13 °C Athens, GR
26/10/2021

Τελευταια Νέα
Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου στο ομώνυμο προάστιο της Αθήνας Παρουσίαση τριών βιβλίων της Αποστολικής Διακονίας στην Ι.Μ. Χαλκίδος Πανηγυρικός Μέγας Εσπερινός του Αγίου Δημητρίου Πολιούχου Φαλήρου Δήλωση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τον Θάνατο της Προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., Φώφης Γεννηματά Ζωντανά η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνγκεν Εξιτήριο έλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Σήμερα η συνάντηση με τον ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν και τον Πρόεδρο Μπάϊντεν Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός έκλινε ευλαβικά το γόνυ στους νεκρούς της ηρωικής μάχης του Ελ Αλαμέιν Με τιμές εν ενεργεία Υπουργού και δημοσία δαπάνη η κηδεία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φωτεινής Γεννηματά Συναρπαστική νίκη για τον Max Verstappen και την Honda και διπλό πόντιουμ στο Αμερικανικό GP Στον Ευαγγελισμό νοσηλεύεται ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος – Προσβλήθηκε από Κορονοϊό

To Οικουμενικό Πατριαρχείο θα επισκεφθεί o Πρόεδρος της Πολωνίας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 24 / 5 / 2021 , 20:39 από news_room

Η Αυτού Εξοχότητα ο Πρόεδρος της Πολωνίας κ. Andrzej Duda θα επισκεφθεί την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, αύριο, Τρίτη, 25 Μαΐου 2021, στις 11:30 π.μ..

Ο Εξοχ. κ. Πρόεδρος θα συνοδεύεται από την Πρώτη Κυρία Ευγεν. κ. Agata Kornhauser-Duda, από Υπουργούς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ο Παναγιώτατος, κατά τη διάρκεια επισκέψεώς του στην Πολωνία, είχε συναντηθεί με τον Εξοχ. κ. Πρόεδρο, με τον οποίο έκτοτε διατήρησε φιλικές σχέσεις.

Νωρίτερα, το 2000, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ύστερα από επίσημη πρόσκληση, μετέβη στην Βαρσοβία και απηύθηνε ομιλία στην Εθνική Αντιπροσωπεία της Πολωνίας.

Τότε, ο Παναγιώτατος είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

“Είναι χαρακτηριστικόν ότι όλα τα εγκόσμια ολοκληρωτικά καθεστώτα και όλαι αι ιδεολογίαι έχουν ως πρότυπον ένα ιδεατόν ανθρώπινον τύπον και αγωνίζονται να εξομοιώσουν προς αυτόν όλα τα μέλη της κοινωνίας, απαγορεύονται ακόμη και την αποκλίνουσαν από το πρότυπον αυτό σκέψιν. Η Ορθόδοξος Εκκλησία έχει ως πρότυπον τον Θεάνθρωπον Ιησούν Χριστόν, ο Οποίος εποίησεν παν έθνος ανθρώπων (Πραξ. 17,28), και το πλήθος των ιδιοπροσωπειών με την ανεξάντλητον ποικιλίαν των χαρακτήρων και των χαρισμάτων. Ως εκ τούτου, η Ορθόδοξος Εκκλησία ανέκαθεν εσεβάσθη έκαστον πρόσωπον και έκαστον έθνος και ωμίλησεν και ομιλεί εις αυτό “τη ιδία διαλέκτω” (Πραξ. 2,8) αποβλέπουσα εις την καλλιέργειαν και ανάπτυξιν αυτού και όχι εις την ένταξιν αυτού εις εν σύστημα, εις το οποίον αύτη θα είναι η κυριαρχούσα δύναμις, Κατ’ αυτόν τον τρόπον η έντασις, η οποία δημιουργείται μεταξύ του θέλοντος να αφομοιώση τον έτερον και του θέλοντος να διατηρήση την ιδιοπροσωπείαν αυτού αναιρείται. Μεταξύ δέ του κηρύσσοντος ορθοδόξως το Ευαγγέλιον και του ακούοντος το κήρυγμα δημιουργείται μία σχέσις απολύτως ελευθέρα και αγαπητική, ως η σχέσις μεταξύ του πράου και ταπεινού τη καρδία Ιησού και των μαθητών Του, προς τους οποίους, σκανδαλισθέντας διά τινας λόγους Του, απηύθυνε την πλήρη ελευθερίας ερώτησιν “μή και υμείς θέλετε υπάγειν;” (Ιω, 6,67).

Ο λόγος, λοιπόν, της Ορθοδόξου Εκκλησίας απευθύνεται εις την ελευθέραν συνείδησιν του ανθρώπου και ζητεί από αυτόν την συγκατάθεσίν του διά να εισέλθη εις τον εσωτερικόν του κόσμον και να αντικαταστήση το πνευματικόν λειτουργικόν του σύστημα (ας μας επιτραπή ο όρος αυτός, ειλημμένος από την ορολογίαν της πληροφορικής). Διότι, ως γνωστόν, το εσωτερικόν λειτουργικόν σύστημα του ανθρώπου προσδιορίζει τας πράξεις του, “τα εκπορευόμενα”, κατά την Ευαγγελικήν ορολογίαν (Ματθ. 15,18, Μαρκ. 7,20). Επομένως, ριζική και σταθερά αλλαγή των ανθρώπων και των κοινωνιών και συνεπώς σταθερά κατά το εφικτόν χαλάρωσις των εντάσεων και αντιμετώπισις των προκλήσεων επέρχεται μόνον όταν αλλάξουν οι άνθρωποι, εκ του εσωτερικού των οποίων προέρχονται αύται”.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος για την συνέχιση λειτουργίας της Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλά

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 13 / 8 / 2021 , 3:29 από news_room Ὁ Μητροπολίτης Ἄρτης κ. Καλλίνικος γιά τήν συνέχιση λειτουργίας τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς Βελλᾶ. Ἡ Ἱερά Μητρόπολις Ἄρτης ἐνημερώνει, ὅτι τήν Τετάρτη 23 Ἰουνίου 2021, τό πρωΐ, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἄρτης κ. Καλλίνικος, συμμετεῖχε στήν Συνεδρίαση τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου […]

Καιρός: Η πρόγνωση του Καιρού για την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου από την ΕΜΥ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-12-2020 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Παροδικά αυξημένες νεφώσεις στις περισσότερες περιοχές με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την κεντρική Μακεδονία. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες. Οι […]

Pin It on Pinterest