18 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου του Κυπρίου – 15 Μαΐου

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 15 / 5 / 2021 , 11:02 από news_room

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου του Κυπρίου.

Ο Όσιος Πανηγύριος καταγόταν πιθανόν από το χωριό Μαλούντα της Λευκωσίας. Φαίνεται να ακολούθησε τον ασκητικό βίο από νεαρή ηλικία και να βίωσε ζωή αναχωρητή σε ασκητήριο δίπλα από το χωριό αυτό.

Ο χρόνος που έζησε ο Όσιος Πανηγύριος είναι άγνωστος, αλλά από το Συνάξαρι του, καθώς και από τη μελέτη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, όταν ήταν μαθητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (τη δεκαετία του 1940),  φαίνεται ότι έζησε κατά την περίοδο των αραβικών επιδρομών, όπου διάφορα μέρη της Κύπρου είχαν περιέλθει κατά διαστήματα στην κυριαρχία των Αράβων. Γι΄ αυτό δίδασκε στους Χριστιανούς την αλήθεια του Ιερού Ευαγγελίου και τους απέτρεπε από τον κίνδυνο προδοσίας της Πίστεως τους. Ζώντας με άσκηση, αξιοποίησε τα τάλαντα που του χάρισε το Πανάγιο Πνεύμα και δια αυτών απέκτησε θεία κατάνυξη και έζησε βίο ακηλίδωτο. Αποκτώντας αυτές τις αξίες και τις πνευματικές αρετές, ο Όσιος Πανηγύριος, αξιώθηκε από τον Τριαδικό Θεό να γίνει θαυματουργός χάριν της παρηγορίας που προσέφερε στους ανθρώπους.

Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η πληθώρα Αγίων και Οσίων της Πίστεως μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της πατρίδας μας. Εκκλησίες, Μοναστήρια και Ασκητήρια μαρτυρούν αυτό τον πολύτιμο πνευματικό θησαυρό που ο Θεός χάρισε στην Κύπρο μας.

Ιδιαίτερα σήμερα τιμάται η μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου στην κοινότητα Μαλούντας της επαρχίας Λευκωσίας, η οποία από το 2007 ευρίσκεται στα διοικητικά όρια της Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, που ιδρύθηκε επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄. Ο Μακαριώτατος είχε μεταξύ άλλων, το όραμα της διεύρυνσης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για την καλύτερη ποιμαντική φροντίδα του λαού του Θεού. Ο Θεός τον αξίωσε να υλοποιήσει κι αυτή την ιστορική τομή άμα τη αναλήψει την πνευματικής και διοικητικής ευθύνης του πηδαλίου της κατά Κύπρον Εκκλησίας το 2006.

Γιορτάζει επίσης σήμερα ο Όσιος Παχώμιος ο Μέγας, όπου γεννήθηκε στην άνω Θηβαΐδα της Αιγύπτου το 290 μ.Χ. από ειδωλολάτρες γονείς. Ο Όσιος Παχώμιος  όταν ενηλικιώθηκε, τον στρατολόγησαν, μαζί με άλλους, και για να μη δραπετεύσουν, τους είχαν ως φυλακισμένους. Εκεί γνωρίζει την αγάπη και την αγαθοεργία των χριστιανών και επιθυμεί να βαπτισθεί. Αργότερα, γίνεται μοναχός, μαθητής του ασκητή Παλάμονα. Είχε την πεποίθηση ότι η πνευματική βοήθεια των μοναχών μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με το κοινοβιακό σύστημα.

Μετά από δέκα χρόνια, ο Παχώμιος έκτισε μοναστήρι και σ’ αυτό εφάρμοσε το μοναχικό κανόνα του. Ίδρυσε Λαύρα, αφού έφθασε στο σημείο, πέριξ της δικής του Μονής να δημιουργηθούν και άλλες εννέα μοναστικές κοινότητες.

Με τον Όσιο Παχώμιο συνδέθηκε πνευματικά ο Μέγας Αθανάσιος. Το Πάσχα του 346 μ.Χ., λόγω λοιμού, δηλ. πανδημίας, πέθαναν πολλοί μοναχοί, μεταξύ αυτών και ο Μέγας Παχώμιος. Μέχρι και σήμερα ο ορθόδοξος μοναχισμός στηρίζεται στις παρακαταθήκες του.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σχετικά Άρθρα

BTA: Η Βουλγαρία συμμετέχει στην Expo 2020 Dubai με δύο εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο

BTA: Η Βουλγαρία συμμετέχει στην Expo 2020 Dubai με δύο εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 21 / 12 / 2021 , 2:05 από news_room Το βουλγαρικό περίπτερο στην παγκόσμια έκθεση στο Ντουμπάι, Expo 2020 Dubai, έχει πραγματοποιήσει έως τώρα δύο εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο οργανισμός Bulgaria Expo 2020, η διοργανώτρια αρχή της βουλγαρικής παρουσίασης, βάσει του Νόμου περί συμβάσεων και υποχρεώσεων. Η πρώτη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην […]

Ιερομόναχος της Ι.Μ. Αγάθωνος, Βησσαρίωνας

Νέος Άγιος στα δίπτυχα της εκκλησίας ο Ιερομόναχος της Ι.Μ. Αγάθωνος, Βησσαρίωνας – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 14 / 6 / 2022 , 23:56 από news_room Νέος Άγιος στα δίπτυχα της εκκλησίας ο Ιερομόναχος της Ι.Μ. Αγάθωνος, Βησσαρίωνας – Adologala.gr Τον μακαριστό Ιερομόναχο Βησσαρίωνα (Κορκολιάκον), εκ της Ιεράς Μονής Αγάθωνος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κατέταξε στο αγιολόγιο της Εκκλησίας η αγία και ιερά σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην συνεδρίαση της […]