24 °C Athens, GR
28/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο Κουρά Μεγαλοσχήμου Μοναχής στην Ιερά Μονή Παναγίας Ξενιάς Συνάντηση με τα μέλη της Παιδικής – Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ι.Α.Α. είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος: «Δεν μπορεί να γίνεται εμπορία είτε ιερών λειψάνων, είτε θαυμάτων» Η Κωτσόβολος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέροντας 267 οικιακές συσκευές πρώτης ανάγκης ΗΠΑ: Ο Τραμπ προκαλεί περισσότερο θυμό και φόβο στους Δημοκρατικούς από ότι ο Μπάιντεν από τους Ρεπουμπλικάνους Περί της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Ολοκληρώθηκε το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής – Οι παρατηρήσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 26 / 5 / 2021 , 0:57 από news_room

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε στις 25 Μαΐου 2021 το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο για την εαρινή συνεδρίασή του, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Σ’ αυτήν συμμετείχαν τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, καθώς επίσης και οι Γερουσιαστές για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε τα πρόσφατα επιτεύγματα της Ι. Αρχιεπισκοπής και αναφέρθηκε στα ιστορικά για την Εκκλησία της Αμερικής γεγονότα που θα λάβουν χώρα το αμέσως προσεχές διάστημα και ειδικότερα:

·         Στην επικείμενη επίσκεψη της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις Η.Π.Α. κατά το διάστημα από 23 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021.

·         Στα θυρανοίξια του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου το Νοέμβριο του 2021 και στα εγκαίνιά του την άνοιξη του 2022.

·         Στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Σχεδίου Συνταξιοδότησης Κληρικών και Λαϊκών Υπαλλήλων μέσω τροποποιήσεων και ενίσχυσης της χρηματοδότησής του.

·         Στη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής επί του νέου Καταστατικού Χάρτη.

·         Στην εφαρμογή νέων λογιστικών προτύπων για τις Ι. Μητροπόλεις με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

·         Στις εν εξελίξει πρωτοβουλίες για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

·         Στη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά το έτος 2022.

·         Στην εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώνει τόσο το Ελληνικό Κολλέγιο όσο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.

·         Στη σημαντική πρωτοβουλία του Τάγματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα να δημιουργήσει το Κληροδότημα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» με σκοπό την ενίσχυση της Ιεράς Καθέδρας του Πρωτοκλήτου.

Αμέσως μετά τον Αρχιεπίσκοπο, το λόγο έλαβε ο π. Jim Kordaris, Διευθυντής του Τμήματος Διοίκησης, Κοινωνικής Δράσης και Ευαγγελισμού, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Διοίκηση,  Κοινωνική Δράση και Ευαγγελισμός στην εποχή μετά την πανδημία: Επαναφέροντας την ορθή διαχείριση στις ενορίες μας”.

Προτάσεις και θετικά στοιχεία, εξάλλου, παρουσιάστηκαν από τον Αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Κατσιματίδη, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκατονταετηρίδος κ. Αργύριο Βασιλείου και τον Αντιπρόεδρο των “Φίλων του Αγίου Νικολάου” και Συμπρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί του Καταστατικού Χάρτη κ. Μιχαήλ Ψαρό.

Επίσης, ο κ. Γεώργιος Καντώνης, Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολή του Τιμίου Σταυρού, ενημέρωσε το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο σχετικά με τη βελτίωση των οικονομικών της Σχολής, την ακαδημαϊκή αναγνώρισή της και τους εγγεγραμμένους φοιτητές της. Η Ταμίας κυρία Elaine Allen και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Λάζαρος Κύρκος παρουσίασαν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την παρούσα θετική οικονομική κατάσταση και τον προϋπολογισμό της Ι. Αρχιεπισκοπής, ενώ η Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής κυρία Μαρία Στεφανή σημείωσε ότι ο οικονομικός έλεγχος του 2020 ολοκληρώθηκε με πολύ θετικά αποτελέσματα. Τέλος, ο νομικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσουγκαράκης παρουσίασε την έκθεσή του σχετικά με τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη βαθύτατη εκτίμησή του προς όλους τους συμμετέχοντες για την προσήλωσή και τη συμβολή τους στο έργο της Εκκλησίας.

*Αρχικές παρατηρήσεις  στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο του σεβασμιωτάτου αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου : 

Συναντηθήκαμε σήμερα σε αυτές τις μέρες του συνεχιζόμενου εορτασμού της Ανάστασης του Κυρίου και του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, με άφθονη ευχαριστία στις καρδιές μας για την ευλογία της επιστροφής σε ένα μέτρο κανονικότητας που βιώσαμε αυτήν την Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε την σύνεση και την προσοχή μας σχετικά με την πανδημία. Έχουμε αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες και θέλουμε να συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο για την Αρχιεπισκοπή και όλες τις ενορίες μας.

Καθώς συναντιόμαστε στη μέση αυτής της Πεντηκοστής , και ακριβώς πριν από την έναρξη του καλοκαιριού το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης, θέλω να σημειώσω τα τεράστια βήματα που γίνονται στην Αρχιεπισκοπή μας, και τα υπέροχα πράγματα που είναι και θα συμβαίνει τόσο φέτος όσο και το επόμενο.

  • Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει όλοι να γνωρίζετε ότι σκοπεύουμε να υποδεχθούμε στην Εκκλησία μας τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το προσεχές φθινόπωρο, στις 23 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2021. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής επίσκεψης, η Παναγιότητα Του θα προεδρεύει των εγκαινίων της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και του Εθνικού Ναού, τα οποία θα ανοίξουν για συνεχή χρήση την Άνοιξη του 2022. Καθώς το πρόγραμμα τ επίσκεψης του Πατριάρχη γίνεται πιο ασφαλές, θα το στείλουμε σε όλους εσάς την ενημέρωση.
  • Δεύτερον, πριν από περίπου σαράντα ημέρες, η Επιτροπή Παροχών Αρχιεπισκοπής ψήφισε για να εξασφαλίσει το μέλλον του Συνταξιοδοτικού Σχεδίου για Κληρικούς και Εργαζομένους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Μετά από μήνες προσεκτικής και επιμελούς εργασίας, η επιτροπή ψήφισε να αποδεχθεί τις τροπολογίες στο έγγραφο του συνταξιοδοτικού σχεδίου που θα βελτιώσουν τη διακυβέρνησή του, θα βελτιώσουν τη χρηματοδότησή του και θα προστατεύσουν τις κατοχυρωμένες παροχές που οφείλουν τα μέλη της. Πρέπει να σημειώσω ότι οι χρηματοδοτικές αλλαγές στο σχέδιο είχαν ήδη εφαρμοστεί από την Αρχιεπισκοπή στις αρχές του τρέχοντος έτους. αλλαγές που είχαν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη σταθερότητα και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη. Με αυτές τις αλλαγές, η διαδικασία συγκέντρωσης χρημάτων – η οποία έχει ήδη ξεκινήσει – μπορεί να συνεχιστεί με σοβαρότητα. Όπως έχει ανακοινωθεί, το Ίδρυμα Nicholas J. και Anna K. Bouras έχει ήδη κάνει επιχορήγηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να ενισχύσει και να σταθεροποιήσει το συνταξιοδοτικό σχέδιο. Αυτό το είδος υποστήριξης θα ενθαρρύνει αναμφίβολα τη δέσμευση άλλων.
  • Τρίτον, συγκροτήθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή για τον Χάρτη. Καθώς ζητήσαμε από τους πιστούς από όλη την Αρχιεπισκοπή να υποβάλουν τα σχόλιά τους και να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με το μέλλον της Εκκλησίας μας στην Αμερική, ο σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι να ζητήσει και να αναπτύξει αυτές τις προτάσεις για το πώς μπορεί να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί ο ισχύων Χάρτης .
  • Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ιδρύσει τελικά τη «Μικτή Επιτροπή» εκπροσώπων της Μητέρας Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής για να ακολουθήσει τις παραμέτρους του νέου Χάρτη. Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως νομικό πρόσωπο και με την πλήρη ισχύ των Κανονισμών.
  • Τέταρτον, ως μέρος της βελτίωσης της λογοδοσίας και της διαφάνειας της Αρχιεπισκοπής – και σύμφωνα με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν στους Κανονισμούς το 2019 – εφαρμόζουμε νέα πρότυπα ελέγχου για όλες τις Μητροπόλεις. Αυτό θα μας βοηθήσει στον στόχο της υπευθυνότητας και της διαφάνειας σε ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή, αλλά και στην καλύτερη κατανόηση της οικονομικής κατάστασης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτό το Έθνος.
  • Πέμπτον, επιτρέψτε μου να αναφέρω τόσο την τρέχουσα επέτειο, όσο και την επέτειο που προσβλέπουμε τον επόμενο χρόνο. Στις 25 Μαρτίου, ξεκινήσαμε τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης. Η Αρχιεπισκοπή έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί εξαιρετικό κέντρο εκκαθάρισης για τα υπέροχα προγράμματα που πραγματοποιούνται σε όλη την Αμερική. Ήταν αρκετά συγκινητικό για να δούμε πόσο βαθιά δεσμεύτηκαν οι πιστοί μας για να τιμήσουμε τους ερώτες του 1821 και τη δημιουργία των σύγχρονων κρατών της Ελλάδας και της Κύπρου. Νέοι και μεγάλοι, έχουμε δει τεράστια συμμετοχή σε όλη την Εκκλησία.

Θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στους δύο συμπροέδρους της διακοσαετούς επιτροπής, τον Τζιμ Λογοθέτη και τον Γιώργο Τσούνη, των οποίων η επιτροπή ήταν τόσο αφιερωμένη σε αυτήν την επέτειο των διακόσια ετών. Αυτή η δωδεκάχρονη μας υπενθυμίζει ότι τον επόμενο χρόνο, το 2022, θα γιορτάσουμε τα εκατό χρόνια της ίδρυσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.

Τα εκατό χρόνια της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής – πρώην Βόρειας και Νότιας Αμερικής – πρέπει να είναι και πρέπει να είναι μια πραγματικά εθνική γιορτή. Στην πραγματικότητα, η εκατονταετής ξεκινά αργότερα φέτος, και η επίσκεψη της Παναγίας Του θα εγκαινιάσει τους εορτασμούς μας. Ο Αργύρης Βασιλείου θα προεδρεύει της επιτροπής

**Ανεπίσημη μετάφραση – πηγή: adologala.gr 

Σχετικά Άρθρα

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις 25.000 θέσεις του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 18 / 2 / 2022 , 18:26 από news_room Ξεκίνησε σήμερα η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων», οκτάμηνης διάρκειας, με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ […]

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης θέτει σε εφαρμογή το σύστημα πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 24 / 2 / 2022 , 5:54 από news_room Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης θέτει σε εφαρμογή το σύστημα πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με γνώμονα τη βελτίωση του συντονισμού για τη μακροπρόθεσμη στελέχωση του Δημοσίου θέτει σε εφαρμογή το σύστημα πολυετούς προγραμματισμού προσλήψεων στη Δημόσια Διοίκηση για τα έτη 2023 […]