26 °C Athens, GR
01/07/2022

Τελευταια Νέα
Θεία Λειτουργία για την Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Αρχιερατικός Εσπερινός για το Γενέθλιο του Τίμιου Πρόδρομου στο Νεκροταφείο του Σχιστού (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η εορτή της Κοιμήσεως του Στύλου της Ορθοδοξίας, Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στην Αθήνα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Η Καλλιθέα τίμησε τους Αγίους Πάντες – Πλήθος κόσμου στην Ιερά Λιτάνευση της Εικόνας των Αγίων (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Πλήθος κόσμου στην εορτή των Αγίων Πάντων στην Καλλιθέα (Φωτορεπορτάζ) – Adologala.gr Άρθρο: Η επιδότηση μετεγκατάστασης πολιτών σε ακριτικές & ορεινές περιοχές της χώρας θα ήταν μεγάλη λύση για δεκάδες Έλληνες πολίτες Έξαρση τη βίας και της εγκληματικότητας; – Απόρροια της απομάκρυνσης μας από την Εκκλησία Θα αφήσουμε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να μας απειλεί; O Οικουμενικός Πατριάρχης στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοϊ – Adologala.gr Η Εκκλησία της Ελλάδος εόρτασε την ιερά μνήμη του Αποστόλου των Εθνών και ιδρυτού της, Αποστόλου Παύλου – Adologala.gr ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης: Δεν θα επιτρέψω να ευτελίζεται η λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Λαϊκου Κόμματος στο Φανάρι – Adologala.gr Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνελεύσεως της Αυστρίας – Adologala.gr Λαμπρά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων Απόστολου – Adologala.gr Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Χρειαζόμαστε Ιερείς στην Αμερική, που να πιστεύουν στον Θεό και όλα τα άλλα τα συμπληρώνει το Άγιο Πνεύμα»» Συναντήσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρώτη ημέρα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ισπανία Ρωσία στον ΓΓ του ΟΗΕ: Έτοιμοι να βοηθήσουμε στην αποτροπή της επισιτιστικής κρίσης

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» στο Λαύριο – Adologala.gr

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» στο Λαύριο - Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 7 / 2021 , 1:35 από news_room

Το Λαύριο, μια πόλη σύμβολο της βιομηχανικής ανάπτυξης της Ελλάδας, ταυτισμένη με σημαντικές ιστορικές στιγμές στην εξέλιξη της χώρας, επισκέφθηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 αντιπροσωπεία της Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Η επίσκεψη ξεκίνησε από το Δημαρχείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1864, το πρώτο που αναγέρθηκε τότε, σηματοδοτώντας το νέο ξεκίνημα του Λαυρίου και την ανάπτυξη μιας σύγχρονης πόλης γύρω από αυτό.

Αυτή τη διπλή όψη του Λαυρίου, την ιστορική του κληρονομιά και τη σύγχρονη εξέλιξή του, συνδυάζει η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής, η οποία έχει υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η πρόταση ονομάζεται «Μεταλλείο Πολιτισμού. Εκθεσιακός χώρος Ιστορικής Ενημέρωσης», και ο Δήμαρχος, Δημήτρης Λουκάς, τη συζήτησε με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής, επικεφαλής της οποίας ήταν η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα μουσείο, το οποίο θα στεγάζεται σε κτίρια και στοές των μεταλλείων και θα αναδεικνύει τη διαδρομή, τα μέσα, τα εργαλεία, τον τρόπο δουλειάς των μεταλλωρύχων. Εκτός από τα φυσικά εκθέματα, θα χρησιμοποιηθούν και νέες τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, προκειμένου να ζωντανέψει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της περιοχής.

«Το Λαύριο είναι ένας τόπος με μια μοναδική ιστορική και μνημειακή πυκνότητα», επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». «Αποτελεί», συνέχισε, «μνημείο της προσπάθειας, του ανθρώπινου μόχθου, της αντοχής και του αγώνα για την επιβίωση. Από εδώ ξεκίνησε ο συνδικαλισμός, ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που χρησιμοποίησε το τηλέφωνο το 1882, η πρώτη που ηλεκτροφωτίστηκε με λάμπες βολταϊκού τόξου, ο πρώτος ελληνικός σιδηρόδρομος συνέδεσε την Αθήνα με το Λαύριο, η εγγραφή των μετοχών των εταιρειών του Λαυρίου ήταν η πρώτη χρηματιστική πράξη που έγινε στην Αθήνα. Η πρόταση του Δήμου θα αναδείξει ανθρωποκεντρικά όλη αυτή την ιστορία. Εδώ οι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους για να εξελιχθεί ο τόπος μας. Αυτό μας ικανοποιεί στην Επιτροπή, να βλέπουμε τους ανθρώπους να αξιολογούν το παρελθόν τους αλλά να σκέφτονται και τα ωφελήματα που μπορούν να προσφέρουν στον παρόντα και στον μελλοντικό χρόνο».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής σημείωσε ότι η πρόταση που κατέθεσε «είναι μια πρόταση από το παρελθόν, που πηγαίνει στο μέλλον. Το μουσείο θα αποτελέσει ένα έμβολο, το οποίο θα πάει μπροστά όλη την περιοχή, και θα φέρει ανάπτυξη για όλους».
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πρότασης, η οποία συνδυάζει την ιστορία με την τεχνολογία, τόνισε και ο Νίκος Κανελλόπουλος, μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ο οποίος χαρακτήρισε την ιδέα του Δήμου Λαυρεωτικής «καταπληκτική».

Ο κ. Λουκάς, προσέφερε στην κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, έναν ορυκτό λίθο, σύμβολο του απίστευτου πλούτου που κρύβει μέσα της η γη του Λαυρίου. Επίσης της δώρισε το λεύκωμα «Λαύριο, η βοή του χρόνου», ένα βιβλίο το οποίο η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ξεφύλλισε με ενδιαφέρον, καθώς περιέχει φωτογραφίες από τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, αλλά και στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή των οικογενειών τους.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει καταθέσει και μια αυτοχρηματοδοτούμενη πρόταση στο επετειακό πρόγραμμα. Ονομάζεται «Lavrio Experience: Συνδέουμε την ιστορία με τον πολιτισμό και την τεχνολογία» και αφορά τη δημιουργία μίας ολιστικής δράσης θεματικού τουρισμού.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επισκέφθηκε το χώρο του Μηχανουργείου, στα κτίρια της πρώην Γαλλικής Εταιρείας – νυν Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχει στόχο τη διευκόλυνση δράσεων καινοτομίας και πολιτισμού.

Επίσης, είδαν από κοντά το κτίριο «Το Παρών», το Θυρωρείο της Γαλλικής Εταιρείας στην Καμάριζα, όπου έδιναν καθημερινά το παρών οι μεταλλωρύχοι, εξού και το όνομά του, στο οποίο θα στεγαστεί το μουσείο.
Εκεί η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δύο ηλικιωμένους μεταλλωρύχους, τον Κωνσταντίνο Τζαννή και τον Νίκο Αγγελόπουλο. Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τους ρώτησε αν έδωσαν τις μαρτυρίες τους για το μουσείο και προχώρησε μαζί τους στις υπόγειες στοές λέγοντας «έχω τους καλύτερους συνοδούς». «Είναι τιμή μου που είμαι εδώ με δυο μεταλλωρύχους που δούλεψαν στα μεταλλεία, με δύο ανθρώπους που είναι η ζωντανή ιστορία του τόπου, γιατί ιστορία είναι και τα υλικά, είναι και οι εικόνες, οι διηγήσεις από όσους τα έζησαν», δήλωσε.

Παρόντες στην παρουσίαση της πρότασης ήταν οι Αθανάσιος Κατσίγιαννης, Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, Δήμαρχος Σαρωνικού, Ασημάκης Χαδουμέλλης, Διευθυντής του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Επίσης, ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Συρίγος, ο Ν. Μοντεσάτος, ο οποίος εκπόνησε την κτιριακή μελέτη, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και εκπρόσωποι ιστορικών, πολιτιστικών, αναπτυξιακών και επιχειρηματικών φορέων της περιοχής. Ακολούθησε επίσκεψη στο Ορυκτολογικό – Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της στο Λαύριο, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αναφέρθηκε στους στόχους του επετειακού έτους, που είναι «η ανάδειξη της άυλη κληρονομιάς, δηλαδή οι συνέργειες, οι συνεργασίες και οι συμπράξεις, που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, και της υλικής κληρονομιάς, της ιστορίας του κάθε τόπου και του τρόπου που θα τη μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, σημείωσε επίσης, ότι δύο κεντρικές δράσεις της Επιτροπής, στοχεύουν στο πέρασμα στον επόμενο αιώνα: Το Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», από το οποίο θα προκύψει μια Λευκή Βίβλος για τις μεταρρυθμιστικές προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα 20 χρόνια. Και το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης και Αλγορίθμων, το οποίο θα επιτρέψει στους νέους επιστήμονες να μην φύγουν στο εξωτερικό αλλά να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους μένοντας στην Ελλάδα.

 

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ευρεία-σύσκεψη-πραγματοποιήθηκε-σήμερα-το-πρωί-Πέμπτη-15-Ιουλίου-2021-στην-αίθουσα-Π.-Μπακογιά-2

ΥΠτΠ : Σύσκεψη για την εφαρμογή των μέτρων επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 16 / 7 / 2021 , 1:28 από news_room Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 το πρωϊ, στην αίθουσα Π. Μπακογιάννης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την εφαρμογή των μέτρων επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα. Τη σύσκεψη, που διοργανώθηκε με αφορμή τους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς αγώνες […]

“Αχ! Αυτός ο Άντρας μου” – Του Δημήτρη Μητρόπουλου, στο Θέατρο Λύχνος – Πρεμιέρα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 21 / 10 / 2021 , 14:38 από news_room “Αχ! Αυτός ο Άντρας μου” – Του Δημήτρη Μητρόπουλου, στο Θέατρο Λύχνος – Πρεμιέρα Παρασκευή. Υπόθεση του έργου: Ο Πέτρος δουλεύει σε μια εταιρία και όνειρο του είναι να αποκτήσει την θέση του διευθυντή. Η ευκαιρία αυτή θα έρθει […]

Pin It on Pinterest