27 °C Athens, GR
01/10/2022

Τελευταια Νέα
Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» εδάφους του ΝΑΤΟ Φθιώτιδος Συμεών: «Η μουσική παράδοση είναι πρώτιστα ασκητική παράδοση» Την Τρίτη ξεκινά εργασίες η Ιερά Σύνοδος – Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι Εκλογές νέων Μητροπολιτών O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Σεμινάριο του Ι.Π.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια στους εκκλησιαστικούς οργανισμούς Πρόσκληση για συμμετοχή σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ Την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πραγματοποιήσει ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Κοινή Δήλωση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Μουσείου της Βίβλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στην Πέρθη Τον αγιασμό έναρξης των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος

Ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Σύδνεϋ & Χειροτονία Πρεσβυτέρου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 12 / 6 / 2021 , 4:21 από news_room

Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με λαμπρότητα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, την Παρασκευή, 11 Ιουνίου, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων ενδόξων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, και άγει τα ονομαστήριά του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου και Μελόης κ. Αιμιλιανού, και συμμετεχόντων του Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Καμπέρας, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Πρόχορου Αναστασιάδη, και πολλών ιερέων της πόλεως του Σύδνεϋ.

Κατά τη χαρμόσυνη αυτή ημέρα, τελέστηκε υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Σεραφείμ η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Δημητρίου Κάτση, αδεία και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο οποίος έχει μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να διαβιβάσει στον Παναγιώτατο τα σεβάσματα και τις ευχές των Επισκόπων, του ευαγούς κλήρου και του φιλοχρίστου λαού της πέμπτης ηπείρου και για να μετέχει των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ως συνοδικός συνπάρεδρος.

Στον χειροτονητήριο λόγο του, ο Μητροπολίτης Σεβαστείας απηύθυνε συμβουλές και πατρικές παραινέσεις προς τον νέο Πρεσβύτερο, ξεκινώντας με την προτροπή: “Αυτόν τον φόβο Θεού που έχεις σήμερα, να τον έχεις σε όλη σου τη ζωή”. “Ποτέ μην εξοικειωθείς με το θυσιαστήριο, ποτέ μη νομίσεις ότι όλα είναι δεδομένα”, επισήμανε με έμφαση στον π. Δημήτριο και συνέχισε: “Είναι χάρις του Θεού αυτό που έχουμε και οφείλουμε ανάλογα να το εκτιμούμε, να μαρτυρούμε με τη ζωή μας τον Ιησού Χριστό και να διακονούμε το Ευαγγέλιο”.

Υπενθυμίζοντας τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, από την προς Τιμόθεον επιστολή του: “Τύπος γίνου τῶν πιστῶν ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ, ἐν ἀγάπῃ, ἐν πνεύματι, ἐν πίστει, ἐν ἀγνείᾳ”, παρακάλεσε τον π. Δημήτριο κατά την ιερατική του πορεία να διδάσκει τους πιστούς με την παρουσία και με το παράδειγμά του, και να αισθάνεται την αναξιότητά του κάθε λεπτό, ώστε να μπορέσει να μείνει σεμνός και ταπεινός. “Όταν νομίσουμε ότι η ιερωσύνη είναι εξουσία”, προσέθεσε, “τότε χάνουμε τον σκοπό για το οποίο ήλθαμε να διακονήσουμε ως κληρικοί. Ο κληρικός δεν είναι εξουσία, ο κληρικός είναι διακονία, δικαιοσύνη, ευσέβεια, πίστη, αγάπη, υπομονή, πραότις. Αυτά θα πρέπει να σε στολίζουν”.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ εξέφρασε τις ολοκάρδιες ευχές του προς τον π. Δημήτριο, ενώ με αφορμή το γεγονός ότι η χειροτονία του συνέπεσε με τον πανηγυρικό εορτασμό των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου, του ευχήθηκε επιπροσθέτως να διακονεί την Εκκλησία του Χριστού πιστά και αφοσιωμένα, όπως ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος.

Κατά την ειδική αναφορά του στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, ο Μητροπολίτης Σεβαστείας υπογράμμισε ότι “σήμερα αισθανόμαστε ιδιαιτέρα την ευλογία και τη χάρη του Θεού, που χάρισε στην Ορθόδοξη Εκκλησία, για τριάντα χρόνια τώρα, έναν Πατριάρχη δυνατό και θαρραλέο, έναν Πατριάρχη ο οποίος τόλμησε τα ατόλμητα, έκανε κινήσεις που ποτέ δεν είχε κάνει Οικουμενικός Πατριάρχης, ανέδειξε τον Οικουμενικό Θρόνο και ακούστηκε η φωνή του σε όλη την οικουμένη”. “Στην ευρωπαϊκή κοινότητα και σε όλους τους μεγάλους διεθνείς Οργανισμούς, ο Πατριάρχης ήταν παρών και τιμάται από όλους”, επισήμανε, “και στο πρόσωπό του Πατριάρχου μας τιμώνται όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ιδιαίτερα το Γένος των Ελλήνων”.

Εξάλλου, ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ υπενθύμισε πως ο Παναγιώτατος υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη των ζητημάτων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παρατηρώντας ότι σήμερα είναι κοινώς αποδεκτό πως ο πλανήτης μας κινδυνεύει, επισήμανε πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν εκείνος που ξεκίνησε, εδώ και τρεις δεκαετίες, την εκστρατεία για την προστασία της θείας Δημιουργίας. “Γιατί η φύσις είναι η Δημιουργία του Θεού, της οποίας κι εμείς είμαστε μέλος, και οφείλουμε να την προστατέψουμε”, συμπλήρωσε.

Αφού περιέγραψε εκτενώς το πολυσχιδές και βαρυσήμαντο έργο που επιτελεί υπό δύσκολες συνθήκες ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καταληκτικά ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως “οφείλουμε σήμερα να αναπέμψουμε δοξολογία και ευχαριστία στον Θεό, προσευχόμενοι να τον έχει γερό, δυνατό και ακμαίο, για να μπορεί να συνεχίζει αυτή τη διακονία από το ταπεινό και σταυρωμένο Φανάρι”.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μόρφου Νεόφυτος Χριστέ μου, αξίωσέ με να σε αγαπήσω Το ένα τάλανο

Μόρφου Νεόφυτος: Ο επίκαιρος βίος του οσίου Ανθίμου της Νήσου Χίου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 17 / 2 / 2021 , 0:46 από news_room Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στὴ Θεία Λειτουργία τῆς  ἑορτῆς τοῦ ὁσίου Ἀνθίμου τοῦ ἐν ἐν Χίῳ,  ποὺ τελέσθηκε στὸ  ἱερὸ παρεκκλήσιο Ὁσίου Νικηφόρου τοῦ Λεπροῦ στὴν Περιστερώνα τῆς μητροπολιτικῆς περιφέρειας Μόρφου (15.02.2021). Ακολουθήστε μας :

Ευχαριστίες Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου μετά το εξιτήριο που έλαβε από το Νοσοκομείο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 9 / 3 / 2022 , 1:47 από news_room Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε και το εξιτήριο που έλαβε από το Αρεταίειο Νοσοκομείο, αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τους θεράποντες ιατρούς του και νοσηλευτές για τον επαγγελματισμό και το […]

Pin It on Pinterest