19 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδος στον Άγιο Σπυρίδωνα Σύδνεϋ Εκπαιδευτική Εκδήλωση κινητοποίησης κατά της βίας στην Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Εσπερινός για την κοίμηση της Οσίας Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος στη Λέρο

Κατάδυση του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στο αρχαίο λιμάνι Αμαθούντας

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 5 / 2021 , 12:08 από news_room

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για ανάδειξη του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, προέβη σήμερα σε κατάδυση με αρχαιολόγους από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς επίσης με λειτουργό από το  Τμήμα Αλιείας και τον ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά.

Το ποντισμένο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας άρχισε να κτίζεται γύρω στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και φαίνεται ότι σχετίζεται με τους αγώνες των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου για επικράτηση στην ανατολική Μεσόγειο. Ήταν ένα εντυπωσιακό αλλά βραχύβιο μεγάλο δημόσιο λιμενικό έργο της Ελληνιστικής περιόδου, το οποίο ενδέχεται να μην ολοκληρώθηκε ποτέ. Σώζονται στην ουσία οι μεγάλοι λαξευτοί ορθογώνιοι λίθοι που αποτελούν τη βάση των τριών μόλων του αρχαίου λιμανιού, οι οποίοι σχηματίζουν μαζί με την ακτογραμμή τη λεκάνη του λιμανιού. Η χρονολόγηση του λιμανιού καθορίστηκε μετά από υποβρύχιες ανασκαφικές τομές που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1980 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Αποστολή Αμαθούντας.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάδυση, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι «το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις καλά διατηρημένων καταλοίπων ελληνιστικών λιμένων σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα μοναδική στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί σημαντικό υποβρύχιο βιότοπο».

O κ. Καρούσος επεσήμανε ότι «η Κύπρος προχωρεί με την δημιουργία ενός θαλάσσιου αρχαιολογικού πάρκου που έχει ως στόχο την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» και υπογράμμισε ότι «η συντήρηση και η ανάδειξη του χώρου θα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για τουριστικούς σκοπούς όσο και από οργανωμένα σύνολα δυτών».  Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι «όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να είναι επισκέψιμοι, είτε επίγειοι είτε υποβρύχιοι”.

Σημειώνεται ότι, το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας τόσο ως ενάλιο Αρχαίο Μνημείο Α΄ Πίνακα όσο και ως υδροβιότοπος προστατεύεται, εκτός από εθνικές, και από ευρωπαϊκές και διεθνείς νομοθεσίες, οδηγίες και πρακτικές. Ο θαλάσσιος χώρος της περιοχής του αρχαίου λιμανιού έχει ενταχθεί στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Τεχνητών Υφάλων.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Δήμος Σάμου, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 συμμετέχουν σε πρόγραμμα με τίτλο «Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου-Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού» (ακρωνύμιο ΑΝΔΙΚΑΤ). Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με άλλους Εταίρους θα προβεί σε εργασίες ανάδειξης και προβολής του αρχαίου λιμανιού της Αμαθούντας με ήπιο τρόπο που συνάδει με το χαρακτήρα του μνημείου, π.χ. καθαρισμός, εγκατάσταση επίγειων και υποβρύχιων ενημερωτικών πινακίδων, με στόχο τον καθορισμό πορείας για επίσκεψη του χώρου με μάσκα και πέδιλα.

Σχετικά Άρθρα

Αυστραλίας Μακάριος: «Πολεμήστε τη μοναξιά των ανθρώπων, με την παρουσία, τον λόγο και το χαμόγελό σας»

Αυστραλίας Μακάριος: «Πολεμήστε τη μοναξιά των ανθρώπων, με την παρουσία, τον λόγο και το χαμόγελό σας»

Δημοσιεύθηκε: Παρασκευή 14 / 4 / 2023 , 3:56 από news_room Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης, τελέστηκε το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, 13 Απριλίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Σύδνεϋ, η Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Το πολυπληθές εκκλησίασμα άκουσε με ευλάβεια […]

Ε.Σ.Δ.Δ.Α. - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Ε.Κ.Δ.Δ.Α.

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 21 / 7 / 2021 , 4:37 από news_room Η δομική μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα στο επίκεντρο του Συνεδρίου της Ε.Κ.Δ.Δ.Α. για την «Αναβάθμιση και Αναπροσανατολισμό των Δεξιοτήτων στο Σύγχρονο Επιτελικό Κράτος» Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο Συνέδριο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α) με τίτλο «Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης […]