13 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο των ποινών για τη νοθεία της φέτας

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 5 / 2021 , 13:21 από news_room

Ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία επιβάλλει τις ποινές για τις παραβάσεις, όπως τη νοθεία, στα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ), σχεδιάζει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως επισήμαναν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του ΥΠΑΑΤ η θεσμοθέτηση τού, κατά κοινή παραδοχή, αυστηρότερου θεσμικού πλαισίου για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων, το 2020, πρέπει να τύχει της πιστής και κυρίως έγκαιρης εφαρμογής του όπως επαναλαμβάνει στο δημόσιο λόγο της η κ. Αραμπατζή, χωρίς να κρύβει τον έντονο προβληματισμό της για το μεγάλο χρονικό διάστημα, που παρατηρείται μέχρι τώρα μεταξύ της διαπίστωσης της παράβασης και της επιβολής των κυρώσεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σημείωσαν, είναι η τελευταία, υπό εξέταση υπόθεση με τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία, όταν η εταιρεία που διαπιστώθηκε να χρησιμοποιεί αγελαδινό γάλα στην παραγωγή φέτας είχε παραπεμφθεί υπό άλλο διακριτικό τίτλο στην Επιτροπή για ανάλογη παράβαση χρόνια πριν.

Ωστόσο, η μη σύγκληση της σχετικής συνεδρίασης τότε, είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβληθούν κυρώσεις, να μην θεωρείται επομένως υπότροπη και να μην κινδυνεύει με την αφαίρεση της άδειας ΠΟΠ, όπως προβλέπει ο Νόμος 4691/2020.

Συνεδρίασε η επιτροπή

Στο μεταξύ, την Πέμπτη 27 Μαΐου συνεδρίασε η τριμελής επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κύριο θέμα την επιβολή κυρώσεων στην επιχείρηση που εμπλέκεται στην υπόθεση με τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία, παρουσία στελεχών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της εν λόγω εταιρίας.

Προς ώρας δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, καθώς ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία προς εξέταση. Όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η απόφαση αναμένεται να βγει την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Ιουνίου όταν και θα ξανασυνεδριάσει η επιτροπή».

«Τέλος στα φαινόμενα ατιμωρησίας»

Προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτό της φέτας αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η κ. Αραμπατζή κινείται προς δύο κατευθύνσεις.

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το στοκ των παλαιών υποθέσεων, κάτι που έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής να γίνει με τάχιστους ρυθμούς. Επίσης, με ερώτημα που απηύθυνε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η αρμόδια υφυπουργός ζητά να αποσαφηνισθούν ζητήματα που άπτονται της εκκαθάρισης των εκκρεμών υποθέσεων και συγκεκριμένα:

-Αν προβλέπεται παραγραφή υποθέσεων

-Αν μπορεί να προηγηθεί η εξέταση από την Επιτροπή των σοβαρότερων υποθέσεων

-Αν μπορεί να υπάρξει ομαδοποίηση των υποθέσεων, με βάση το είδος της παράβασης (όπως μη ένταξη στο μητρώο, παρατυπίες στην επισήμανση, παραβάσεις στην παραγωγική διαδικασία) προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός εξέτασής τους.

Δεύτερον, να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Επιτροπή με στόχο τη σύντμηση του χρόνου μεταξύ της διαπίστωσης της παράβασης και της επιβολής κυρώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία, μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

-Την αναμόρφωση της σύνθεσης της Επιτροπής με πληροφορίες να αναφέρουν συμμετοχή ακαδημαϊκού ή δικαστικού λειτουργού

-και τον προσδιορισμό ρητού χρονοδιαγράμματος, εντός του οποίου θα έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις.

Θ. Παπακώστας

Σχετικά Άρθρα

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 20 / 7 / 2021 , 5:13 από news_room Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα Θα αναμένουμε την περάτωση της παράνομης επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα και εν συνεχεία θα τοποθετηθούμε και ως προς τις ενέργειες και ως προς τα διαβήματα που […]

Αποδίδεται το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου

Αποδίδεται το Μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 11 / 3 / 2021 , 15:39 από news_room ​Στο τέλος Απριλίου προγραμματίζεται να αποδοθεί το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε σήμερα το πρωί. Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευσαν στην αυτοψία, ο Γ.Γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, […]