30 °C Athens, GR
31/07/2021

Τελευταια Νέα
Σταθερά αυξανόμενη η εμπιστοσύνη των αναγνωστών στο ADOLOGALA.GR AHEPA-99ο Συνέδριο : Τιμητική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης Ποιμαντορική Εγκύκλιος Μητροπολίτη San Francisco Γεράσιμου για την περίοδο του 15Αυγούστου – Adologala.gr Την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό του Λιβάνου Zeina Akar δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Adologala.gr Ανοιχτά οι Οργανωμένες Παραλίες αυτό το Σαββατοκύριακο, και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 Μέτρα για την προστασία των υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα από τις υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα – Τι προβλέπει η Εγκύκλιος του ΥπΕσ. Η ψήφος των απόδημων Ελλήνων στο επίκεντρο της ομιλίας του ΥΠΕΣ στη 13η  Γενική Συνέλευσης της Πα.Δ.Ε.Ε. Παρουσία του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη η τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου του Μπαλαμάντ – Adologala.gr Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για την Επέτειο των 1033 χρόνων από το Βάπτισμα των Ρως Άγιοι Τόποι : Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα Ερείπια Βυζαντινού Ιερού Ναού 5ου Αιώνος στη πόλη Ashdod – Adologala.gr Συνολικά 802 αιτήσεις, αξίας €200 εκατ. εγκρίθηκαν υπό το Σχέδιο Εστία

Συζητήθηκε στον Ρωσικό Οίκο, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου η πορεία της αναστήλωσης της Ιεράς Μητροπόλεως Βηρυτού

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 13 / 7 / 2021 , 0:56 από news_room

Στις 2 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στον Ρωσικό Οίκο στη Βηρυτό συνάντηση αφιερωμένη στην πορεία των αναστηλωτικών έργων στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Βηρυτού της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, στην αποκατάσταση των οποίων συμμετέχει δραστήρια η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο έκτακτος και πληρεξούσιος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Λίβανο Α. Ρουντακόφ, ο προϊστάμενος του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Βηρυτό αρχιμανδρίτης Φίλιππος Βασίλτσεφ, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Άγιος Πορφύριος» Ζ. Χασμπάνι, ο διευθυντής του Ρωσικού Οίκου στη Βηρυτό Β. Ζάιτσικοφ, ενορίτες του ρωσικού Μετοχίου.

Οι παριστάμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν έκθεση φωτογραφιών, στην οποία απεικονίζονταν τα στάδια των αναστηλωτικών έργων. Μεγάλη συνδρομή στην χρηματοδότησή τους παρείχε το Ρωσικό Ίδρυμα Υποστηρίξεως Χριστιανικής Κληρονομιάς και Πολιτισμού.

Όπως επεσήμανε στην προσφώνησή του ο κ. Α. Ρουντακόφ: «Η Ρωσία ιστορικά πάντοτε βοηθούσε και βοηθά τον Λίβανο… Η ρωσική συνδρομή καλύπτει διάφορους τομείς και ο λιβανέζικος λαός το γνωρίζει αυτό καλά», τόνισε ο διπλωμάτης και συνέχισε: «Η Ρωσία δεν έμεινε αδιάφορη όταν συνέβη η καταστροφή πέρυσι, που προκλήθηκε από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Πούτιν αντέδρασε αστραπιαία και χωρίς να αναμένει κάποιες διμερείς διαβουλεύσεις απέστειλε στον Λίβανο στελέχη του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, ένα κινητό νοσοκομείο και την απαραίτητη βοήθεια για τους πληγέντες».

Αναφερόμενος στην υποστήριξη από την πλευρά κρατικών και κοινωνικών φορέων της Ρωσίας σε όσους επλήγησαν από την έκρηξη στη Βηρυτό, ο πρέσβης επίσης τόνισε ότι «παρασχέθηκε έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματά της».

Ο χριστιανός ορθόδοξος στο δόγμα πολιτικός και τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λιβάνου Ζ. Χασμπάνι υπενθύμισε ότι η ιστορία του χριστιανισμού στη λιβανέζικη γη ξεκίνησε από τους αποστολικούς χρόνους και ήδη από τον πρώιμο Μεσαίωνα στο κέντρο της Βηρυτού πλησίον του καθεδρικού ναού του Αγίου Γεωργίου υπήρχε η Μητρόπολη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας. «Η πόλη αναπτυσσόταν, κατασκευάζονταν εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία και η Μητρόπολη με την πάροδο του χρόνου μεταφέρθηκε εκεί, όπου ευρίσκεται τώρα, στη συνοικία Ασράφια», είπε και συνέχισε: «Μετά το πέρας του εμφυλίου 1975-1990 διενεργήθηκε εκτεταμένη αναστήλωση των πληγέντων ναών, κατοικιών, σχολείων, κοινωνικών και ιατρικών ιδρυμάτων. Μετά την έκρηξη στη Βηρυτό τον περασμένο Αύγουστο ο Σύλλογος «Ο Άγιος Πορφύριος» αναγκάσθηκε εκ νέου να ασχοληθεί με την αποκατάσταση όσων καταστράφηκαν στις χριστιανικές συνοικίες». Ο Ζ. Χασμπάνι αναφέρθηκε στο ότι η προσπάθεια αυτή στράφηκε πρωτίστως στις κατοικίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις εκκλησίες και τα πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία, τα νοσοκομεία και τις κλινικές. «Ακριβώς αυτή την κρίσιμη στιγμή έφθασε η βοήθεια από τη Ρωσία και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», διαπίστωσε ο Λιβανέζος πολιτικός.

Ο Ζ. Χασμπάνι υπογράμμισε τη σημασία της φροντίδας, που επέδειξε η ρωσική πλευρά «για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών εγκαταστάσεων», πράγμα, που, κατά τη γνώμη του, «θα επηρεάσει θετικά την κοινωνική και τη διαθρησκειακή ισορροπία, λαμβάνοντας υπόψη τον πολυομολογιακό χαρακτήρα του Λιβάνου».

«Ευχαριστούμε ειλικρινά τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, το ρωσικό κράτος και τον λαό για την υποστήριξη, που παρασχέθηκε σ᾽ εκείνες τις δύσκολες περιστάσεις, τις οποίες βιώνει σήμερα ο Λίβανος και επιδιώκουμε ώστε η καρποφόρος συνεργασία μας να συνεχιστεί και στο μέλλον», δήλωσε ο Ζ. Χασμπάνι.

Επίσης έκανε μνεία στο γεγονός ότι ήδη πριν από ενάμιση αιώνα χάρη στη Ρωσία κατασκευάσθηκαν στον Λίβανο εκατόν πενήντα σχολεία, που ονομάσθηκαν «Μοσκόμπια». Σύμφωνα με τον Ζ. Χασμπάνι αυτή η πολιτιστική δραστηριότητα εξασφάλισε τη διαχρονική αγάπη και ευγνωμοσύνη των Λιβανέζων έναντι της Ρωσίας.

Ήδη στις ημέρες μας η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία παρέχει βοήθεια στο μέγεθος, που είναι απαραίτητο για την επισκευή πολύ σημαντικών για τους ορθοδόξους χριστιανούς εγκαταστάσεων: του πληγέντος σε μεγάλο βαθμό από την έκρηξη στο λιμάνι ναού του Αγίου Δημητρίου, των παλαιών κτηρίων της Μητροπόλεως, που έχουν μεγάλη ιστορική αξία και του σχολείου Μπισάρα, όπου φοιτούσαν οκτακόσια παιδιά. Όπως επεσήμανε ο Λιβανέζος πολιτικός, «αυτό το σχολείο, που κτίσθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα δίπλα στον ναό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης διαφυλάσσει τις καλές παραδόσεις και κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των εκπαιδευτηρίων της πόλεως».

Ο προϊστάμενος του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Βηρυτό αρχιμανδρίτης Φίλιππος Βασίλτσεφ στον λόγο του επεσήμανε: «Λαμβάνοντας υπόψη την έκταση των καταστροφών από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020, ήταν αδύνατο να αναλάβει κανείς την ευθύνη να αναστηλώσει όλους τους κατεστραμμένους και πληγέντες ναούς και των υπηρεσιών της Μητροπόλεως. Ως εκ τούτου, κατόπιν συνεννοήσεως με τον μητροπολίτη Βηρυτού Ηλία και σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Άγιος Πορφύριος» κύριο Χασμπάνι, επελέγησαν τρία οικοδομήματα: το κτήριο της Ιεράς Μητροπόλεως Βηρυτού, το κολλέγιο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» της Μητροπόλεως και ο ναός του Αγίου Δημητρίου στην Ασράφια. Διατέθηκαν οι πόροι για την αναστήλωση και στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλη συστηματική δουλειά».

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση εργασίας η εκτελεστική γραμματέας του Συλλόγου «Ο Άγιος Πορφύριος» Πίγια Αμπντό παρουσίασε στους παρισταμένους τα αναστηλωτικά έργα στα κτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Βηρυτού.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Συνελήφθη 24χρονος για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 9 / 7 / 2021 , 23:01 από news_room Στη σύλληψη προσώπου ηλικίας 24 ετών, προχώρησε σήμερα η Αστυνομία, στο πλαίσιο διερεύνησης τριών υποθέσεων διαρρήξεων και κλοπών και παράνομης κατοχής περιουσίας. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, έγιναν τρεις καταγγελίες στην Αστυνομία, για δύο διαφορετικές περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών υποστατικών […]

Συνοδική Εγκύκλιος της Εκκλησίας της Κρήτης για την Εορτή της 25 Μαρτίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 25 / 3 / 2021 , 0:12 από news_room Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης για την 25η Μαρτίου 2021 εξέδωσε την παρακάτω εγκύκλιο : Ακολουθήστε μας :

Pin It on Pinterest