24 °C Athens, GR
29/03/2024

Τελευταια Νέα
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε επίσκοπο Συνάδων τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Αβραμόπουλο Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε επίσκοπο Διοκλείας τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Α. Αμερικής, Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο Νέα Μητρόπολη Ιρλανδίας ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ενοχή για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο για την Ρούλα Πισπιρίγκου Ένοχος ο Μίχος για τον βιασμό της 12χρονης στον Κολωνό – Αθώα η Μητέρα της ανήλικης Δύο ισχυροί σεισμοί ανοιχτά της Ηλείας – 5,7 και 5,6 Ρίχτερ Η κρίση ασφαλείας στην Αϊτή έχει προσλάβει «τεράστιες» διαστάσεις Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη Τιμήθηκε η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Ι.Α. Αμερικής Την υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας υποδέχτηκε o Αρχιεπίσκοπος Αμερικής H United Airlines επεκτείνει τις εποχικές πτήσεις της από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη / Ουάσινγκτον Μεγάλη Πέμπτη σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς

Δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη μετά την συνάντηση του με τον Λιθουανό ομόλογο του Gabrielius Landsbergis

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 5 / 2021 , 23:45 από news_room

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λιθουανίας κ. Gabrielius Landsbergis

Είναι με μεγάλη χαρά που επισκέπτομαι  σήμερα το Βίλνιους για να συναντήσω τον καλό συνάδελφό μου Gabrielius.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου σε αυτήν την ιστορική πρωτεύουσα και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν έντεκα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στη Λιθουανία.

Η Κύπρος και η Λιθουανία μπορεί να βρίσκονται στα δύο γεωγραφικά άκρα του κοινού μας σπιτιού, της Ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά οι χώρες μας μοιράζονται κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Πάνω απ’ όλα μας ενώνουν κοινές αξίες και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η επίσκεψη θα ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεών μας μέσω αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.

Είμαι πολύ ευτυχής που διαπιστώνω ότι οι συζητήσεις μας σήμερα ήταν πολύ ειλικρινείς και παραγωγικές, όπως θα περίμενε κανείς από δύο χώρες που είναι εταίροι στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 17 χρόνια. Είχαμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε εκτενώς τις διμερείς μας σχέσεις και είναι με ικανοποίηση που επισημαίνω ότι συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να δώσουμε μια νέα δυναμική ώθηση στη συνεργασία μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών προς όφελος των λαών των χωρών μας στον τομέα του εμπορίου, της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Με τον κ. Gabrielius ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα στην κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα μας, όπως οι σχέσεις της ΕΕ με κράτη της περιοχής, καθώς και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Πιστεύω ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Λιθουανία κατανοούν πλήρως τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε μια δύσκολη γειτονιά, καθώς και τη σημασία που έχει η ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο ώστε να διασφαλίσει ότι η άμεση γειτονιά της Ευρώπης ― από το νότιο μέρος ως το ανατολικό ― είναι προβλεπτή, ασφαλής και ευημερούσα.

Η επίσκεψή μου στο Βίλνιους πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για τις συζητήσεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης. Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως είπαμε πριν από τη συνάντηση, η συμμετοχή και μόνο δεν θα ήταν αρκετή. Δυστυχώς, οι θέσεις που προτάθηκαν από την τουρκική πλευρά αντιβαίνουν σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην κοινή θέση της ΕΕ, όπως ορίζεται ρητώς σε αρκετές περιπτώσεις σε σχετικές αποφάσεις και συμπεράσματα. Αυτές οι θέσεις είναι εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, καθώς στοχεύουν ανοιχτά στη διχοτόμηση και όχι στην επανένωση της Κύπρου, στη διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό, εξήγησα ότι βασιζόμαστε στους εταίρους μας στην ΕΕ, για να μεταφέρουμε στην Άγκυρα το σαφές μήνυμα ότι είναι αναγκαίο να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να ενεργήσει σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και να συνεισφέρει έμπρακτα στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχει μια ολοκληρωμένη διευθέτηση που θα επανενώσει τη χώρα και το λαό της.

Είμαστε βέβαιοι ότι, σύμφωνα με τις κοινές θέσεις της ΕΕ, οι εταίροι μας στην ΕΕ, θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, και κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί η προοπτική μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Αγαπητέ Gabrielius,

Θα ήθελα και πάλι να σε ευχαριστήσω ειλικρινά για την πρόσκλησή σου να επισκεφθώ τη Λιθουανία σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας.

Προσβλέπω στη συνέχιση των συζητήσεων μας.

Πηγή: ΓΤΠ

Σχετικά Άρθρα

Συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της ΕΛΣ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Συναυλία της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της ΕΛΣ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

H Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), ένα μοναδικό μουσικό σύνολο με μέλη από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Συρία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και το Ιράκ, ανανεώνει το ραντεβού της με το κοινό, σε μια μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021, στις 20.30. […]

Συνελήφθησαν τρία πρόσωπα από το ΤΑΕ Πάφου για υπόθεση αποστολής απειλητικών και προσβλητικών μηνυμάτων

Σχετικά με την πιο πάνω διερευνώμενη υπόθεση, συνελήφθη χθες με δικαστικό ένταλμα 55χρονος, για διευκόλυνση των ανακρίσεων και αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, απολύθηκε της κράτησής του για να κλητευθεί αργότερα. Ακολούθως, στο πλαίσιο των εξετάσεων, συνελήφθησαν σήμερα με δικαστικά εντάλματα και τέθηκαν υπό κράτηση δύο μέλη της Αστυνομίας, ηλικίας 41 ετών, για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Εναντίον […]