19 °C Athens, GR
18/04/2024

Τελευταια Νέα
Το adologala.gr συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ και δεν θα δημοσιεύει ειδήσεις Σε ιστορικά υψηλά η άμεση συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία Αποφάσεις Ιεράς Συνόδου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λέρος: Το νησί που δεν πρέπει να παραλείψει κανείς για τις καλοκαιρινές του διακοπές Χειροτονία Διακόνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής στο Μπέρμιγχαμ Πώς η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να γίνει απάντηση στο στεγαστικό ζήτημα Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας σε εκδήλωση «ύμνο» στην Ελληνοαυστραλιανή φιλία Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Οικουμενικός και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στην αναγόρευση του ομότιμου Καθηγητή Βλάσιου Φειδά σε Επίτιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ Παρέλαση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού στη Δυτική Νέα Ιερουσαλήμ Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της Διοργανώνεται η 6η Διεθνής Μουσική Ολυμπιάδα, στην Κύπρο, 18-20 Απριλίου 2024 Τριήμερη επίσκεψη του Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονος στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης Ι.Μ. Πειραιώς: «Περί του Πασχάλιου Κανόνος. Δύναται να αλλαγή;» Επετειακή Εκδήλωση Εκκλησιαστικού Λυκείου – Γυμνασίου Ξάνθης στην Ι.Μ. Ρεθύμνης

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 5 / 2021 , 1:40 από news_room

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Α. Κωνσταντίνου παράθεσε σήμερα συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τη διαδικασία των Βουλευτικών Εκλογών 2021.

Ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Κληθείς να απαντήσει για τον αριθμό των ατόμων που έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για ασθενείς με κορωνοϊό, ο Γενικός Έφορος είπε ότι οι αιτήσεις συνεχίζουν να υποβάλλονται μέσω του συστήματος. Σημείωσε ότι μέχρι χθες το βράδυ οι αιτήσεις ήταν γύρω στις 40, ενώ μέχρι σήμερα οι αιτήσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, με τον αριθμό να ανέρχεται γύρω στις 80, βάσει της τελευταίας του πληροφόρησης.

Αναμένεται, σημείωσε, ότι μέχρι το απόγευμα θα συνεχιστεί η εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο προσθέτοντας ότι «έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους συμπολίτες μας να ασκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου».

Κληθείς να διευκρινίσει εάν ο ειδικός εκλογικός κατάλογος αφορά μόνο κρούσματα Covid-19 και όχι στενές επαφές, ο Γενικός Έφορος απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι «με βάση τη νομοθεσία, δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο έχουν μόνο κρούσματα που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό. Οι στενές επαφές, με βάση το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, μπορούν να φύγουν από την απομόνωση τους, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, και πάνε να ψηφίσουν στο εκλογικό τους κέντρο».

Είπε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα ειδικά πρωτόκολλα που λειτουργούν, στην ουσία είναι τέτοια, ωσάν «να θεωρούμαστε όλοι θετικά κρούσματα». Επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ψηφοφόρους, είτε για το προσωπικό, είτε για τους εκπροσώπους των κομματικών συνδυασμών, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν έχει γίνει μια ανακήρυξη για τους εκλεγέντες Βουλευτές και Αντιπροσώπους Θρησκευτικών Ομάδων, ο Γενικός Έφορος Εκλογών εξήγησε ότι η Λευκωσία- ως η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια- είναι αδύνατο να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι την ώρα που το διάταγμα του Υπουργού Υγείας επιτρέπει τη μετακίνηση.

Σημείωσε ότι η εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας έχει να συλλέξει κάλπες από κέντρα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση δίδοντας το παράδειγμα της περιοχής του Πύργου Τηλλυρίας και προσθέτοντας ότι απαιτείται πολύς χρόνος οι κάλπες αυτές να επιστρέψουν στο κέντρο.

Εξήγησε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να αποστέλλονται μέσω τηλεομοιότυπου από τους προεδρέυοντες, αλλά διευκρίνισε ότι τα επίσημα αποτελέσματα, με τις επίσημες σφραγίδες, δίνονται από αυτούς στο χέρι, με την παράδοση της κάλπης. Επομένως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία, σημείωσε, εάν δεν παραδοθούν οι κάλπες.

«Εκ των πραγμάτων η εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας μπορεί να κάνει την πρώτη κατανομή την επόμενη μέρα. Τις προηγούμενες φορές η πρώτη κατανομή γινόταν η ώρα 3- 4 π.μ.», είπε.

Για τις υπόλοιπες επαρχίες υπήρξε παράκληση από τους παράγοντες και από τους κομματικούς συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογέςούτως ώστε -εάν είναι δυνατόν -να γίνει η ανακήρυξη στις ίδιες τις επαρχίες για ευνόητους λόγους, ανάφερε. Επεσήμανε δε ότι για τις κατεχόμενες περιοχές, όπως Κερύνεια και Αμμόχωστος, υφίστανται και συναισθηματικοί λόγοι.

«Το Γραφείο του Γενικού Εφόρου, αντιλαμβανόμενο αυτή την ευαισθησία που υπάρχει, έδωσε αυτή την ευκαιρία», ανάφερε.

Ανάλογα με την ροή των αποτελεσμάτων και την εξέλιξη της διαδικασίας, διευκρίνισε, θα ξέρουμε και θα ενημερώσουμε δεόντως.

«Όσον αφορά τη δεύτερη και τρίτη διαλογή, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, στα πλαίσια των περιορισμών που τίθενται από τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, οι τελετές ανακήρυξης να γίνουν την προηγούμενη ημέρα», είπε.

Διευκρίνισε ότι «υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες» δίδοντας το παράδειγμα του εκλογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Είπε ότι εκεί υπάρχουν δυο κάλπες όπου ψηφίζουν εκλογείς από όλες τις περιφέρειες.

«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε την κάλπη εάν εκεί βρίσκονται λιγότεροι από 21 ψήφοι από κάθε εκλογική περιφέρεια», ανάφερε και συνέχισε λέγοντας πως «είναι πολύ πιθανόν για μικρές περιφέρειες, όπως για παράδειγμα της Κερύνειας, να μην καταστεί δυνατόν, ανάλογα με την προσέλευση που θα υπάρξει, να έχουμε 21 ψήφους μέσα στην κάλπη».

Η κάλπη της Θεσσαλονίκης, επανέλαβε, στην περίπτωση που έχει λιγότερα από 21 ψηφοδέλτια, θα πρέπει να συγχωνευτεί με κάλπη της Αθήνα, εξηγώντας πως «στην περίπτωση αυτή θα μπορούμε ξέρουμε τα αποτελέσματα των περιφερειών που επηρεάζονται, ακριβώς μετά που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Ο δρ Κωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. «Για μας θα ήταν ευχής έργο να κάναμε όλες τις ανακηρύξεις την επόμενη μέρα», σημείωσε.  «Σεβαστήκαμε όμως την επιθυμία που εκφράστηκε από τις επαρχίες, διότι η Κύπρος δεν είναι μόνο η Λευκωσία, αλλά είναι και οι υπόλοιπες περιφέρειες και επαρχίες, για αυτό δόθηκε η δυνατότητα που είπαμε προηγουμένως», συμπλήρωσε ο Γενικός Έφορος.

Ερωτηθείς για τον έλεγχο αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το πέρας της προεκλογικής περιόδου -τα μεσάνυκτα- ο δρ Κωνσταντίνου είπε ότι «υπάρχει συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών». Είπε ότι έχουν δοθεί σαφής οδηγίες και έχει γίνει σχετική ενημέρωση σε πλατφόρμες προκειμένου να γνωρίζουμε ποιοι προβαίνουν σε αναρτήσεις. «Όποιος παραβαίνει τη νομοθεσία θα έχει τις δέουσες κυρώσεις», είπε. Έχουν εκδοθεί προς ενημέρωση σχετικές ανακοινώσεις, ανάφερε ο Γενικός Έφορος και οι απαγορεύσεις δεν αφορούν μόνο τα μέσα που λειτουργούν στην Κύπρο. Είναι ευθύνη των υποψηφίων και αυτών που ανεβάζουν τις αναρτήσεις να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, κατέληξε.

Ενημέρωσε τέλος ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα ανακοινωθεί ο αριθμός των προσώπων που έχει εγγραφεί στον ειδικό  κατάλογο για ασθενείς με κορωνοϊό, μόλις αυτός οριστικοποιηθεί.

Γενικός Έφορος Εκλογών – Συνέντευξη Τύπου για Βουλευτικές Εκλογές 2021
Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία, Κύπρος
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Κωνσταντίνου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για θέματα που άπτονται της διαδικασίας των Βουλευτικών Εκλογών.
//
Chief Returning Officer – Press conference on 2021 Parliamentary Elections
Press and Information Office, Lefkosia, Cyprus
The Chief Returning Officer, Dr Costas Constantinou, holds a press conference on issues concerning the process of the Parliamentary Elections.

Σχετικά Άρθρα

Τα βραβεία του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής 2

Τα βραβεία του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 28 / 6 / 2022 , 21:19 από news_room Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 διεξήχθη στο θέατρο Παραμυθίας στην Αθήνα ο τελικός του 1ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής. Ενώπιον της κριτικής επιτροπής που απετελείτο από την Μαίρη Βιδάλη, ηθοποιό, νυν Εντεταλμένη Σύμβουλο και Τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, τον Θανάση Σκρουμπέλο, […]

Διευρύνεται η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 9 / 2021 , 22:11 από news_room Κοινή Δήλωση προθέσεων με σκοπό να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός νέου Κοινού Διακρατικού Προγράμματος συνεργασίας στην Έρευνα και την Καινοτομία, υπέγραψαν, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο αρμόδιος Υφυπουργός και Βουλευτής Κορινθίας Δρ Χρίστος Δήμας και ο Υφυπουργός […]