμον Πέτρος Πέτροβιτς Σφυρίδωφ γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1887.Κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε ως ιερέας στην Επισκοπή Κουϊμπισέβου.Στις 25 Δεκεμβρίου 1941 χειροτονήθηκε στο Κουΐμπισεφ Επίσκοπος Κουϊμπισέβου και Συζράν. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Κιέβου Νικόλαος, συμπαραστατούμενος από τους Αρχιεπισκόπους Σαρατώβου Ανδρέα και Γκόρκι Σέργιο. Στις 10 Ιανουαρίου 1942 μετατέθηκε στην Επισκοπή Καλούγας. Στις 21 Απριλίου 1959 εξελέγη Μητροπολίτης Λένινγκραδ και Λαδόγκας και στις 19 Σεπτεμβρίου 1960 Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας.

Σαν σήμερα 10 Αυγούστου 1852 στο Βουκουρέστι, θα χειροτονηθεί διάκονος από τον μητροπολίτη  Πωγωνιανής Νίκανδρο ο μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης κυρός Ιωακείμ ο Γ΄. Ο κατά κόσμον Χρήστος Δεβετζής ή Δημητριάδης γεννήθηκε στο Βαφεοχώρι (Μπογιατζή-κιοΐ) της Κωνσταντινουπόλεως στις 18 Ιανουαρίου 1834. Κατά την πρώτη Πατριαρχεία του γέροντός του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ του Β΄ (του από Κυζίκου) προσελήφθη στις 12 Νοεμβρίου 1860 στην Πατριαρχική αυλή ως Δευτερεύων των Πατριαρχικών Διακόνων. Στις 2 Μαρτίου 1863 κατά τη Θεία Λειτουργία της χειροτονίας του Μητροπολίτου Βιζύης Πλάτωνος χειροτονήθηκε και ο Ιωακείμ Πρεσβύτερος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ τον Β΄. Στις 3 Μαρτίου 1863 (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως) προχειρίστηκε σε Μέγα Πρωτοσύγκελο των Πατριαρχείων. Στις 18 Ιουλίου 1863 μετά την παύση του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ του Β΄  παύθηκε και ο Μέγας Πρωτοσύγκελος Ιωακείμ ύστερα από πρόταση του τοποτηρητή Μητροπολίτη Ρασκοπρεσρένης Μελετίου. Έκτοτε ιδιώτευε. Στις 11 Δεκεμβρίου 1864 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως Μητροπολίτης Βάρνης. Τη χειροτονία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Σωφρόνιος ο Γ΄, συμπαραστατούμενος από 9 Συνοδικούς Αρχιερείς. Στις 9 Ιανουαρίου 1874 κατά τη δεύτερη Πατριαρχεία του Ιωακείμ του Β΄ εξελέγη Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Στις 4 Οκτωβρίου 1878 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης διαδεχθείς τον κοιμηθέντα γέροντά του. Στις 30 Μαρτίου 1884 παραιτήθηκε εξαιτίας επιπλοκών κατά την προσπάθεια επίλυσης του λεγόμενου προνομιακού ζητήματος. Αποσύρθηκε αρχικά στην οικία του στο Βαφεοχώρι και εν συνεχεία στο Κελί του Μυλοποτάμου στο Άγιον Όρος. Από εκεί κλήθηκε για δεύτερη φορά στον Οικουμενικό Θρόνο στις 25 Μαΐου 1901. Εκοιμήθη στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου 1912 προσβληθείς από πνευμονία.

Πηγή: Adologala.gr

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Νέα Θρονική Επιτροπή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή της Κύπρου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 26 / 5 / 2021 , 17:19 από news_room Έγιναν στις 24 Μαΐου 2021 οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων λαϊκών μελών της Θρονικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, για την τετραετία που αρχίζει την 25ην Μαΐου 2021 και λήγει την 31η Μαρτίου 2025.   Σ’ αυτές […]

Η εορτή του Αγίου Ονουφρίου του Αιγυπτίου στα Ιεροσόλυμα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 26 / 6 / 2021 , 3:45 από news_room Τήν Παρασκευήν, 12ην / 25ην  Ἰουνίου 2021,  ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τοῦ ὁσίου Πατρός ἡμῶν Ὀνουφρίου τοῦ Αἰγυπτίου. Κατά τήν ἑορτήν ταύτην ἡ Ἐκκλησία ἐπιτελεῖ τήν μνήμην τοῦ Ἁγίου Ὀνουφρίου ὡς καταγομένου ἐξ Αἰγύπτου καί ἐξελθόντος ἐκ τοῦ […]

Pin It on Pinterest