23 °C Athens, GR
26/03/2023

Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Σε αργία ο κληρικός της Ι.Μ. Ρεθύμνης, Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Σαρρής Λαμπρά τα Ονομαστήρια του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Μην χάνουμε το θάρρος και την υπομονή μας» SuperFoods Festival: Το πιο “υγιεινό φεστιβάλ” της πόλης ανοίγει τις πύλες του στο Ζάππειο Νεαρές γυναίκες αφηγούνται και στέλνουν μηνύματα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης Το μνημείο-σύμβολο του Τορίνο φωτίστηκε με τη γαλανόλευκη Η 25η Μαρτίου στη Μητρόπολη Θηβών & Λεβαδείας Εθνική ανάταση και υπερηφάνεια στην κορύφωση των εορτασμών για την Ελληνική Παλιγγενεσία στο Σύδνεϋ Θεσσαλονίκη: Στις Ιερές Ακολουθίες για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο Σταύρος Καλαφάτης Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος δέχθηκε τον αρχηγό του PP GERB Μπόικο Μπορίσοφ Δέσμευση Καναδά για αύξηση δαπανών για το νερό στις Μεγάλες Λίμνες μετά τις συνομιλίες Τριντό-Μπάιντεν

Το αποτύπωμα άνθρακα του bitcoin

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 16 / 5 / 2021 , 16:56 από news_room

Η ξαφνική μεταστροφή του αφεντικού της Tesla, του Ίλον Μασκ, αναφορικά με την αποδοχή του bitcoin για την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων της εταιρίας του έφερε στο προσκήνιο την ενέργεια που καταναλώνει το κρυπτονόμισμα.

Κάποιοι επενδυτές της Tesla, μαζί με περιβαλλοντολόγους, εμφανίζονται ολοένα και πιο επικριτικοί ως προς τον τρόπο ‘εξόρυξης’ (mining) του bitcoin που χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας η οποία παράγεται από ορυκτά καύσιμα.

Ο Μασκ είπε ότι συμμερίζεται αυτή την ανησυχία, ιδιαίτερα για τη χρήση «άνθρακα, που έχει τις χειρότερες εκπομπές από οποιοδήποτε άλλο καύσιμο».

Πόσο επιβαρυντικό είναι για το περιβάλλον το ψηφιακό νόμισμα;

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΔΗΦΑΓΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Σε αντίθεση με τα κυρίαρχα, παραδοσιακά νομίσματα, το bitcoin είναι ψηφιακό και δεν είναι κατασκευασμένο από χαρτί, πλαστικό ή ακόμα και μέταλλο. Το bitcoin είναι εικονικό, αλλά ενεργοβόρο και δημιουργείται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγάλης ισχύος σε όλο τον κόσμο.

Με αυτούς τους ρυθμούς, τέτοιου είδους ‘εξόρυξη’ bitcoin απαιτεί περίπου την ίδια ποσότητα ενέργειας ετησίως όσο κατανάλωσε η Ολλανδία το 2019, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Κάποιοι υποστηρικτές του bitcoin σημειώνουν ότι το υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα με τα εκατομμύρια εργαζομένων και ηλεκτρονικών υπολογιστών σε κλιματιζόμενα γραφεία επίσης χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΑ

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, που κάποτε βρισκόταν στο περιθώριο ως περιουσιακό στοιχείο, αποκτά έναν ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο καθώς γίνεται αποδεκτό από περισσότερες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικές εταιρίες.

Η μεγαλύτερη ζήτηση και οι υψηλότερες τιμές οδηγούν περισσότερους ‘μεταλλευτές’ (miners), τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ‘εξόρυξη’ (mining) του κρυπτονομίσματος, να επιλύουν γρίφους σε μικρότερο χρονικό διάστημα για να ανταμειφθούν με bitcoin, χρησιμοποιώντας ολοένα και πιο ισχυρούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που απαιτούν περισσότερη ενέργεια.

Το bitcoin δημιουργείται όταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές μεγάλης ισχύος ανταγωνίζονται άλλα μηχανήματα για την επίλυση περίπλοκων μαθηματικών γρίφων, μια ενεργοβόρα διαδικασία που συχνά βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα, που είναι το πιο ρυπαρό εξ αυτών.

ΠΡΑΣΙΝΟ BITCOIN;

Η παραγωγή του bitcoin εκτιμάται ότι παράγει από 22 έως 22,9 εκατ. μετρικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατ’ έτος, ή μεταξύ των επιπέδων που παράγονται από την Ιορδανία και τη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με έρευνα του 2019 στην επιστημονική επιθεώρηση Joule.

Στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων καταβάλλονται ολοένα και περισσότερες προσπάθειες για να αμβλυνθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της ‘εξόρυξης’ και η είσοδος μεγάλων επιχειρήσεων στην αγορά κρυπτονομισμάτων μπορεί να δώσει ώθηση σε κίνητρα για να παραχθούν «πράσινα bitcoin» με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ειδικοί σε θέματα βιωσιμότητας υποστηρίζουν ότι οι εταιρίες μπορούν να αγοράσουν πιστωτικές μονάδες άνθρακα για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο αυτό.

Και εταιρίες που ασχολούνται με την ανάλυση των blockchains (αλυσίδα των μπλοκ) λένε ότι θεωρητικά είναι δυνατόν να εντοπιστεί η πηγή του bitcoin, αυξάνοντας την πιθανότητα να υπάρχει μια επιπλέον χρέωση για τα πράσινα bitcoin. Σε αυτό μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο και οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή που εφαρμόζουν κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Προγράμματα από τον Καναδά έως τη Σιβηρία αναζητούν τρόπους να αποδεσμεύσουν την ‘εξόρυξη’ των bitcoin από τα ορυκτά καύσιμα, όπως με τη χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας, ή τουλάχιστον με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, και να καταστήσουν το ψηφιακό νόμισμα περισσότερο αποδεκτό από το κυρίαρχο ρεύμα των επενδυτών.

Κάποιοι προσπαθούν επίσης να ξαναχρησιμοποιήσουν τη θερμότητα που παράγεται από την ‘εξόρυξη’ στη γεωργία, τη θέρμανση και την κάλυψη άλλων αναγκών.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Η κυριαρχία των Κινέζων ‘μεταλλευτών’ και η έλλειψη κινήτρων για να αντικατασταθούν τα φθηνά ορυκτά καύσιμα με πιο ακριβές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημαίνει ότι υπάρχουν λίγες γρήγορες λύσεις στο πρόβλημα των εκπομπών του bitcoin, όπως προειδοποιούν παράγοντες του κλάδου και ακαδημαϊκοί.

Οι Κινέζοι ‘μεταλλευτές’ αντιστοιχούν περίπου στο 70% της παραγωγής, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εναλλακτικής Χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Τείνουν να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας –κυρίως υδροηλεκτρική– κατά τη διάρκεια των βροχερών καλοκαιρινών μηνών, αλλά ορυκτά καύσιμα –κυρίως άνθρακα– κατά το υπόλοιπο έτος.

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλο Σάββατο

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 1 / 5 / 2021 , 13:27 από news_room Μεγάλο Σάββατο Σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, ο Κύριος των κυριευόντων και ο Βασιλεύς των βασιλευόντων αναπαύεται στον Άδη τριήμερος και κηρύσσει ανάσταση νεκρών. Τούτο το Σάββατο το πρόβαλε πρώτος ο Προφήτης Μωυσής στο βιβλίο της Γενέσεως, στην Παλαιά Διαθήκη, ερμηνεύοντας […]

Χαιρετισμό στην 9η Απονομή του βραβείου «Nemitsas 2021» απεύθυνε ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης

Χαιρετισμό στην 9η Απονομή του βραβείου «Nemitsas 2021» απεύθυνε ο ΠτΔ, Νίκος Αναστασιάδης

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 4 / 11 / 2021 , 21:32 από news_room Ο ΠτΔ κος Νίκος Αναστασιάδης παρέστη στην εκδήλωση για την απονομή του βραβείου «Nemitsas 2021» όπου και απεύθυνε χαιρετισμό. Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 9η απονομή του Βραβείου «NEMITSAS 2021» του Ιδρύματος «Τάκης […]

Pin It on Pinterest