15 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Τι συζήτησαν

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 13 / 5 / 2021 , 9:06 από news_room

Επίσημη επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Καθηγητής Δρ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιλότσκο Σπάσιτς, τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Γιάκοβ Μιλάτοβιτς και τον Πρόξενο του Μαυροβουνίου στην Θεσσαλονίκη κ. Βασίλη Αποστολόπουλο.

Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό τονίζοντας πως «με ειλικρινή χαρά σας υποδέχομαι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την καθέδρα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στην Εκκλησία της Ελλάδος και σας καλωσορίζω στο τόπο μας».

Σημείωσε ότι η περίοδος είναι πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι «επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αφήνουμε πίσω μας μια οικονομική κρίση η οποία μας δυσκόλεψε αρκετά και διερχόμαστε μια άλλη κρίση, υγειονομικού χαρακτήρα, η οποία ταλανίζει όλο τον κόσμο και με την βοήθεια του Θεού, πιστεύω ότι θα βγούμε και εμείς και εσείς στο τέλος νικητές».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας πως «η χώρα σας, το Μαυροβούνιο, ως μία από τις χώρες της χερσονήσου του Αίμου, πολλές φορές στην ιστορία της αντιμετώπισε κοινά προβλήματα με την δική μας χώρα, συμπορευθήκαμε σε δύσκολες στιγμές ανελευθερίας και σκλαβιάς και βιώσαμε την ελπίδα ως μια υπαρκτή εσχατολογική προοπτική της κοινής μας ορθόδοξης πίστης και παράδοσης. Από την επανάσταση του Στέφαν Βόϊσλαβ έως το δημοψήφισμα του 2006, με το οποίο αποκτήσατε την ανεξαρτητοποίηση σας, ο λαός του Μαυροβουνίου ανέκαθεν υπήρξε υπέρμαχος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Μια μικρή αλλά δυναμική χώρα με υπέροχους ανθρώπους οι οποίοι διακρίθηκαν στην πίστη τους στο Θεό, στις τέχνες, τις επιστήμες και τα γράμματα. Μια χώρα που τίμησε την Ορθόδοξη κληρονομιά της και ανέδειξε άγιες μορφές και σύγχρονες πνευματικές προσωπικότητες».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο, ακόμη, για την μελλοντική ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε επισημαίνοντας πως «σε ένα κομβικό γεωγραφικά σημείο, με επιρροές από Ευρώπη και χερσόνησο του Αίμου, με τα υπέροχα ορεινά και θαλάσσια τοπία της Αδριατικής, το Μαυροβούνιο ετοιμάζεται δικαίως να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πορευθεί δυναμικά προς το μέλλον» και εξέφρασε την πεποίθηση «ότι όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν θετικά στο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, τις σχέσεις δύο ομόδοξων χωρών σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι αλληλέγγυο, αδελφικό και θα στοχεύει στην ευημερία των ανθρώπων. Επιθυμώ να σας βεβαιώσω για τα αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον φίλο λαό του Μαυροβουνίου. Οι Έλληνες που επισκέπτονται την χώρα σας, μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους για την όμορφη και φιλόξενη χώρα σας και τα ιερά προσκυνήματα». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «ολόψυχα να ευοδωθούν τα έργα σας και να σας βοηθήσει ο Θεός να υλοποιήσετε τούς σχεδιασμούς σας με γνώμονα τον άνθρωπο και την πρόοδο της φίλης χώρας σας».

Στην αντιφώνησή του ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου εξέφρασε την χαρά, αλλά και τη συγκίνησή του για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στον Άγιο Βασίλειο του Όστροκ, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα από την Εκκλησία τονίζοντας πως «όλος ο λαός μας σήμερα χαίρεται για την εορτή αυτή, διότι ο Άγιος Βασίλειος θαυματουργεί και δύναμη δίνει δύναμη και χαρά σε όλους.
Μίλησε ακόμη για τον μακαριστό μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο Ράντοβιτς, σημειώνοντας πως «σήμερα ιδιαιτέρως χαίρεται μαζί μας από τον ουρανό ο άγιος Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος τον οποίο έχετε γνωρίσει. Δεν διακρινόμαστε ούτε από την γνώση ούτε από την καταγωγή, αλλά με τα καλά έργα που πράττουμε». Σημείωσε ακόμη ότι την περίοδο του κομμουνισμού η πίστη ήταν καλυμμένη και κρυμμένη μέχρι την εποχή που ο Αμφιλόχιος εκλέχθηκε μητροπολίτης. «Η πνευματική αναγέννηση και το ποιμαντικό έργο του μητροπολίτη αποδεικνύεται σήμερα με το γεγονός ότι πολλοί νέοι κοινώνησαν τα άχραντα μυστήρια και συμμετείχαν στις ιερές συνάξεις». Δήλωσε, επίσης, ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πιστών να συμμετέχουν στις ιερές ακολουθίες ακόμη και την περίοδο που υπάρχουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

«Σήμερα, δυστυχώς, ξεχνάμε την πνευματική ζωή του ανθρώπου, αλλά ήρθε καιρός να υπάρξει μια ισορροπία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και στην συνέχεια αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις του Μαυροβουνίου με την Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι Μαυροβούνιο πάντοτε αγωνίζεται για την ελευθερίας, τη δικαιοσύνη και τον Τίμιο Σταυρό είναι που συνδέει τους δύο λαούς. Και στην δική μας πορεία προς την Ε.Ε. η Ελλάδα θα μας στηρίξει».

Σχολίασε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αντιμετωπίζει διάφορες δοκιμασίες και κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να ευχηθεί να αντέχουν, αλλά και να να προοδεύει η φιλία των δύο χωρών».

Από την πλευρά του ο Πρόξενος του Μαυροβουνίου στην Θεσσαλονίκη Βασίλης Αποστολόπουλος έκανε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο. «Για μένα αυτό ήταν πολύ σημαντικό» σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος και προσέθεσε ότι «στη μικρή θητεία μου σκοπός ήταν να υπηρετήσω την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών των δύο χωρών στο διπλωματικό και στο οικονομικό επίπεδο και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο πρωθυπουργός είναι ένα βαθύτατα θρησκευόμενο άτομο και θα χαρώ να υπηρετήσω την σύσφιξη και στο θρησκευτικό επίπεδο».

Ο Πρωθυπουργός δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο μία εικόνα του Αγίου Βασιλείου Όστρογκ, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του προσέφερε μία εικόνα του Αποστόλου Παύλου, του ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ένα βιβλίο με τα χριστιανικά μνημεία της Βοιωτίας.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Ο-Πρωθυπουργός-του-Μαυροβουνίου-Ζντράβκο-Κριβοκάπιτς-επισκέφθηκε-τον-Αρχιεπίσκοπο-Ιερώνυμο-Τι-συζήτησαν
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Ο-Πρωθυπουργός-του-Μαυροβουνίου-Ζντράβκο-Κριβοκάπιτς-επισκέφθηκε-τον-Αρχιεπίσκοπο-Ιερώνυμο-Τι-συζήτησαν
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Ο-Πρωθυπουργός-του-Μαυροβουνίου-Ζντράβκο-Κριβοκάπιτς-επισκέφθηκε-τον-Αρχιεπίσκοπο-Ιερώνυμο-Τι-συζήτησαν
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Ο-Πρωθυπουργός-του-Μαυροβουνίου-Ζντράβκο-Κριβοκάπιτς-επισκέφθηκε-τον-Αρχιεπίσκοπο-Ιερώνυμο-Τι-συζήτησαν
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Σχετικά Άρθρα

Η Ιερά Μνήμη του Οσίου Παϊσιου του Αγιορείτη του Νέου στην Ι.Μ. Χαλκίδος – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 12 / 7 / 2021 , 23:42 από news_room Την ετήσια μνήμη ενός εκ των νέων αγίων της Εκκλησία μας, του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου εόρτασε σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου 2021 ολόκληρη η τοπική Εκκλησία της Χαλκίδος με εόρτιες λατρευτικές τελετές και ιερές αγρυπνίες. Κέντρο όλων των εκδηλώσεων τιμής προς τον Όσιο Παΐσιο […]

312 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία στη Μαγνησία

312 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία στη Μαγνησία

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 29 / 9 / 2023 , 8:22 από news_room Συνολικά 1.820 κλήσεις έχει λάβει στην Π.Ε. Μαγνησίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί, λόγω της κακοκαιρίας «Elias». Επιπλέον μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 261 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή […]