23 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Βουλγαρία: Οι ψηφοφόροι καλούνται ξανά στις κάλπες για δεύτερη φορά σε 100 ημέρες

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 11 / 7 / 2021 , 23:25 από news_room

Οι πολίτες της Βουλγαρίας που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται σήμερα στις κάλπες, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, προκειμένου να εκλέξουν νέα Βουλή, έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 20:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται λίγη ώρα αργότερα.

Οι 6,7 εκατ. ψηφοφόροι θα κρίνουν αν θα υπάρξει νέα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της φτωχότερης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ικανή να κυβερνήσει.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σκληρή σύγκρουση ως το νήμα ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και τη λαϊκιστική παράταξη Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ITN) του ανθρώπου του θεάματος Σλάβι Τριφόνοφ.

Σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, περί το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας συγκέντρωνε από 21,3 ως 21,8% των προθέσεων ψήφου, οριακά μπροστά από το GERB, που πιστώνεται από το 20,3 ως το 21,5%.

Το ως πρότινος κυβερνών κόμμα θεωρείται πιθανό να χάσει έδαφος μετά τις αποκαλύψεις της μεταβατικής κυβέρνησης για υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Το GERB κέρδισε τις εκλογές της 4ης Απριλίου με κάπου 26% των ψήφων, αλλά δεν μπόρεσε να βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας. Το ITN, που έλαβε το 17,6%, δεν ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Από τις κάλπες είναι πιθανό να προκύψει ξανά Βουλή με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ. Ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης θα είναι δύσκολο εγχείρημα αν τα κόμματα που συσπειρώνονται εναντίον του 62χρονου κ. Μπορίσοφ, που μονοπώλησε την εξουσία στη Βουλγαρία την περασμένη δεκαετία, δεν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν ως και τέσσερις ημέρες μετά τη σημερινή ψηφοφορία.

Ο κ. Μπορίσοφ, ο άλλοτε κυρίαρχος του παιγνιδιού στη βουλγαρική πολιτική αρένα, υπέστη πλήγμα από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του, υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος ολιγαρχών, που οι επικριτές του λένε ότι προστάτευε.

Στριμωγμένος, ο άλλοτε σωματοφύλακας ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική ζωή στη μετακομμουνιστική Βουλγαρία κατήγγειλε ως και στην τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση, το βράδυ της Παρασκευής, τον «τρόμο και την καταστολή» που έχει εξαπολύσει, κατ’ αυτόν, η μεταβατική κυβέρνηση εναντίον του ιδίου και της παράταξής του.

Η παράταξη του Τριφόνοφ από την πλευρά της αρνείται κάθε συνεργασία με τα παραδοσιακά κόμματα που κατ’ αυτόν εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων πέραν του GERB των Σοσιαλιστών και του κόμματος της τουρκικής μειονότητας.

Αντίθετα λέει πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει με τους αντιπροσώπους αυτών που είχαν κατέβει στους δρόμους το καλοκαίρι του 2020 και γαλβανίζει ο άνεμος της (ενδεχόμενης) αλλαγής: τη Δημοκρατική Βουλγαρία (δεξιά), που μπορεί να εξασφαλίσει ως και το 12% των ψήφων, και το Σηκωθείτε! Κάτω η Μαφία (αριστερά, γύρω στο 5%).

Αυτά τα τρία κόμματα πάντως δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν παρά μόνο από 100 ως 110 από τις 240 έδρες της βουλγαρικής Βουλής, με βάση τους υπολογισμούς ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Σομαλία : Επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον 6 οι νεκροί

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 5 / 2021 , 9:33 από news_room Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν χθες Κυριακή το βράδυ σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, ενημέρωσε η αστυνομία. Η επίθεση διαπράχθηκε στις 21:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε αστυνομικό τμήμα στην Ουαμπέρι, στο νότιο […]

Η Ελληνική Αστυνομία αναζητά πληροφορίες για τροχαίο Λ. Αχαρνών στην Αθήνα – Παρέσυραν πεζό Αγνώστων Στοιχείων

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 12 / 2 / 2021 , 0:11 από news_room Ελληνική Αστυνομία : Αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με τροχαίο που παρέσυρε πεζό στην Λ. Αχαρνών στην Αθήνα Την Κυριακή 7.2.2021 και περί ώρα 12:30΄, επί της οδού Αχαρνών ο.α 94, περιοχής Δήμου Αθηναίων, σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα (παράσυρση) κατά το οποίο τραυματίσθηκε σοβαρά, αγνώστων στοιχείων ταυτότητας πεζός, από διερχόμενο […]