22 °C Athens, GR
01/10/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Σύδνεϋ Οι «Θερμοπύλες» του Έβρου 15 ερωτήσεις & απαντήσεις για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών στη Σουηδία Η ανάπλαση από τον δήμο Αθηναίων του πάρκου στα Κουντουριώτικα Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Βουδαπέστη Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με την Δήμαρχο Πεντέλης Μητρόπoπολη Καστορίας: Έναρξη Νεανικών δραστηριοτήτων Η Honda παρουσιάζει τον πρώτο της κινητήρα V8 – τη νέα Honda Marine BF350 στο Boat Show της Γένοβας Ομαδική αγωγή κατά του γαλλικού κράτους και του «συστημικού ρατσισμού»

Ζητούν την απομάκρυνση της Ελληνίδας Συντονίστριας Εκπαίδευσης στην Αίγυπτο

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 21 / 8 / 2021 , 6:23 από news_room

Θέμα αξιοκρατικής επιλογής κατάλληλων συντονιστών εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας για τα ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού, θέτουν εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων Αλεξάνδρειας και Καϊρου στην Αίγυπτο, με αναφορικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία των εκεί σχολικών ιδρυμάτων,  με αφορμή, όπως υποστηρίζουν, την συμπεριφορά της Αναπληρώτριας Συντονίστριας Καΐρου και Βορείου Αφρικής κας Σωτηρίας Μπέτα.

Το θέμα έχει απασχολήσει και τον ομογενειακό Τύπο της Αιγύπτου ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Ιωάννη Σιόκα, η συμπεριφορά της αναπληρώτριας Συντονίστριας «δεν συνάδει με την αποστολή της» και «αντί να συντονίζει, αποσυντονίζει, μ΄ αποτέλεσμα ν’ αποτελεί τροχοπέδη στη λειτουργία των ελληνικών σχολείων».

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων Αλεξάνδρειας και Καϊρου, προειδοποιούν τον υπουργείο Παιδείας, πως εάν δεν απομακρύνει και αντικαταστήσει άμεσα τη σημερινή Αναπληρώτρια Συντονίστρια Καΐρου και Βορείου Αφρικής, τότε δεν θ’ ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, όπως  υποστηρίζει μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Ιωάννη Σιόκας, “το θέμα είναι πολύ βαθύτερο από μια προσωπική διαφορά με την συγκεκριμένη Συντονίστρια. Το θέμα είναι πως γίνονται από το υπουργείο Παιδείας οι επιλογές των Συντονιστών Εκπαίδευσης που καλούνται να υπηρετήσουν σε συγκεκριμένες νευραλγικές θέσεις. Για το εάν έχουν τα κριτήρια και τις ικανότητες δηλαδή να υπηρετήσουν μια τέτοια θέση και εάν μπορούν να τα φέρουν εις πέρας», τονίζοντας πως : «Έως σήμερα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με κανέναν διορισμένο από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας Συντονιστή. Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την τοποθέτηση της κυρίας Μπέτα”.

Να σημειωθεί ότι η κα Σωτηρία Μπέτα ήταν μέχρι τον Αύγουστο του 2020 Αναπλ. Δ/ντρια της Αμπετείου Σχολής, καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Στις 21 Αυγούστου 2020, με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που υπέγραψε η αρμόδια Υπουργός Νίκη Κεραμέως, η κα Σωτηρία Μπέτα, επελέγη ως η νέα Αναπληρώτρια Συντονίστρια Καΐρου και Βορείου Αφρικής, διαδεχόμενη τον επί ένα έτος (και μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020), Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Δημήτρη Γιαννικόπουλο.

Η ανακοίνωση

Ειδικότερα ολόκληρη η ανακοίνωση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2021, έχει ως εξής:

<<Ανοχή Τέλος… Σεβασμό στην ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων Αλεξανδρείας και Καΐρου,

Κα Υπουργέ Παιδείας

Με αίσθημα ευθύνης, οι δύο πρεσβυγενείς Ελληνικές Κοινότητες της Αλεξανδρείας και του Καΐρου, προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία των ιστορικών ελληνικών εκπαιδευτηρίων, που αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Με έκπληξή μας, όμως, διαπιστώσαμε κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μ. Ανατολής, που διορίστηκε πέρυσι, τελικά ήταν εκείνη που αποτέλεσε την τροχοπέδη στη λειτουργία των σχολείων μας!…

Εκφράσαμε όσο μπορούσαμε πιο επίσημα, την έντονη δυσαρέσκειά μας για τις αποφάσεις της εν λόγω εκπαιδευτικού, που έχει επιλεγεί για αυτήν τη νευραλγική θέση της ομογενειακής εκπαίδευσης με κριτήρια που μόνο το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει. Άλλωστε, – από ό,τι γνωρίζουμε – το βιογραφικό της είναι περιορισμένο καθώς και οι ικανότητες της – όπως και αποδείχθηκε – δεν ανταποκρίνονται καθόλου στις υποχρεώσεις της – όπως θα όφειλε – για τις ανάγκες προς τα ομογενειακά σχολεία που λειτουργούν στις ιστορικές αυτές παροικίες του Απόδημου Ελληνισμού.

Και δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουμε το πώς και το γιατί τελικά παρά τις έντονες και επίσημες γραπτές και διά ζώσης οχλήσεις μας, βρήκαμε τις πόρτες των αρμοδίων «κλειστές», με όλους τους αξιωματούχους στην Ελλάδα να «κωφεύουν» στο πρόβλημα αυτό της παροικίας μας, παρά τις υποσχέσεις όσων επισήμων κατά καιρούς μας επισκέπτονται και θερμά τους υποδεχόμαστε ότι «είναι στο πλευρό μας». Σε αυτό το κρίσιμο θέμα, που έχει να κάνει με τα ιστορικά μας εκπαιδευτικά ιδρύματα, πού είναι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας της εν λόγω εκπαιδευτικού προς τη μαθητιώσα αλεξανδριανή αιγυπτιώτισσα νεολαία, ήταν η πλήρης άρνησή της να συνεργαστεί με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης – όπως κάθε χρόνο – τελετής λήξης των μαθημάτων και επίδοσης των βραβείων και επαίνων στους αλεξανδρινούς μαθητές.

Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία των εκπαιδευτηρίων μας η επίδοση των απολυτηρίων έγινε στους μαθητές μας με την απουσία τόσο των εκπροσώπων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, του Πατριαρχείου μας και του Γενικού Προξενείου, καθώς δεν προσκληθήκαμε.

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας για να τιμήσει τα παιδιά της πραγματοποίησε μία ξεχωριστή εκδήλωση που είχε έντονο συμβολικό χαρακτήρα για τους τελειόφοιτους μαθητές, και έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία των σχολείων χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικών, μετά από την απαράδεκτη απόφαση της Συντονίστριας να αρνηθεί να συμμετάσχουν οι εκπαιδευτικοί σε αυτήν. Αποτέλεσμα ήταν οι απόφοιτοι να λάβουν τα βραβεία τους από τους σεβαστούς εκπροσώπους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια και φυσικά της ΕΚΑ, με μόνο τους ίδιους τους καθηγητές τους να λάμπουν διά της απουσίας τους!…

Ένα άλλο ζήτημα που η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας κατηγορεί ευθέως την Συντονίστρια Εκπαίδευσης είναι ότι με δική της απόφαση, και χωρίς να λάβει υπόψιν καθόλου τη θέση του διαχειριστικού φορέα των σχολείων που είναι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, στέρησε από τους μαθητές των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων τη δυνατότητα της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, καταργώντας με ακατανόητα κριτήρια τη θέση του καθηγητού Γαλλικής Φιλολογίας, μία γλώσσα που εδώ και δεκαετίες διδάσκεται κατά παράδοση στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας, αποτελώντας ένα σημαντικότατο εφόδιο στη ζωή τους. Αυτό ακριβώς το εφόδιο της γαλλικής γλώσσας, κατήργησε «εν μια νυκτί» η Συντονίστρια Εκπαίδευσης, παρά τις αντίθετες εκκλήσεις της ΕΚΑ.

Βεβαίως, το μεγάλο θέμα και τη μεγάλη μας απογοήτευση προκάλεσε η απόφαση της Συντονίστριας Εκπαίδευσης για το πολυήμερο κλείσιμο των εκπαιδευτηρίων μας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, παρότι τα επιδημιολογικά στοιχεία στην Αίγυπτο δεν επέβαλαν κάτι τέτοιο, αποκρύπτοντας και διαστρεβλώνοντας στοιχεία προς το Υπουργείο Παιδείας για να στηρίξει τις επιλογές της, που μόνο με τραγικές επιλογές πανικού και ευθυνοφοβίας μπορούν να χαρακτηριστούν.

Κατακριτέο και μακριά από τα ήθη και τις αρχές που επικρατούν στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα είναι και το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η εν λόγω Συντονίστρια και μεταξύ των συναδέλφων της, φέρνοντας τους σε δύσκολη θέση σε περίπτωση που διαφωνήσουν με κάποια απόφασή της, αντιμετωπίζοντας τους με υπεροπτικό ύφος, ίσως λόγω της προτέρας ενασχόλησής της σε κομματικά γραφεία, γεγονός που την κάνει να πιστεύει ότι είναι άτρωτη και ότι μπορεί να λειτουργεί χωρίς τη συνεργασία των συναδέλφων της και των διαχειριστικών φορέων των σχολείων της ομογένειας.

Έχοντας όλα αυτά σαν δεδομένα, δεν μπορούμε παρά να πούμε ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι!», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.

Ως Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, εκφράζοντας την άποψη και της αδελφής Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, μεταφέρουμε την πλέον από ξεκάθαρη και κατηγορηματική απαίτησή μας προς την Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως, να απομακρύνει άμεσα την εν λόγω διορισμένη Συντονίστρια Εκπαίδευσης, πριν προλάβει η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στην Αίγυπτο.

«Ανοχή, τέλος!…»

Σε περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας κωφεύσει, στο αίτημα αυτό των δύο Κοινοτήτων τονίζουμε ότι η παραμονή της εν λόγω Συντονίστριας αποτελεί πλέον ξεκάθαρη πρόκληση για τις Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου οι οποίες και θα πράξουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διαφυλάξουν τη φήμη και την ομαλή λειτουργία των εκπαιδευτηρίων τους.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όποιος και αν είναι αυτός, να εμπαίζει τις Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου και να υποβαθμίζει την ιστορία των εκπαιδευτηρίων μας και το μέλλον των παιδιών μας που φοιτούν στα σχολεία μας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΟΚΑΣ

Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας >>

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

<<Ορίζουμε ως Αναπληρωτές Συντονιστές Εκπαίδευσης στο Εξωτερικό, με τις τακτικές αποδοχές τους στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο του εξωτερικού, από 1-9-2020 έως και 30-6-2021 και πάντως όχι πέραν της ανάληψης καθηκόντων νέων Συντονιστών Εκπαίδευσης, όπως θα οριστούν βάσει της κείμενης διαδικασίας, ως κάτωθι:

Α/Α      ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ            ΑΜ      ΚΛΑΔΟΣ         ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ     ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΞΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ

1          …………………………………………………………………………………………………………………

2          ΜΠΕΤΑ ΣΩΤΗΡΙΑ      …………………            …………………………        ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

3          ……………………………………………………………………………………………………………

Το δικαίωμα λήψης τυχόν προβλεπόμενων οδοιπορικών εξόδων οριστικής επιστροφής στην Ελλάδα των ιδίων και των προστατευόμενων μελών της οικογενείας τους εξακολουθεί και ισχύει, εφόσον αυτά δεν τους έχουν καταβληθεί.

Οι αναπληρωτές Συντονιστές Εκπαίδευσης, με την ανάληψη υπηρεσίας στις οικείες διπλωματικές αρχές, οφείλουν να αποστείλουν τις σχετικές πράξεις ανάληψης στην Υπηρεσία μας για περαιτέρω ενέργειες.

Με την έκδοση της παρούσας κάθε άλλη σχετική απόφαση παύει να ισχύει.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ>>

Ένα Σχόλιο

Τέλος, σε σχόλιο της ομογενειακής πύλης: «ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ» διαβάζουμε το ακόλουθο σχόλιο του Διαχειριστή Γιώργου Δήμα:

<<ΣΑΛΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙΡΟΥ (κ Χρηστου Καβαλη ) ΚΑΙ ΑΛΕΞΝΔΡΕΙΑΣ ( κ Ι. Σιοκα) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ‘ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ” ΠΟΥ ΕΠΡΑΞΕ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ- ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ

Πολυς Ντορος γινεται για μολις 200 ευρω – Οσο κοστιζει το αεροπορικο εισητηριο Καιρο-Αθηνα το οποιο θα πληρωσετε ωστε η “Κυρια” συντονιστρια – να επαναπατριστει αμεσα –

Δεν χρειαζομαστε συντονιστες -Απλα ειναι μια αχρηστη “θεσουλα” για τους “κολλητους” της εκαστοτε Κυβερνησης αφου υπαρχει μισθος και παχυλο επιμισθιο!

Απλα χρειαζεται μια αποφαση του Δ.Σ των 2 ελληνικων κοινοτητων και ενα αεροπορικο εισητηριο.

Το ιδιο να κανετε αν καποιος απεσπασμενος εκπαιδευτικος δεν θωρειται ικανος η δν εχει τα απαραιτητα προσοντα να διδαξει τους λιγους μαθητες στα σχολεια μας- ωστε το Ελληνικο υπουργειο Παιδειας να μην μας στελνει “κολλητους των” η καθε καρυδιας καρυδι

EΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ>>

Άρθρο του Χρήστου Μαλασπίνα στο PanHellenicPost.com 

Σχετικά Άρθρα

logo ADOLOGALA.GR (

Διαφημίστε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας έξυπνα και οικονομικά στο ADOLOGALA.GR

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 9 / 2022 , 4:31 από news_room Αν ψάχνετε χώρο για διαφήμιση και η εταιρία-επιχείρηση σας απασχολείται στον εκκλησιαστικό χώρο με προϊόντα και υπηρεσίες τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας προσφέρουμε έναν σταθερό χώρο στο portal ADOLOGALA.GR για την προβολή των υπηρεσιών και […]

Συνεχίζεται η συνεισφορά των ομογενών των Η.Π.Α. στο ανθρωπιστικό έργο της Μ.Κ.Ο «Αποστολή»

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 27 / 6 / 2021 , 6:15 από news_room ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός International Orthodox Christian Charities (IOCC) ο οποίος συνεργάζεται με την «Αποστολή» τα δέκα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε ότι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα John G. Rangos Sr. Charitable Foundation, με έδρα το Πίτσμπουργκ, διαθέτει το ποσό των 100.000 […]

Pin It on Pinterest