Τελευταια Νέα
Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία: Σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια η Τουρκία Αυτοκίνητο με βαρύ οπλισμό εντοπίστηκε στον Νέο Κόσμο Ο Μητροπολίτης Τερνοπόλεως Νέστωρας και ο Πρέσβης του Πακιστάν Aamar Aftab Qureshi στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Υψηλόβαθμοι Γερμανοί Πολιτικοί στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Διαλόγου Ρωμαιοκαθολικών-Ορθοδόξων στην Καθέδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Χαλκίδος Ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος παρακολούθησε άσκηση πυρόσβεσης Εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε κλοπές από σπίτια στη ΒΑ Αττική Επιστολή συμπαθείας και συμπαραστάσεως απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Πάπα Ρώμης Το ενοριακό έργο το θέμα της Ιερατικής εννέα περιφερειών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Τι συζήτησαν

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 13 / 5 / 2021 , 9:06 από news_room

Επίσημη επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Καθηγητής Δρ. Ζντράβκο Κριβοκάπιτς συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιλότσκο Σπάσιτς, τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Γιάκοβ Μιλάτοβιτς και τον Πρόξενο του Μαυροβουνίου στην Θεσσαλονίκη κ. Βασίλη Αποστολόπουλο.

Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό τονίζοντας πως «με ειλικρινή χαρά σας υποδέχομαι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, την καθέδρα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στην Εκκλησία της Ελλάδος και σας καλωσορίζω στο τόπο μας».

Σημείωσε ότι η περίοδος είναι πολύ δύσκολη λόγω της πανδημίας υπογραμμίζοντας ότι «επισκέπτεστε την Ελλάδα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία αφήνουμε πίσω μας μια οικονομική κρίση η οποία μας δυσκόλεψε αρκετά και διερχόμαστε μια άλλη κρίση, υγειονομικού χαρακτήρα, η οποία ταλανίζει όλο τον κόσμο και με την βοήθεια του Θεού, πιστεύω ότι θα βγούμε και εμείς και εσείς στο τέλος νικητές».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας πως «η χώρα σας, το Μαυροβούνιο, ως μία από τις χώρες της χερσονήσου του Αίμου, πολλές φορές στην ιστορία της αντιμετώπισε κοινά προβλήματα με την δική μας χώρα, συμπορευθήκαμε σε δύσκολες στιγμές ανελευθερίας και σκλαβιάς και βιώσαμε την ελπίδα ως μια υπαρκτή εσχατολογική προοπτική της κοινής μας ορθόδοξης πίστης και παράδοσης. Από την επανάσταση του Στέφαν Βόϊσλαβ έως το δημοψήφισμα του 2006, με το οποίο αποκτήσατε την ανεξαρτητοποίηση σας, ο λαός του Μαυροβουνίου ανέκαθεν υπήρξε υπέρμαχος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Μια μικρή αλλά δυναμική χώρα με υπέροχους ανθρώπους οι οποίοι διακρίθηκαν στην πίστη τους στο Θεό, στις τέχνες, τις επιστήμες και τα γράμματα. Μια χώρα που τίμησε την Ορθόδοξη κληρονομιά της και ανέδειξε άγιες μορφές και σύγχρονες πνευματικές προσωπικότητες».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο, ακόμη, για την μελλοντική ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε επισημαίνοντας πως «σε ένα κομβικό γεωγραφικά σημείο, με επιρροές από Ευρώπη και χερσόνησο του Αίμου, με τα υπέροχα ορεινά και θαλάσσια τοπία της Αδριατικής, το Μαυροβούνιο ετοιμάζεται δικαίως να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πορευθεί δυναμικά προς το μέλλον» και εξέφρασε την πεποίθηση «ότι όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν θετικά στο να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, τις σχέσεις δύο ομόδοξων χωρών σε ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι αλληλέγγυο, αδελφικό και θα στοχεύει στην ευημερία των ανθρώπων. Επιθυμώ να σας βεβαιώσω για τα αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης που τρέφει ο ελληνικός λαός για τον φίλο λαό του Μαυροβουνίου. Οι Έλληνες που επισκέπτονται την χώρα σας, μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους για την όμορφη και φιλόξενη χώρα σας και τα ιερά προσκυνήματα». Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε «ολόψυχα να ευοδωθούν τα έργα σας και να σας βοηθήσει ο Θεός να υλοποιήσετε τούς σχεδιασμούς σας με γνώμονα τον άνθρωπο και την πρόοδο της φίλης χώρας σας».

Στην αντιφώνησή του ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου εξέφρασε την χαρά, αλλά και τη συγκίνησή του για την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στον Άγιο Βασίλειο του Όστροκ, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα από την Εκκλησία τονίζοντας πως «όλος ο λαός μας σήμερα χαίρεται για την εορτή αυτή, διότι ο Άγιος Βασίλειος θαυματουργεί και δύναμη δίνει δύναμη και χαρά σε όλους.
Μίλησε ακόμη για τον μακαριστό μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο Ράντοβιτς, σημειώνοντας πως «σήμερα ιδιαιτέρως χαίρεται μαζί μας από τον ουρανό ο άγιος Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος τον οποίο έχετε γνωρίσει. Δεν διακρινόμαστε ούτε από την γνώση ούτε από την καταγωγή, αλλά με τα καλά έργα που πράττουμε». Σημείωσε ακόμη ότι την περίοδο του κομμουνισμού η πίστη ήταν καλυμμένη και κρυμμένη μέχρι την εποχή που ο Αμφιλόχιος εκλέχθηκε μητροπολίτης. «Η πνευματική αναγέννηση και το ποιμαντικό έργο του μητροπολίτη αποδεικνύεται σήμερα με το γεγονός ότι πολλοί νέοι κοινώνησαν τα άχραντα μυστήρια και συμμετείχαν στις ιερές συνάξεις». Δήλωσε, επίσης, ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πιστών να συμμετέχουν στις ιερές ακολουθίες ακόμη και την περίοδο που υπάρχουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

«Σήμερα, δυστυχώς, ξεχνάμε την πνευματική ζωή του ανθρώπου, αλλά ήρθε καιρός να υπάρξει μια ισορροπία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και στην συνέχεια αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις του Μαυροβουνίου με την Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός ότι Μαυροβούνιο πάντοτε αγωνίζεται για την ελευθερίας, τη δικαιοσύνη και τον Τίμιο Σταυρό είναι που συνδέει τους δύο λαούς. Και στην δική μας πορεία προς την Ε.Ε. η Ελλάδα θα μας στηρίξει».

Σχολίασε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αντιμετωπίζει διάφορες δοκιμασίες και κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο να ευχηθεί να αντέχουν, αλλά και να να προοδεύει η φιλία των δύο χωρών».

Από την πλευρά του ο Πρόξενος του Μαυροβουνίου στην Θεσσαλονίκη Βασίλης Αποστολόπουλος έκανε γνωστό ότι ο Πρωθυπουργός το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο. «Για μένα αυτό ήταν πολύ σημαντικό» σημείωσε ο κ. Αποστολόπουλος και προσέθεσε ότι «στη μικρή θητεία μου σκοπός ήταν να υπηρετήσω την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών των δύο χωρών στο διπλωματικό και στο οικονομικό επίπεδο και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο πρωθυπουργός είναι ένα βαθύτατα θρησκευόμενο άτομο και θα χαρώ να υπηρετήσω την σύσφιξη και στο θρησκευτικό επίπεδο».

Ο Πρωθυπουργός δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο μία εικόνα του Αγίου Βασιλείου Όστρογκ, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος του προσέφερε μία εικόνα του Αποστόλου Παύλου, του ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ένα βιβλίο με τα χριστιανικά μνημεία της Βοιωτίας.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Ο-Πρωθυπουργός-του-Μαυροβουνίου-Ζντράβκο-Κριβοκάπιτς-επισκέφθηκε-τον-Αρχιεπίσκοπο-Ιερώνυμο-Τι-συζήτησαν
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Ο-Πρωθυπουργός-του-Μαυροβουνίου-Ζντράβκο-Κριβοκάπιτς-επισκέφθηκε-τον-Αρχιεπίσκοπο-Ιερώνυμο-Τι-συζήτησαν
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Ο-Πρωθυπουργός-του-Μαυροβουνίου-Ζντράβκο-Κριβοκάπιτς-επισκέφθηκε-τον-Αρχιεπίσκοπο-Ιερώνυμο-Τι-συζήτησαν
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης
Ο-Πρωθυπουργός-του-Μαυροβουνίου-Ζντράβκο-Κριβοκάπιτς-επισκέφθηκε-τον-Αρχιεπίσκοπο-Ιερώνυμο-Τι-συζήτησαν
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Σχετικά Άρθρα

Η εορτή της Μεταμορφώσεως στην Κέρκυρα

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 8 / 8 / 2021 , 0:31 από news_room Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας & Παξών κ. Νεκτάριος, στη σημερινή μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως λειτούργησε και ομίλησε στη Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγρού, στην Βόρεια Κέρκυρα. Η Ιερά Μονή είναι πνευματικό δημιούργημα του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυκάρπου Βαγενά και είναι μία […]

astypalaia_gerontas_nektarios_moulatsiotis_episkepsi_eidiseis_ellada_ekklisia_monastiria_mitropoleis_adologala_enimerosi_orthodoxia_2022 (2)

Στον Άγιο Δημήτριο Αστυπάλαιας ο Γέροντας Νεκτάριος

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 15 / 11 / 2022 , 1:55 από news_room Στην Αστυπάλαια βρέθηκε ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης συνοδευόμενος από πατέρες της Ιεράς Μονής του, κατόπιν προσκλήσεως πνευματικών τέκνων Γεωργίου και Φανής Πετρινώλη. Έλαβε μέρος στον Εσπερινό και ανήμερα στη Θεία Λειτουργία στην ενορία του Αγίου Δημητρίου Μαλτεζάνας, όπου χοροστάτησε […]

Pin It on Pinterest