31 °C Athens, GR
14/08/2022

Τελευταια Νέα
Μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου Ιερωνύμου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022 – Adologala.gr Ιερές Παρακλήσεις του Μητροπολίτη Καστοριάς Καλλίνικου πρίν την εορτή της Παναγίας 2022 – Adologala.gr Αφιέρωμα στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς – Adologala.gr Χειροτονία Πρεσβυτέρου και χειροθεσία Πνευματικού από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στη Μελβούρνη – Adologala.gr Απρόσμενες εξελίξεις στη διερεύνηση του τύμβου Λαόνας στην Παλαίπαφο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και γειτονικές χώρες στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί πλήρως το Γηροκομείο του Βαλουκλί – Adologala.gr Μια «αναστάσιμη» κατασκήνωση γεμάτη από χαρά και ειρήνη στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών – Adologala.gr Κοντά στους Γέροντες του Ελληνικού Οίκου Ευγηρίας «Μάνα» ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος – Adologala.gr Εγκαίνια Ναϋδρίου στη Λεύκη Πτελεού τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος – Adologala.gr

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 29 / 5 / 2021 , 1:40 από news_room

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Α. Κωνσταντίνου παράθεσε σήμερα συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τη διαδικασία των Βουλευτικών Εκλογών 2021.

Ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Κληθείς να απαντήσει για τον αριθμό των ατόμων που έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για ασθενείς με κορωνοϊό, ο Γενικός Έφορος είπε ότι οι αιτήσεις συνεχίζουν να υποβάλλονται μέσω του συστήματος. Σημείωσε ότι μέχρι χθες το βράδυ οι αιτήσεις ήταν γύρω στις 40, ενώ μέχρι σήμερα οι αιτήσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, με τον αριθμό να ανέρχεται γύρω στις 80, βάσει της τελευταίας του πληροφόρησης.

Αναμένεται, σημείωσε, ότι μέχρι το απόγευμα θα συνεχιστεί η εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο προσθέτοντας ότι «έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους συμπολίτες μας να ασκήσουν το ιερό δικαίωμα της ψήφου».

Κληθείς να διευκρινίσει εάν ο ειδικός εκλογικός κατάλογος αφορά μόνο κρούσματα Covid-19 και όχι στενές επαφές, ο Γενικός Έφορος απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι «με βάση τη νομοθεσία, δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο έχουν μόνο κρούσματα που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό. Οι στενές επαφές, με βάση το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, μπορούν να φύγουν από την απομόνωση τους, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, και πάνε να ψηφίσουν στο εκλογικό τους κέντρο».

Είπε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα ειδικά πρωτόκολλα που λειτουργούν, στην ουσία είναι τέτοια, ωσάν «να θεωρούμαστε όλοι θετικά κρούσματα». Επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους ψηφοφόρους, είτε για το προσωπικό, είτε για τους εκπροσώπους των κομματικών συνδυασμών, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν έχει γίνει μια ανακήρυξη για τους εκλεγέντες Βουλευτές και Αντιπροσώπους Θρησκευτικών Ομάδων, ο Γενικός Έφορος Εκλογών εξήγησε ότι η Λευκωσία- ως η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια- είναι αδύνατο να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι την ώρα που το διάταγμα του Υπουργού Υγείας επιτρέπει τη μετακίνηση.

Σημείωσε ότι η εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας έχει να συλλέξει κάλπες από κέντρα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση δίδοντας το παράδειγμα της περιοχής του Πύργου Τηλλυρίας και προσθέτοντας ότι απαιτείται πολύς χρόνος οι κάλπες αυτές να επιστρέψουν στο κέντρο.

Εξήγησε ότι τα αποτελέσματα μπορεί να αποστέλλονται μέσω τηλεομοιότυπου από τους προεδρέυοντες, αλλά διευκρίνισε ότι τα επίσημα αποτελέσματα, με τις επίσημες σφραγίδες, δίνονται από αυτούς στο χέρι, με την παράδοση της κάλπης. Επομένως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία, σημείωσε, εάν δεν παραδοθούν οι κάλπες.

«Εκ των πραγμάτων η εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας μπορεί να κάνει την πρώτη κατανομή την επόμενη μέρα. Τις προηγούμενες φορές η πρώτη κατανομή γινόταν η ώρα 3- 4 π.μ.», είπε.

Για τις υπόλοιπες επαρχίες υπήρξε παράκληση από τους παράγοντες και από τους κομματικούς συνδυασμούς που συμμετέχουν στις εκλογέςούτως ώστε -εάν είναι δυνατόν -να γίνει η ανακήρυξη στις ίδιες τις επαρχίες για ευνόητους λόγους, ανάφερε. Επεσήμανε δε ότι για τις κατεχόμενες περιοχές, όπως Κερύνεια και Αμμόχωστος, υφίστανται και συναισθηματικοί λόγοι.

«Το Γραφείο του Γενικού Εφόρου, αντιλαμβανόμενο αυτή την ευαισθησία που υπάρχει, έδωσε αυτή την ευκαιρία», ανάφερε.

Ανάλογα με την ροή των αποτελεσμάτων και την εξέλιξη της διαδικασίας, διευκρίνισε, θα ξέρουμε και θα ενημερώσουμε δεόντως.

«Όσον αφορά τη δεύτερη και τρίτη διαλογή, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, στα πλαίσια των περιορισμών που τίθενται από τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας, οι τελετές ανακήρυξης να γίνουν την προηγούμενη ημέρα», είπε.

Διευκρίνισε ότι «υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες» δίδοντας το παράδειγμα του εκλογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη. Είπε ότι εκεί υπάρχουν δυο κάλπες όπου ψηφίζουν εκλογείς από όλες τις περιφέρειες.

«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε την κάλπη εάν εκεί βρίσκονται λιγότεροι από 21 ψήφοι από κάθε εκλογική περιφέρεια», ανάφερε και συνέχισε λέγοντας πως «είναι πολύ πιθανόν για μικρές περιφέρειες, όπως για παράδειγμα της Κερύνειας, να μην καταστεί δυνατόν, ανάλογα με την προσέλευση που θα υπάρξει, να έχουμε 21 ψήφους μέσα στην κάλπη».

Η κάλπη της Θεσσαλονίκης, επανέλαβε, στην περίπτωση που έχει λιγότερα από 21 ψηφοδέλτια, θα πρέπει να συγχωνευτεί με κάλπη της Αθήνα, εξηγώντας πως «στην περίπτωση αυτή θα μπορούμε ξέρουμε τα αποτελέσματα των περιφερειών που επηρεάζονται, ακριβώς μετά που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία».

Ο δρ Κωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. «Για μας θα ήταν ευχής έργο να κάναμε όλες τις ανακηρύξεις την επόμενη μέρα», σημείωσε.  «Σεβαστήκαμε όμως την επιθυμία που εκφράστηκε από τις επαρχίες, διότι η Κύπρος δεν είναι μόνο η Λευκωσία, αλλά είναι και οι υπόλοιπες περιφέρειες και επαρχίες, για αυτό δόθηκε η δυνατότητα που είπαμε προηγουμένως», συμπλήρωσε ο Γενικός Έφορος.

Ερωτηθείς για τον έλεγχο αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το πέρας της προεκλογικής περιόδου -τα μεσάνυκτα- ο δρ Κωνσταντίνου είπε ότι «υπάρχει συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών». Είπε ότι έχουν δοθεί σαφής οδηγίες και έχει γίνει σχετική ενημέρωση σε πλατφόρμες προκειμένου να γνωρίζουμε ποιοι προβαίνουν σε αναρτήσεις. «Όποιος παραβαίνει τη νομοθεσία θα έχει τις δέουσες κυρώσεις», είπε. Έχουν εκδοθεί προς ενημέρωση σχετικές ανακοινώσεις, ανάφερε ο Γενικός Έφορος και οι απαγορεύσεις δεν αφορούν μόνο τα μέσα που λειτουργούν στην Κύπρο. Είναι ευθύνη των υποψηφίων και αυτών που ανεβάζουν τις αναρτήσεις να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, κατέληξε.

Ενημέρωσε τέλος ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα ανακοινωθεί ο αριθμός των προσώπων που έχει εγγραφεί στον ειδικό  κατάλογο για ασθενείς με κορωνοϊό, μόλις αυτός οριστικοποιηθεί.

Γενικός Έφορος Εκλογών – Συνέντευξη Τύπου για Βουλευτικές Εκλογές 2021
Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, Λευκωσία, Κύπρος
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Κωνσταντίνου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για θέματα που άπτονται της διαδικασίας των Βουλευτικών Εκλογών.
//
Chief Returning Officer – Press conference on 2021 Parliamentary Elections
Press and Information Office, Lefkosia, Cyprus
The Chief Returning Officer, Dr Costas Constantinou, holds a press conference on issues concerning the process of the Parliamentary Elections.
Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Ο Εσπερινός της Αγάπης στο Σύδνεϋ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 2 / 5 / 2021 , 16:38 από news_room Ο Εσπερινός της Αγάπης στο Σύδνεϋ Μέσα σε κλίμα χαρμόσυνο και αναστάσιμο, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα τελέστηκε ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ. Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο […]

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στέλνει 50.000 $ οικονομική βοήθεια στη Βηρυτό του Λιβάνου

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 31 / 12 / 2020 , 16:49 από news_room Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στέλνει 50.000 $ οικονομική βοήθεια στη Βηρυτό του Λιβάνου Μετά από μια καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό του Λιβάνου τον Αύγουστο, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος ζήτησε από τις ενορίες και τα μοναστήρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής  Αμερικής να […]

Pin It on Pinterest