28 °C Athens, GR
28/09/2021

Τελευταια Νέα
Καταγράφηκαν οι διαφορές στη Νέα Υόρκη – Προσανατολίζεται σε διορισμό ειδικού απεσταλμένου ο ΓΓ του ΟΗΕ, λέει ο Ν. Αναστασιάδης Η Εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους Στον Ιερό Ναό παναγίας Ελεούσης Ποταμού Κέρκυρας λειτούργησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας Η «Συνοικία το Όνειρο» εγκαινιάζει τον ιστορικό κινηματογράφο «Athenee» Μακρόν & Τέντρος εγκαθιστούν την ακαδημία του ΠOY στη Λιόν ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε την τρίτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 Κυριάκος Μητσοτάκης : Κατευθυνόμαστε προς μια ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος-Γαλλίας Αύριο μεσημέρι 28 Σεπτεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα των ΔΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας Πατριαρχείο Ρουμανίας : Εγκαινιάστηκε ο Ι.Ν. του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Νέα Υόρκη : Άτυπη Τριμερής με Αναστασιάδη, Guterres, Τατάρ – Οι δηλώσεις του ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη

Χαιρετισμό στην Παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ, απηύθυνε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 29 / 7 / 2021 , 15:23 από news_room

Χαιρετισμό στην Παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ, απηύθυνε η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου – Adologala.gr

Χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου στην Παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2020. Η Υπουργός στο ξεκίνημα της ομιλίας της σημείωσε ότι «Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να παραστώ στη σημερινή Παρουσίαση των Πεπραγμένων της ΑΗΚ για το 2020. Μια χρονιά καθόλου εύκολη, καθώς εν μέσω έξαρσης της πανδημίας ο καθένας από εμάς έπρεπε να καταβάλει τα μέγιστα για να μειωθούν στο ελάχιστο οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Η ΑΗΚ, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, συνέχισε να εργάζεται οργανωμένα, με ευελιξία και συνέπεια, και παρείχε απρόσκοπτη παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές. Σε αυτές σας τις προσπάθειες, το Κράτος ήταν δίπλα σας, μεριμνώντας, μεταξύ άλλων, και για την προώθηση όλων των αιτημάτων του Οργανισμού για πρόσληψη προσωπικού εντός του 2020, με σκοπό την επαρκή στελέχωσή του. Άλλωστε, με γνώμονα την υιοθέτηση πολιτικών φιλικότερων στο περιβάλλον και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η συμβολή της ΑΗΚ είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της Δημοκρατίας στον συγκεκριμένο τομέα».

Ακολουθεί η ομιλία της κ. Νατάσας Πηλείδου:

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους προγραμματισμούς μας, μεταξύ άλλων βασική επιδίωξη της χώρας μας είναι η ολοκλήρωση, περί τα τέλη του 2022, του έργου ανάπτυξης των απαραίτητων υποδομών και της διαδικασίας προμήθειας φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά της Κύπρου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Ως εκ τούτου, θα ήθελα, για ακόμα μια φορά να χαιρετίσω το γεγονός ότι η ΑΗΚ προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας με τη ΔΕΦΑ και κατέβαλε €43 εκατομμύρια για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 30%.

Με την ευκαιρία της σημερινής μου παρουσίας, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τη διεύθυνση και το προσωπικό της ΑΗΚ για τη στενή συνεργασία με το Υπουργείο, όσον αφορά στη διαχείριση των συμβάσεων που διατηρεί το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ με παραγωγούς ΑΠΕ, καθώς και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στο Ταμείο, όπως η είσπραξη και καταβολή του τέλους κατανάλωσης.

Όπως γνωρίζετε, η Κύπρος έχει πετύχει από το 2018 τον εθνικό στόχο για χρήση ΑΠΕ 13% το 2020. Ήδη εργαζόμαστε για τον καθορισμό πολύ πιο φιλόδοξων στόχων, που θα μας επιτρέψουν είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, για πλήρη απανθρακοποίηση έως το 2050. Είναι ως εκ τούτου αναγκαίο η ΑΗΚ να υλοποιήσει άμεσα τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του δικτύου, ώστε να αρθούν τα τεχνικά εμπόδια που σχετίζονται με την περαιτέρω διείσδυση της διεσπαρμένης ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σημειώνω σχετικά ότι η Αρχή συμβάλλει ουσιαστικά και στην υλοποίηση και σύνδεση των έργων ΑΠΕ που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο των δύο τελευταίων Σχεδίων Στήριξης που έτρεξε το Υπουργείο και τα οποία θα ενταχθούν στην Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού. Συγκεκριμένα, το 2020 τέθηκαν σε λειτουργία 49 MW φωτοβολταϊκών πάρκων και προσδοκία μας είναι ότι θα μπορέσουμε να έχουμε σύνδεση του συνόλου των έργων στο δίκτυο εντός του 2022.

Θα ήθελα, επίσης, σήμερα να αναφερθώ στο πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία της ΑΗΚ με το Υπουργείο Παιδείας, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων net-metering, σε όλα τα σχολικά κτήρια. Με ευχαρίστηση σημειώνω ότι κατά το 2020 η ΑΗΚ ολοκλήρωσε όλες τις προκαταρκτικές εργασίες, ενώ κατά το τρέχον έτος έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πρώτων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολικά κτήρια.

Ιδιαίτερα αυξημένο, οφείλω να ομολογήσω, είναι και το ενδιαφέρον των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για σκοπούς ίδιο-κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, το 2020 αυξήθηκε κατά 34% ο αριθμός των φωτοβολταϊκών συστημάτων net-metering που έχουν εγκατασταθεί, σε σχέση με το 2019.

Κυρίες και Κύριοι,

Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των συστημάτων που λειτουργεί η ΑΗΚ, χαιρετίζω την επίσπευση της εγκατάστασης 400.000 έξυπνων μετρητών μέχρι το έτος 2025, την εγκατάσταση συστήματος τηλεμέτρησης και διαχείρισης της ενέργειας στο σύστημα διανομής (SCADA) μέχρι το έτος 2023, με συνεχείς ενέργειες για αυτοματοποίηση του υφιστάμενου εξοπλισμού διανομής, αλλά και την πλήρη λειτουργία του έργου διαχείρισης των μετρητικών δεδομένων (MDMS), μεγάλο μέρος του οποίου ολοκληρώθηκε μέσα στο 2020. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε συνέχεια της 1ης φάσης του συστήματος τηλεμέτρησης και διαχείρισης της ενέργειας στο σύστημα διανομής, μέσα στο 2020 η ΑΗΚ προχώρησε στην εγκατάσταση 250 τηλεχειριζόμενων σημείων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 350.

Μόλις τη Δευτέρα που μας πέρασε είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, όπου ο αγαπητός Πρόεδρος της ΑΗΚ με ενημέρωσε για τα έργα εγκατάστασης των σύγχρονων συστημάτων προστασίας του περιβάλλοντος που είναι σε εξέλιξη. Μέσα στο 2020 και 2021, η ΑΗΚ κατέβαλε έντονες προσπάθειες για ολοκλήρωση του σημαντικού έργου της εγκατάστασης συστημάτων απονίτρωσης και αποθείωσης στις μονάδες 1, 2 και 3 του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αναγκαία περιβαλλοντική αναβάθμιση του Σταθμού, καθώς και η μετατροπή του για καύση φυσικού αερίου.

Επιπρόσθετα, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στην επιτυχή ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής στο σύστημα μεταφοράς, όπως η γραμμή «Βασιλικός-Μονή» και ο νέος Υποσταθμός στη Μονή, καθώς και η αναβάθμιση πολλών άλλων Υποσταθμών μεταφοράς, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση επιπλέον παραγωγικού δυναμικού από ΑΠΕ.

Ολοκληρώνω την αναφορά μου στο σημαντικό έργο που επιτελεί η ΑΗΚ, σημειώνοντας τη συνεργασία που διατηρεί με τον ΚΟΔΑΠ για σκοπούς φύλαξης των εθνικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών. Το 2020 η συνεργασία αυτή αναβαθμίστηκε, αφού υπογράφηκε εκ νέου σύμβαση για ενοικίαση δεξαμενής στο Βασιλικό, με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους. Όλοι γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο νησί μας και απώτερος στόχος, φυσικά, είναι τόσο η αντιμετώπιση των δυσκολιών σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης όσο και το μικρότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές.

Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την προσφορά σας αυτά τα δυόμισι χρόνια και, κυρίως, για τη στενή συνεργασία που είχαμε κατά τους τελευταίους 12 μήνες που βρίσκομαι στη θέση της Υπουργού Ενέργειας.

Ο κοινός μας στόχος για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και, ιδιαίτερα, για μια αγορά ηλεκτρισμού βιώσιμη και πλήρως ελευθεροποιημένη, προϋποθέτει μια ΑΗΚ σύγχρονη, ευέλικτη και ανταγωνιστική, η οποία να συμβάλλει ουσιαστικά στις προσπάθειές μας για στροφή στην πράσινη και κυκλική οικονομία. Γνωρίζω, λοιπόν, καλά ότι Διοικητικό Συμβούλιο, Διεύθυνση και προσωπικό της Αρχής, έχετε εργαστεί σκληρά και με επαγγελματισμό προς αυτή την κατεύθυνση και, εκ μέρους της Πολιτείας, θα ήθελα να σας εκφράσω σήμερα την ικανοποίησή μας για τα όσα έχετε πετύχει.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην Μητρόπολη των Αθηνών – Παρουσία της ΠτΔ, του Πρωθυπουργού & Αρχηγών των Κομμάτων η Εξόδιος Ακολουθία

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 8 / 9 / 2021 , 20:24 από news_room Χιλιάδες κόσμου αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη στην Μητρόπολη των Αθηνών – Παρουσία της ΠτΔ, του Πρωθυπουργού & Αρχηγών των Κομμάτων η εξόδιος ακολουθία. Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και δυναμικού παρόντος, πλήθος κόσμου απέδωσαν το ύστατο χαίρε στον Μίκη Θεοδωράκη. […]

Συγκινητικός ο εορτασμός της επετείου των 60 ετών Ιερωσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 14 / 8 / 2021 , 20:36 από news_room Ο Παναγιώτατος εόρτασε στη γενέτειρά του Ίμβρο, μαζί με τους Προκαθημένους των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Ουκρανίας και εκπροσώπους των Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδος Την επέτειο 60 ετών από την εις διάκονον χειροτονία του εόρτασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος […]

Pin It on Pinterest