18 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Ομογένεια : Στο Αμερικανικό Κογκρέσο Πρωτοβουλία για την Προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 8 / 5 / 2021 , 12:11 από news_room

Ομογένεια : Στο Αμερικανικό Κογκρέσο Πρωτοβουλία για την Προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι στις τουρκικές αυθαιρεσίες ανέλαβαν οι επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα διακομματικό νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή της δημοκρατικής βουλευτή Κάρολιν Μαλόνεϊ και του ρεπουμπλικάνου βουλευτή Γκας Μπιλιράκη. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, η Κάρολιν Μαλόνεϊ σημείωσε ότι « “ο Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο” θα ασκήσει σημαντική πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χωρίς απτές επιπτώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να λειτουργεί με ατιμωρησία και η Τουρκία θα διατηρήσει την εκστρατεία της για θρησκευτικές διακρίσεις εναντίον των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. Ως συνιδρυτής και συμπρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Hellenic Caucus) στο Κογκρέσο, έχω καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αυτή η νομοθεσία είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε για να επιτευχθεί αυτός ο τελικός στόχος».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στην επιβολή των κοινών δημοκρατικών αξιών»

Από την πλευρά του, ο Γκας Μπιλιράκης τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στην επιβολή των κοινών δημοκρατικών αξιών, οι οποίες αναμένονται από τους λεγόμενους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης ενός συνεπούς σεβασμού στα θέματα των θρησκευτικών ελευθερίων». Το διακομματικό νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» θα καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για τις θρησκευτικές διακρίσεις και θα εκφράσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας με τρεις τρόπους:

Εκφράζοντας την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η τοποθέτηση της Τουρκίας στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) θα ήταν ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο για την επισήμανση των παραβιάσεων εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ζητώντας από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο στην περίπτωση που θα αποφασίσει να αγνοήσει τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής (USCIRF) και να μην συμπεριλάβει την Τουρκία στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης. Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει μια λεπτομερή αιτιολόγηση της απόφασης του.

Ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθερίων στην Τουρκία, Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει μια περιγραφή των προγραμματισμένων προσπαθειών για την καταπολέμηση των επιδεινούμενων συνθηκών για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται η διπλωματία, τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας και άλλες σχετικές προσπάθειες.
Ικανοποίηση στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης, είπε ότι «ήταν τιμή για το AHI να συνεργαστεί με τη βουλευτή Μαλόνεϊ για να στηρίξει τη νομοθεσία σχετικά με τη συστηματική δίωξη της Τουρκίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγχαίρουμε την βουλευτή Μαλόνεϊ για την μακροχρόνια δέσμευση της στην προστασία των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι σωστό και απαραίτητο να έχουμε μια ισχυρή και διμερή αντίδραση από το Κογκρέσο. Αυτή η νομοθεσία ικανοποιεί αυτήν την ανάγκη».

Ο ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, Τζορτζ Χωριάτης, επισήμανε ότι «η Τουρκία καταστέλλει διαρκώς τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτικών πληθυσμών της με ατιμωρησία. Ο Νόμος 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μια σημαντική διακομματική νομοθεσία που θα καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για την μισαλλοδοξία και το κακό ιστορικό της πάνω σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας».

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης σημείωσε ότι «η βουλευτής Μαλόνεϊ έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι η καταπίεση της Τουρκίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Χριστιανισμού τόσο στην Τουρκία όσο και στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη στάση αρχής της βουλευτή Μαλόνεϊ σε αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος έχει επίσης ισχυρό ιστορικό στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρέπει να στηριχτεί στο προηγούμενο που δημιούργησε η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον και να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη συνεχιζόμενη καταπίεση των χριστιανικών μειονοτήτων».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη μαγείρεψε για τους αστέγους της Αθήνας με την Genesis Hellas

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη μαγείρεψε για τους αστέγους της Αθήνας με την Genesis Hellas

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 12 / 2022 , 15:10 από news_room Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, μία εταιρεία με 100 χρόνια ιστορία, βρίσκεται παραδοσιακά δίπλα στους συνανθρώπους μας που είναι ευάλωτοι και έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας. Με ευαισθησία και αίσθημα αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Genesis […]

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη

Συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 12 / 7 / 2023 , 18:17 από news_room Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε σήμερα 12 Ιουλίου 2023 τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κώστα Σημίτη στο Προεδρικό Μέγαρο.