14 °C Athens, GR
28/10/2021

Τελευταια Νέα
Αυστραλίας Μακάριος: «Τα παιδιά μας να γνωρίζουν για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους» Την ενορία των Αγίων Πάντων Weirton, WV επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την άφιξη του στο Πίτσμπουργκ, PA Επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» – Συνάντηση με την ηρωίδα του καρκίνου του μαστού Μαρία Σατραζέμη ΗΠΑ-Γερουσιαστής Κρις Κουνς: Η διαθρησκευτική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη για την κλιματική αλλαγή είναι έμπνευση για όλους μας Κ. Μπακογιάννης: Η δομή στον Ελαιώνα έχει κλείσει τον κύκλο της Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι: Κάθειρξη 15 ετών πέβαλε το ΜΟΔ στην 37χρονη Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας, Wang Yi Ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Blue Flag 2021» Ζητήματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο επίκεντρο της συνάντησης του ΥΠΕΣ Μ. Βορίδη με τον ομόλογό του R. Mikulec Συλλυπητήριο μήνυμα του Αλεξανδρείας Θεόδωρου για την θάνατο της Φώφης Γεννηματά – Adologala.gr

Ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Σύδνεϋ & Χειροτονία Πρεσβυτέρου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 6 / 2021 , 4:21 από news_room

Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με λαμπρότητα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, και άγει τα ονομαστήριά του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου και Μελόης κ. Αιμιλιανού, και συμμετεχόντων του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Καμπέρας, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Πρόχορου Αναστασιάδη, και πολλών ιερέων της πόλεως του Σύδνεϋ.

Κατά τη χαρμόσυνη αυτή ημέρα, τελέστηκε υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφείμ η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Δημητρίου Κάτση, αδεία και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο οποίος έχει μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να διαβιβάσει στον Παναγιώτατο τα σεβάσματα και τις ευχές των Επισκόπων, του ευαγούς κλήρου και του φιλοχρίστου λαού της πέμπτης ηπείρου και για να μετέχει των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ως συνοδικός συνπάρεδρος.

Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο Μητροπολίτης Σεβαστείας απηύθυνε συμβουλές και πατρικές παραινέσεις προς τον νέο Πρεσβύτερο, ξεκινώντας με την προτροπή: “Αυτόν τον φόβο Θεού που έχεις σήμερα, να τον έχεις σε όλη σου τη ζωή”. “Ποτέ μην εξοικειωθείς με το θυσιαστήριο, ποτέ μη νομίσεις ότι όλα είναι δεδομένα”, επισήμανε με έμφαση στον π. Δημήτριο και συνέχισε: “Είναι χάρις του Θεού αυτό που έχουμε και οφείλουμε ανάλογα να το εκτιμούμε, να μαρτυρούμε με τη ζωή μας τον Ιησού Χριστό και να διακονούμε το Ευαγγέλιο”.

Υπενθυμίζοντας τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, από την προς Τιμόθεον επιστολή του: “Τύπος γίνου τῶν πιστῶν ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ, ἐν ἀγάπῃ, ἐν πνεύματι, ἐν πίστει, ἐν ἀγνείᾳ”, παρακάλεσε τον π. Δημήτριο κατά την ιερατική του πορεία να διδάσκει τους πιστούς με την παρουσία και με το παράδειγμά του, και να αισθάνεται την αναξιότητά του κάθε λεπτό, ώστε να μπορέσει να μείνει σεμνός και ταπεινός. “Όταν νομίσουμε ότι η ιερωσύνη είναι εξουσία”, προσέθεσε, “τότε χάνουμε τον σκοπό για το οποίο ήλθαμε να διακονήσουμε ως κληρικοί. Ο κληρικός δεν είναι εξουσία, ο κληρικός είναι διακονία, δικαιοσύνη, ευσέβεια, πίστη, αγάπη, υπομονή, πραότις. Αυτά θα πρέπει να σε στολίζουν”.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ εξέφρασε τις ολοκάρδιες ευχές του προς τον π. Δημήτριο, ενώ με αφορμή το γεγονός ότι η χειροτονία του συνέπεσε με τον πανηγυρικό εορτασμό των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου, του ευχήθηκε επιπροσθέτως να διακονεί την Εκκλησία του Χριστού πιστά και αφοσιωμένα, όπως ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος.

Κατά την ειδική αναφορά του στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, ο Μητροπολίτης Σεβαστείας υπογράμμισε ότι “σήμερα αισθανόμαστε ιδιαιτέρα την ευλογία και τη χάρη του Θεού, που χάρισε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, για τριάντα χρόνια τώρα, έναν Πατριάρχη δυνατό και θαρραλέο, έναν Πατριάρχη ο οποίος τόλμησε τα ατόλμητα, έκανε κινήσεις που ποτέ δεν είχε κάνει Οικουμενικός Πατριάρχης, ανέδειξε τον Οικουμενικό Θρόνο και ακούστηκε η φωνή του σε όλη την οικουμένη”. “Στην ευρωπαϊκή κοινότητα και σε όλους τους μεγάλους διεθνείς Οργανισμούς, ο Πατριάρχης ήταν παρών και τιμάται από όλους”, επισήμανε, “και στο πρόσωπό του Πατριάρχου μας τιμώνται όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ιδιαίτερα το Γένος των Ελλήνων”.

Εξάλλου, ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ υπενθύμισε πως ο Παναγιώτατος υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παρατηρώντας ότι σήμερα είναι κοινώς αποδεκτό πως ο πλανήτης μας κινδυνεύει, επισήμανε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν εκείνος που ξεκίνησε, εδώ και τρεις δεκαετίες, την εκστρατεία για την προστασία της θείας Δημιουργίας. “Γιατί η φύσις είναι η Δημιουργία του Θεού, της οποίας κι εμείς είμαστε μέλος, και οφείλουμε να την προστατέψουμε”, συμπλήρωσε.

Αφού περιέγραψε εκτενώς το πολυσχιδές και βαρυσήμαντο έργο που επιτελεί υπό δύσκολες συνθήκες ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καταληκτικά ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως “οφείλουμε σήμερα να αναπέμψουμε δοξολογία και ευχαριστία στον Θεό, προσευχόμενοι να τον έχει γερό, δυνατό και ακμαίο, για να μπορεί να συνεχίζει αυτή τη διακονία από το ταπεινό και σταυρωμένο Φανάρι”.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα Ακολουθιών Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού, Κόρμπι Βάρης – 28 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2021

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 27 / 3 / 2021 , 21:40 από news_room Πρόγραμμα Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν Γ΄ Ἐβδομάδος Νηστειῶν 28 Μαρτίου ἔως 4 Ἀπριλίου 2021. (Κεκλεισμένων τῶν θυρῶν ἄνευ πιστῶν) 28/3 Κυριακὴ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ, Ὁσίου Ἰλαρίωνος τοῦ Νέου, Ἠρωδίωνος Ἀποστόλου ἐκ τῶν Ο’. 7:00-10:00 π.μ Ὄρθρος- Θεία Λειτουργία 17:30-18:15: Γ’ Κατανυκτικός Ἑσπερινός 29/3  Δευτέρα […]

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης Ανακοίνωση

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης: Ανακοίνωση εκδημίας πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Μαρκάκη

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 17 / 12 / 2020 , 23:25 από news_room Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, μετά βαθυτάτης θλίψεως ανακοινώνει την προς Κύριον Εκδημία του συνταξιούχου πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννου Μαρκάκη. Ο μακαριστός Ιερέας διετέλεσε για πολλά χρόνια εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος Ηρακλείου και προσέφερε πλούσιο φιλανθωπικό έργο, αγάπη και […]

Pin It on Pinterest