18 °C Athens, GR
19/04/2024

Τελευταια Νέα
Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επίσκεψη με νόημα και ουσία Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο 9o Διεθνές Συνέδριο “Our Ocean” Λίβανος: Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ Οικουμενικός και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην αναγόρευση του ομότιμου Καθηγητή Βλάσιου Φειδά σε Επίτιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ Παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού στη Δυτική Νέα Ιερουσαλήμ Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της Διοργανώνεται η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα, στην Κύπρο, 18-20 Απριλίου 2024 Το adologala.gr συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις

Η Υπουργός Δικαιοσύνης παρέστη στην τελετή λήξης των μαθημάτων των Σχολείων των Φυλακών

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 8 / 7 / 2021 , 21:03 από news_room

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Στέφη Δράκου παρευρέθηκε σήμερα στην τελετή λήξης των μαθημάτων των σχολείων των Φυλακών.  Στο χαιρετισμό της εξήρε το έργο που επιτελείται στις Φυλακές, τονίζοντας πως η εκπαίδευση και η ομαλή επανένταξη των αποφυλακισθέντων στην κοινωνία αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής.

Αναφέρθηκε ειδικά στο Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και της ΟΕΒ για την εργοδότηση αποφυλακισθέντων.  Ήδη σε διάστημα έξι μηνών, περισσότερες από 20 επιχειρήσεις επέδειξαν ενδιαφέρον να προσλάβουν αποφυλακισθέντες σε 92 θέσεις εργασίας, όλων των ειδικοτήτων.

Η κα Δράκου συνεχάρη τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών κα Άννα Αριστοτέλους, καθώς και όλο το προσωπικό, για την τεράστια συμβολή τους στο σημαντικό έργο που επιτελείται, τονίζοντας ότι συμβάλλουν καθημερινά στη διαμόρφωση ενός σωφρονιστικού περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κα Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει αυτές τις προσπάθειες για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, έτσι ώστε οι Φυλακές να καταστούν ένας χώρος ασφάλειας, εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στην τελετή λήξης των μαθημάτων των Σχολείων του Τμήματος Φυλακών:

Με αισθήματα ικανοποίησης παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή λήξης των μαθημάτων του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών, για να συγχαρώ θερμά τη Διεύθυνση, τους δασκάλους και τους μαθητές, οι οποίοι ολοκληρώνουν τον κύκλο της φετινής σχολικής χρονιάς.

Αγαπητοί σπουδαστές,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας. Η συμμετοχή σας στα προγράμματα του Σχολείου του Τμήματος Φυλακών, πραγματώνει μια από τις βασικές επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά στη λειτουργία και τους σκοπούς του σωφρονιστικού μας συστήματος, η εκπαίδευση του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του.

Πρόκειται για ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, βασισμένο σε σύγχρονα επιστημονικά πρότυπα και είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και στην ετερογένεια του πληθυσμού των φυλακών.

Στοχεύει στην απόκτηση βασικών γνώσεων, στην ενίσχυση του μορφωτικού επιπέδου των κρατουμένων και στη βελτίωση των επαγγελματικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων, ώστε να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί η σύνδεσή τους τόσο με τον κοινωνικό, όσο και με τον επαγγελματικό ιστό.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η ομαλή επανένταξη μετά την αποφυλάκιση και μειώνεται ο κίνδυνος υποτροπής και της επιστροφής στις Φυλακές.

Στόχος μας, είναι να στηρίξουμε ενεργά το έργο των Φυλακών, της αναμόρφωσης και κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Γι’ αυτό αναβαθμίζονται συνεχώς τα προγράμματα του Σχολείου Φυλακών, ώστε να συμβαδίζουν πλήρως τόσο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όσο και με τις ανάγκες της Οικονομίας σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η Κυβέρνηση προχώρησε, τον Οκτώβριο του 2020, σε ένα πρωτοποριακό Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Εργασιακή Αποκατάσταση Αποφυλακισθέντων, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθησε μέσα σε λίγες μέρες η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και της ΟΕΒ για την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μέσα σε μόλις 6 μήνες, 20 και πλέον επιχειρήσεις – μέλη της ΟΕΒ έδειξαν ενδιαφέρον για 92 θέσεις εργασίας αποφυλακισθέντων όλων των ειδικοτήτων.  Με την ευκαιρία, θα ήθελα από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω την ΟΕΒ για την άμεση ανταπόκριση για στήριξη του σχεδίου.

Η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των δικαιωμάτων, αποτελεί τον κύριο άξονα της σωφρονιστικής μας πολιτικής.

Αποτελεί προτεραιότητά μας η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση και η συνεχής επιμόρφωση των κρατουμένων. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αναληφθεί πολλές και αξιόλογες δράσεις στους τομείς της ενίσχυσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των κρατουμένων σ’ ένα σύνθετο πολυπολιτισμικό σωφρονιστικό περιβάλλον.  Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η κοινωνική επανένταξή τους, η οποία συμβαδίζει απόλυτα με τους στρατηγικούς μας στόχους, ως προς τη λειτουργία και τις επιδιώξεις του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Η μαζική συμμετοχή των κρατουμένων στα εκπαιδευτικά προγράμματα, η ριζική αλλαγή της εικόνας και των πρακτικών των φυλακών τα τελευταία χρόνια δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε τυχαία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει το σωφρονιστικό μας σύστημα να λειτουργήσει ως τόπος  αναμόρφωσης των κρατουμένων και προετοιμασίας για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, είναι η προγραμματισμένη και μεθοδική αλλαγή του προσανατολισμού του θεσμού της φυλάκισης  σε μέσο σωφρονισμού, αναμόρφωσης  και επανα-κοινωνικοποίησης των κρατουμένων.

Ενδεικτικά αναφέρω πως το 2015 εφαρμόστηκε το Εσπερινό Σχολείο με  τη συμμετοχή 280 κρατουμένων.  Το 2020, στα οκτώ σχολεία των Φυλακών, συμμετείχαν 494 κρατούμενοι,  δηλαδή πέραν των ¾ του συνολικού αριθμού των κρατουμένων.

Διαρκείς είναι και οι ενέργειές μας για την επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων μέσω της λειτουργίας της Σωφρονιστικής Ακαδημίας.

Αγαπητοί Εκπαιδευτές,

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την εδώ παρουσία σας και τη συμβολή σας στις προσπάθειες εκπαίδευσης των μαθητών-κρατουμένων.

Με την καθοδήγηση και τη συνεργασία όλων σας, συμβάλλετε ώστε να γίνουν πραγματικότητα τόσο οι επιδιώξεις των μαθητών-κρατουμένων για μόρφωση, όσο και της Κυβέρνησης για παροχή μόρφωσης, εξειδίκευσης και απόκτησης επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Αγαπητοί σπουδαστές,

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον κάθε ένα από εσάς προσωπικά που εθελοντικά ενταχθήκατε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Τμήματος Φυλακών και να εξάρω την προσπάθεια που καταβάλατε για την επιμόρφωσή σας. Εύχομαι καλή συνέχεια στην πορεία σας προς τη  μόρφωση και την επαγγελματική και κοινωνική σας αποκατάσταση.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να  συγχαρώ τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών κα Άννα Αριστοτέλους,  καθώς και  όλο το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών, για την τεράστια συμβολή τους στο σημαντικό αυτό έργο.

Η συμβολή σας είναι καθοριστική στη ριζική αναμόρφωση του κλίματος και των πρακτικών έκτισης των ποινών.

Φίλη Άννα, με συνέπεια, σοβαρότητα και αφοσίωση συμβάλλετε καθημερινά στη διαμόρφωση ενός σωφρονιστικού περιβάλλοντος ασφάλειας και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Με πολλαπλούς τρόπους, δίδετε το μήνυμα ότι η φυλάκιση μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για μάθηση, βελτίωση και καλλιέργεια υπευθυνότητας, με στόχο την παραγωγικότερη δυνατή κοινωνική επανένταξη.

Από την πλευρά μας ως Κυβέρνηση, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειές σας για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος, ώστε να καταστήσουμε τις φυλακές ένα χώρο ασφάλειας εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σχετικά Άρθρα

ieros naos agias triados petroupoleos panigyri 2021 protosygelos mitropolitis (2)

Θ. Λειτουργία πανηγύρεως Αγ. Τριάδας Πετρουπόλεως – Σταυροφόρος Οικονόμος ο π. Κωνσταντίνος Κασσός

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 22 / 6 / 2021 , 23:35 από news_room Κατά την ιερά πανήγυρη του ιερού ναού της Αγίας Τριάδος στη Πετρούπολη τελέστηκαν οι ακολουθίες του μεγάλου εσπερινού και της θείας λειτουργίας. Στη θεία λειτουργία της πανηγύρεως του Αγίου Πνεύματος 21 Ιουνίου 2021 λειτουργός ήταν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ιλίου και Αχαρνών κ. Αθηναγόρας. Κατά […]

Ευχαριστήριο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης στην Χριστίνα Χαλκιαδάκη

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 3 / 2021 , 14:19 από news_room Η «Διακονία Αγάπης» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ευχαριστεί θερμά τα Σ/Μ «ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ» για την προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να συνεχίσει την ταπεινή της διακονία πρός τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. Η «Διακονία Αγάπης» είναι μια φιλανθρωπική δράση προσφοράς και αγάπης της Ιεράς […]