27 °C Athens, GR
23/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026 Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά Κοινό μέτωπο Ελλάδας και Πορτογαλίας – Μητσοτάκης: Ελλάδα και Πορτογαλία ενισχύουν τη συνεργασία σε Άμυνα και Οικονομία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην κεντρική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 28 / 5 / 2021 , 5:57 από news_room

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην κεντρική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ

Έχουμε όραμα, έχουμε στοχευμένη και συγκροτημένη πολιτική και έγνοια μας είναι πώς, επιτέλους, θα κάνουμε αυτό το κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό και δημιουργικό, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στην κεντρική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ, στο Σκαλί Αγλαντζιάς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο έργο της  διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, σημειώνοντας ιδιαίτερα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και στο έργο της παρούσας διακυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις δύο διακυβερνήσεις μεσολάβησε μια δεκαετία «ξηρασίας, συμπαιγνίας, μια δεκαετία συνεργασίας ανόμοιων δυνάμεων».

Αναφερόμενος στο έργο της παρούσας διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε παραλάβει «ένα κράτος καταχρεωμένο. Όμως, φύγαμε από το Μνημόνιο πολύ νωρίτερα από ό,τι ακόμα και οι δανειστές μας υπολόγιζαν», ενώ η ανεργία μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην κοινωνική πολιτική του κράτους που περιλαμβάνει το ΓεΣΥ, το ΕΕΕ, αλλά και τη στήριξη διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, συνταξιούχων, ευάλωτων ομάδων, καθώς και των νέων.

Αναφέρθηκε ακόμα στον μεγάλο αριθμό έργων υποδομής που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα οκταετούς διακυβέρνησης του, σε όλες τις πόλεις και επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ακόμη ότι «με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χτίζουμε την Κύπρο του Αύριο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα. Έχουμε όραμα, έχουμε στοχευμένη πολιτική, έχουμε συγκροτημένη πολιτική. Έγνοια μας είναι μια και μόνη: Πώς, επιτέλους, θα κάνουμε τούτο το κράτος ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, δημιουργικό κράτος που να νοιάζεται πραγματικά για τους νέους και τους πολίτες του. Και όχι με άρνηση ή λαϊκισμό.

Όταν εξαγγείλαμε το Σχέδιο – που δεν είναι παρά μια συνεννόηση μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια – ένα από τα πολλά οφέλη που έχουμε – για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, ήταν και η εκπόνηση από το κάθε κράτος μέλος, μιας εθνικής στρατηγικής.

Τι μας είπαν κάποιοι; Ξαναζεσταμένο φαΐ. Διερωτάται κανείς αν πραγματικά ενδιαφέρθηκαν ποτέ να δουν πώς λειτουργεί η Ευρώπη, να δουν πώς πραγματικά οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ενεργούν, ή αν απλά και μόνο θα συνεχίσουν μέσα από τον λαϊκισμό να δημιουργούν την αστάθεια».

Πρόσθεσε ότι «τις κρίσιμες ώρες, αυτή η Κυβέρνηση έδειξε ότι έχει και τη δύναμη και την αποφασιστικότητα».

Απαντώντας σε επικρίσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετατρέπεται σε κομματάρχη», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «να αρνηθώ το κόμμα μου για να ικανοποιήσω τον κ. Κυπριανού που στα συνέδρια του ουδέποτε έλειψε ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος τους έλεγε ‘το κόμμα και τα μάτια σας’;

Εμείς, τουλάχιστον, δεν αρνηθήκαμε την πολιτική μας ταυτότητα, αλλά δεν αρνηθήκαμε και την ιδιότητα του πολίτη, ανεξάρτητα οπουδήποτε και αν ανήκει. Διότι οι πολιτικές μας ήταν γενικές, ήταν για όλο τον λαό. Και αν υπάρχουν σήμερα κάποιοι που μεμψιμοιρούν είναι διότι έλειψαν οι ‘Μάκηδες’, επειδή υπάρχει αξιοκρατία».

Αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας, ο Πρόεδρος είπε ότι για πρώτη φορά καταργήθηκε ο κατάλογος διορισίμων και «προχωρήσαμε στη μεταρρύθμιση για το πόσο άξιος είναι κανείς, κάτι που αφορά και τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του κράτους».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρόεδρος είπε ότι το 2019, «η πατρίδα μας, όχι μόνο είχε ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αλλά είχε ρυθμούς ανάπτυξης 4,5%, τους υψηλότερους στην ΕΕ. Και όχι μόνο. Την ίδια ώρα παρουσίαζε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, αφού πολύ πιο νωρίς είχαμε βγει από το Μνημόνιο, όταν κάποιοι, με την ίδια νοοτροπία που λειτουργούν και σήμερα, μας έλεγαν ότι θα θέλαμε δύο ή τρία Μνημόνια».

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αντιμετωπίσαμε την πανδημία, μια κατάρα που έπληξε την ανθρωπότητα. Σταθήκαμε και πάλι με αποφασιστικότητα, σταθήκαμε και πάλι με σχέδιο και την αντιμετωπίσαμε. Ό,τι και αν πουν, όσα και αν λένε στην Κύπρο, υπάρχουν άλλοι κριτές, όχι απλά με πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά με επιστημονικά κριτήρια που κατατάσσουν την Κύπρο εκεί που της ανήκει. Μια χώρα η οποία έχει αποτελεσματική διακυβέρνηση, έχει ισχυρή στήριξη και μπορεί να επιτυγχάνει στόχους.

Είμαστε πρώτοι στα τεστ ταχείας ανίχνευσης. Είμαστε δεύτεροι σε μικρότερο αριθμό θανάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που έχουν κατορθώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα να μας κατατάσσει στην τρίτη-τέταρτη θέση. Είμαστε από τις χώρες που είχαν την ελάχιστη διάρκεια εγκλεισμού. Είμαστε, όμως, και από τις χώρες που σταθήκαμε με αποφασιστικότητα δίπλα στους εργαζόμενους. Η ανεργία μόλις που άγγιξε το 7.2%, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη ο μέσος όρος ήταν πέραν του 8,5%».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι βρισκόμαστε στο στάδιο εξόδου από την πανδημία και χρειάζεται υπομονή και επιμονή, σημειώνοντας ότι «έτσι θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες που ανέπτυξε η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τον σταθεροποιητικό ρόλο της Κύπρου που αναγνωρίζεται και από χώρες της περιοχής και από την Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος αναπτύσσει περαιτέρω τις σχέσεις της και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ακόμα ότι «λάθη δεν κάνουν όσοι δεν κάνουν τίποτα.

Κάναμε και προσφέραμε πολλά και σταθήκαμε συμπαραστάτες στους πολίτες όπως και είχαμε υποχρέωση, όμως, διαπράξαμε και λάθη. Όχι αυτά που μας αποδίδουν. Όχι τα όσα αναφέρονται στη διαφθορά.

Αν πράγματι ενδιαφέρονταν για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα έπρεπε να είχαν περάσει τα νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει και που στόχο έχουν την πάταξη της διαφθοράς.

Δεν διστάσαμε μόλις, με ήχο και εικόνα, διαπιστώθηκε ότι στελέχη, όχι δικά μας αλλά δικά τους, διέπραξαν ή καταχράστηκαν το πρόγραμμα – που είχε αδυναμίες και ελλείψεις, όπως ορθά επισημαίνει η Επιτροπή, εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι το δικό τους να αμφισβητήσουμε εκθέσεις – να πάρουμε αμέσως την απόφαση. Τερματίσαμε το πρόγραμμα, διορίσαμε επιτροπή αποστέρησης υπηκοοτήτων, ζητήσαμε και διορίστηκε η επιτροπή Νικολάτου.

Δεν θα διστάσουμε να παραπέμψουμε σε δίκη τον οποιονδήποτε παρανόμησε ή καταχράστηκε ένα πρόγραμμα που άφησε στην οικονομία του τόπου 7,5 δις ευρώ, με το οποίο εργοδοτήθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι, που ευεργετήθηκαν άλλες τόσες χιλιάδες ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που έγιναν», είπε, τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα

Τεσσαρακονθήμερο ιερό μνημόσυνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου στην Αγία Γή

Τεσσαρακονθήμερο ιερό μνημόσυνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου στην Αγία Γή

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 19 / 2 / 2023 , 15:08 από news_room Τήν πρωΐαν του Σαββάτου, 5ης /18ης Φεβρουαρίου 2023, μετά τήν θείαν Λειτουργίαν ἐπί τοῦ Φρικτοῦ Γολγοθᾶ, τῆς ὁποίας προεξῆρξεν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ἡσύχιος, ἐτελέσθη τό τεσσαρακονθήμερον μνημόσυνον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ μακαριστοῦ Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κυροῦ Εἰρηναίου. Τοῦ Μνημοσύνου προεξῆρξεν ἡ Α.Θ.Μ. […]

Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 25 / 1 / 2021 , 9:55 από news_room Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια. Αντικείμενο των επαφών, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ […]