18 °C Athens, GR
25/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μία μοναδική παραλία με γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά, που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείς, αν ταξιδέψεις εκεί Ο νέος κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά, Αρχιπλοίαρχος Δρακούλης Κούβαρης στον Μητροπολίτη Πειραιώς Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας στα βραβεία Routes Europe 2024! Πατριαρχείο Ρουμανίας: Συμμετοχή του Ρουμάνου Επισκόπου στο διάλογο Ορθοδόξων-Καθολικών στον Καναδά Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα του Αυστραλιανού & Νεοζηλανδέζικου Εκστρατευτικού Σώματος Για τέταρτη χρονιά στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές Σημασία η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων για την εφαρμογή του νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας Το 25ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2024, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 31 Μαΐου και 23 Ιουνίου Σπάνια επίσκεψη βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στο Ιράν Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Γερουσίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του π. Αλεξίου Εγκλειστριώτου στην Ι.Μ. Αγίου Νεοφύτου

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 7 / 2021 , 6:28 από news_room

Στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή τού Αγίου Νεοφύτου, παρά την Τάλα τής Πάφου, τέλεσε το μυστήριο τής αναιμάκτου θυσίας κατά την Κυριακή των Πατέρων τής Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο τής Μονής, Επίσκοπο Χύτρων κ. Λεόντιο, ο οποίος χοροστάτησε στον Όρθρο, και πατέρες τής Μονής και τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Τα αναλόγια κόσμησαν οι πρωτοψάλτες Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Χρίστος Καράλης και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Ζούμος.

Κατά την ώρα τού Κοινωνικού, ο Καθηγούμενος Επίσκοπος Χύτρων κήρυξε τον θείο λόγο και τόνισε το παράδειγμα ορθής σκέψης και βίου των σήμερα εορταζομένων πατέρων τής Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, οι οποίοι ως φώτα αειλαμπή οδηγούν όλους μας στην ευθεία πορεία προς τη Βασιλεία τού Θεού. Ο Θεοφιλέστατος, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε ότι οι πατέρες μας ήταν «ακριβείς φύλακες των αποστολικών παραδόσεων» και πως η κύρια αιτία όλων των αιρέσεων σε όλες τις εποχές, ήταν ο εγωισμός. «Ο εγωιστής αποστασιοποιείται από την Εκκλησία. Περιφρονεί τα θεσμικά όργανά της, που είναι εντεταλμένα να περιφρουρούν τη γνησιότητα τής διδασκαλίας της και θέτει τον εαυτό του πάνω από αυτήν. Αντίθετα, η ταπείνωση και η υπακοή στην Εκκλησία περιφρουρούν το εκκλησιαστικό φρόνημα και προφυλάσσουν τον πιστό από την αίρεση και την πλάνη».

Σχετικά με το παράγγελμα τού Κυρίου μας προς τους μαθητές Του να είναι φως στους άλλους ανθρώπους, ο Θεοφιλέστατος επέστησε την προσοχή σε όλους λέγοντας πως «απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι μια τέτοια φωτεινή ζωή δεν πρέπει να επισκιάζεται από υποκρισία και κενοδοξία. Τίποτα δεν πρέπει να γίνεται για το «θεαθῆναι τοῖς ἀνθρώποις», ούτε και να αποβλέπει στην ανθρώπινη δόξα, αλλά μόνο στην δόξα τού Θεού. Η αγαθοεργός ακόμη καρποφορία τής δεν πρέπει να αποβλέπει στην αυτοδικαίωση, αλλά να γίνεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον Ένα και μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή μας Χριστό. Να λέμε όπως Εκείνος πως ἀχρεῖοι δοῦλοί ἐσμεν, ὅτι ὃ ὠφείλομεν ποιῆσαι πεποιήκαμεν (Λουκ. 17, 10), χωρίς καμία απαίτηση για αμοιβή, καθότι η δικαίωση και η σωτηρία μάς προσφέρονται χαριστικά και πηγή αυτής τής Χάριτος είναι η σταυρική θυσία τού Θεανθρώπου».

Στη συνέχεια, αναγνώστηκε η εγκύκλιος τού Μακαριωτάτου σχετικά με την πανδημία, σύμφωνα με την οποία «κανεὶς δὲν θὰ ἐξαναγκαστεῖ νὰ ἐμβολιασθεῖ, ὅμως ἡ ἀγάπη καὶ ἡ μέριμνά μας γιὰ τὴν προστασία τῶν ἄλλων ἐπιβάλλουν τὸν ἐμβολιασμό. Κι ὅσοι ἀποφασίσουν νὰ ἐμβολιασθοῦν ἀς μὴν ἐπιβαρύνουν τὴ συνείδησή τους μὲ ἀνεδαφικὲς καὶ ἀντιεπιστημονικὲς προλήψεις. Αὐτὸ ἐπιτάσσει τὸ χριστιανικό μας καθῆκον, τὸ ὁποῖο ἀποτελεῖ τὴν ἐκπλήρωση τῆς ὕψιστης ἐντολῆς τῆς ἀγάπης πρὸς τὸν κάθε ἄνθρωπο, ὅπως καὶ ὁ Εὐαγγελιστὴς Ἰωάννης μᾶς τονίζει: ἐάν τις εἴπῃ ὅτι ἀγαπῶ τὸν Θεόν, καὶ τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ μισῇ, ψεύστης ἐστίν … ὁ ἀγαπῶν τὸν Θεὸν ἀγαπᾷ καὶ τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ» (Α΄ Ιω. 4, 18-21)».

Πριν την απόλυση, εψάλησαν τα Ευλογητάρια και τελέστηκαν μαζί με τα μνημόσυνα για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή τού 1974, το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο τού μακαριστού π. Αλεξίου Εγκλειστριώτου καθώς και το τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο τού επίσης Εγκλειστριώτου π. Χαρίτωνος. Οι πνευματικοί δεσμοί αμφοτέρων με τον Μακαριώτατο υπήρξαν πολλοί, καθότι υπήρξαν συμμοναστές και συλλειτουργοί τού Μακαριωτάτου για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα δε ο μακαριστός π. Αλέξιος, έλαβε τον πρώτο βαθμό τής ιερωσύνης κατά την ημέρα χειροτονίας σε πρεσβύτερο και ενθρονίσεως σε ηγούμενο τής Μονής τού Αγίου Νεοφύτου τού νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Μετά το πέρας τής Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων, οι λοιποί πατέρες, συγγενείς και φίλοι των μακαριστών ιερομονάχων, μετέβησαν στο Κοιμητήριο τής Μονής, όπου τελέστηκε τρισάγιο.

Σχετικά Άρθρα

Ο σύνδεσμος Μουσικόφιλων Πέραν για την εκδημία του Μητροπολίτη Τρανουπόλεως - Αποφάσεις

Συγχαρητήριο ανακοινωθέν του συνδέσμου Μουσικόφιλων Πέραν για τη εκλογή του νέου επισκόπου Ξανθουπόλεως Παϊσίου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 19 / 6 / 2022 , 17:54 από news_room Συγχαρητήριον Ἀνακοινωθὲν Ἐπὶ τῷ χαρμοσύνῳ ἀγγέλματι τῆς πρότριτα γενομένης, Σεπτῇ Πατριαρχικῇ εἰσηγήσει καὶ προβολῇ καὶ ψήφῳ καὶ δοκιμασίᾳ τῆς περὶ τὴν Α. Θ. Παναγιότητα Ἁγίας καὶ Ἱερᾶς Συνόδου, κατὰ πάντα ἐπαξίας παμψηφεὶ προαγωγῆς τοῦ Θεοφιλεστάτου ἀπὸ Μεγάλων Ἀρχιδιακόνων κ. Παϊσίου εἰς Ἐπίσκοπον Ξανθουπόλεως, τὸ […]

Η ενδυνάμωση της συνεργασίας ΥΠΕΣ με Ο.Ο.Σ.Α. στο επίκεντρο της συνάντησης Βορίδη-Πρεβελάκη

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 6 / 2021 , 21:21 από news_room Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης πραγματοποίησε την Πέμπτη 17 Ιουνίου συνάντηση με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) κ. Γεώργιο Πρεβελάκη. Στο επίκεντρο της συζήτησής των δύο ανδρών τέθηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με […]