20 °C Athens, GR
17/10/2021

Κυριακή των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στον Άγιο Ελευθέριο στα Λατσιά

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 7 / 2021 , 6:47 από news_room

Την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, κατά την οποία η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία τίμησε τη μνήμη των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων των συγκροτησάντων την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Χαλκηδόνα, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, λειτούργησε και κήρυξε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου του ομώνυμου συνοικισμού στα Λατσιά, όπου τέλεσε μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη βάρβαρη Τουρκική Εισβολή του 1974. Ένα τραγικό γεγονός που επέφερε τον όλεθρο και την καταστροφή και τη συνεχιζόμενη για 47 χρόνια τουρκική κατοχή του 37% του εδάφους της νήσου μας, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο λόγο του Κυρίου, «Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου» (Ματθ. ε΄, 14), σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή, επισημαίνοντας την προτροπή του Ιησού Χριστού να είμαστε όλοι το φως του κόσμου. Οι Απόστολοι και οι ανά τους αιώνες επόμενοι αυτών, έως το τέλος της ιστορίας, δηλαδή όλοι οι πιστοί, το Πλήρωμα της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, καλούμαστε να είμαστε φωτεινοί και να φωτίζεται ο κόσμος δια των καλών μας έργων, αποφάσεων, κινήτρων και κινήσεων, ώστε να δοξάζεται το όνομα του επουράνιου Θεού Πατέρα. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η ενότητα, η συνεργασία και η εν Χριστώ αγάπη μεταξύ όλων, με στόχο τη διαφύλαξη της Ορθοδόξου Πίστεως και της Ελληνικής μας παράδοσης στον τόπο μας. Χρειάζεται από μέρους μας κόπος, υπομονή, ταπείνωση και θυσίες, έχοντας επίγνωση ότι όλα απορρέουν από το Σωτήρα Χριστό, τον μόνο Τέλειο και Αναμάρτητο.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας στη συνέχεια, επισήμανε τη σπουδαιότητα των αποφάσεων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, η οποία ξεκαθάρισε και διασαφήνισε με τον Όρο της Πίστεως το Χριστολογικό δόγμα. Δηλαδή, ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος. Προσέλαβε τις δύο τέλειες φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη, εκτός απο την αμαρτία, ενωμένες κατά τρόπο ασύγχυτο, άτρεπτο, αδιαίρετο και αχώριστο σε μία υπόσταση, «… τέλειον τὸν αὐτὸν ἐν θεότητι καὶ τέλειον τὸν αὐτὸν ἐν ἀνθρωπότητι … ἕνα καὶ τὸν αὐτὸν Χριστόν, υἱόν, Κύριον, μονογενῆ, ἐν δύο φύσεσιν ἀσυγχύτως, ἀτρέπτως, ἀδιαιρέτως, ἀχωρίστως γνωριζόμενον, …».

Κατά τη διάρκεια του κοινωνικού, αναγνώσθηκε η Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιος για το θέμα των εμβολιασμών κατά της νόσου του κορωνοϊού.

Μετά το πέρας των μνημοσύνων, επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Έντιμος Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.

Αμέσως μετά τη θεία Λειτουργία ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων στους αγώνες υπέρ της ελευθερίας και δικαιοσύνης και κατάθεση στεφάνων.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Κυπριακό : Ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ του ΟΗΕ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 12 / 1 / 2021 , 21:20 από news_room Κατά τη χθεσινή (11.1.21) τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric και τον Εκπρόσωπο του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Brenden Varman, τέθηκαν ερωτήσεις από ανταποκριτές […]

Κολομβία: Πέντε στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση αποδιδόμενη στη μεγαλύτερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 22 / 9 / 2021 , 16:04 από news_room Πέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στη βορειοδυτική Κολομβία σε επίθεση που αποδίδεται στην Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία διακινητών ναρκωτικών στη χώρα των Άνδεων, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο. Οι στρατιωτικοί έκαναν περιπολία με όχημα σε αγροτική περιοχή στο […]

Pin It on Pinterest