29 °C Athens, GR
03/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Τασούλας προς Τραμπ: Βαθιά ριζωμένοι οι δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ Λέρος : Μουσική, θέατρο και παράδοση σε ένα μοναδικό πολύμηνο πολιτιστικό φεστιβάλ – Πρόγραμμα 2026 Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο λιμάνι Ραφήνας Ο ΥΠΕΞ Κ. Κόμπος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Ανδόρρα Βενεζουέλα: Συνεχίζεται η μάχη για τον εντοπισμό αγνοουμένων μετά τους σεισμούς Το Ιράν αποχαιρετά τον Αλί Χαμενεΐ – Ξεκινά η ιστορική κηδεία Αρχιεπισκοπική Θεία Λειτουργία στο Κλίβελαντ για το 48ο Κληρικολαϊκό Συνέδριο Αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των πολυκατοικιών: Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – Τι αλλάζει σε κοινόχρηστα, διαμερίσματα και κανονισμούς Αθήνα: Συλλήψεις από την ΔΑΟΕ φιλάθλων για οπαδική βία, ναρκωτικά, εκβιάσεις και εμπρησμούς Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση θα τηρήσει την εκεχειρία που ανήγγειλαν οι Ταλιμπάν

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 11 / 5 / 2021 , 10:48 από news_room

Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση θα τηρήσει την εκεχειρία που ανήγγειλαν οι Ταλιμπάν

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι διέταξε τις δυνάμεις της να τηρήσουν την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που ανήγγειλαν οι Ταλιμπάν, μερικές ώρες αφότου το κίνημα των ισλαμιστών ανταρτών έδωσε εντολή στους μαχητές του να αναστείλουν τη δράση τους στη διάρκεια της εορτής Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του μήνα του ραμαζανιού.

Η οργάνωση έκανε γνωστό πως θα αναστείλει τις επιθέσεις της στη διάρκεια της εορτής αυτής τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Ανταποδίδοντας τη χειρονομία, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, ο Ασράφ Γάνι, διέταξε με τη σειρά του τις ένοπλες δυνάμεις να τηρήσουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται διαρκή εκεχειρία, ενώ επανέλαβε πως θεωρεί εντελώς αδικαιολόγητη τη βία των Ταλιμπάν, με φόντο την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, που απαιτούσαν οι αντάρτες.

Η διπλωματία των ΗΠΑ καλωσόρισε την ανακοίνωση των Ταλιμπάν και παρότρυνε τους αντάρτες να παρατείνουν την εκεχειρία.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση αυτή και κάθε μέτρο που επιτρέπει στους Αφγανούς να δουν τη βία να αναστέλλεται. Καλούμε τους Ταλιμπάν να επεκτείνουν την κατάπαυση του πυρός και να διατάξουν σημαντική μείωση της βίας» στην εμπόλεμη χώρα, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, στους διαπιστευμένους συντάκτες.

Ακόμη, «καλούμε τους Ταλιμπάν και τους αφγανούς ηγέτες να συμμετάσχουν με σοβαρότητα στη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία για να διασφαλιστεί ότι ο αφγανικός λαός θα απολαύσει ένα μέλλον απαλλαγμένο από την τρομοκρατία και την παράλογη βία», πρόσθεσε ο κ. Πράις.

Καθεμία πλευρά ξεκαθάρισε πως οι δυνάμεις της θα αμυνθούν, αν δεχθούν επίθεση από την αντίπαλη.

Στους μαχητές των Ταλιμπάν απαγορεύθηκε εξάλλου να επισκεφθούν περιοχές ελεγχόμενες από τις κυβερνητικές δυνάμεις και να παραχωρήσουν πρόσβαση στο «προσωπικό του εχθρού» σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών.

Η εκεχειρία ακολουθεί σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων σε όλη τη χώρα.

Χθες τουλάχιστον 15 άμαχοι σκοτώθηκαν σε εκρήξεις βομβών που έπληξαν επιβατικά λεωφορεία στις επαρχίες Ζαμπούλ και Παρουάν. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Το Σάββατο επίθεση σε σχολείο θηλέων, την ευθύνη για την οποία η κυβέρνηση επέρριψε στους Ταλιμπάν, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 85 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε αφγανός αξιωματούχος στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες. Επρόκειτο κυρίως για μαθήτριες λυκείου που ανήκαν στη μειονότητα των σιιτών Χαζάρων, η οποία μετατρέπεται συχνά σε στόχο σουνιτών εξτρεμιστών.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ «καταδίκασε» την επίθεση, ωστόσο ο κ. Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον ακόμη ερευνά ποιος ευθυνόταν για την ενέργεια, θυμίζοντας πως το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει διαπράξει αρκετές παρόμοιες.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν πως ενέχονταν στο μακελειό του Σαββάτου.

Η επίθεση ανακίνησε τις ανησυχίες για την κατάσταση στο Αφγανιστάν ενόψει της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ορίσει πως θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο την 11η Σεπτεμβρίου, στην εικοστή επέτειο των επιθέσεων στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει εθνικό πένθος σήμερα Τρίτη, μετά την επίθεση του Σαββάτου.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις των ανταρτών και των αρχών για την κατάπαυση του πυρός ενόψει της γιορτής Έιντ, η αφγανή πρώην υπουργός Ναργκίς Νεχάν διερωτήθηκε χθες μέσω Twitter «πώς θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε (…) όταν χιλιάδες οικογένειες θρηνούν;», επιμένοντας «δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε, υπάρχουν όμως πολλά να θρηνήσουμε».

Σχετικά Άρθρα

Χαλκηδόνος Εμμανουήλ: Συνεχές το ενδιαφέρον της Μήτρος Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Χαλκηδόνος Εμμανουήλ: Συνεχές το ενδιαφέρον της Μήτρος Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 25 / 8 / 2025 , 11:56 από news_room Η Α. Σεβασμιότης ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, την Κυριακή, 24 Αυγούστου 2025, χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, καθώς, επίσης, και ο νέος […]

Ομάδα της Διεθνούς Αστυνομικής Ένωσης στον Πατριάρχη Θεόφιλο

Ομάδα της Διεθνούς Αστυνομικής Ένωσης στον Πατριάρχη Θεόφιλο

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 7 / 2023 , 14:42 από news_room Τήν Τρίτην, 21ην Ἰουνίου/ 4ην Ἰουλίου 2023, ἡ Α.Θ.Μ. ὁ Πατήρ ἡμῶν καί Πατριάρχης Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ἐδέχθη: Α. Τόν πρῴην Δήμαρχον Μπετζάλλας κ. Νικόλαον Χαμίς μετά μελῶν τῆς οἰκογενείας αὐτοῦ καί τόν ἐφημέριον τῆς Μπετζάλλας π. Γιούσεφ Χόδαλη. Β. Ὁμάδα Ἰσραηλινῶν τοῦ Βορείου […]