38 °C Athens, GR
13/06/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Ο Εορτασμός του Αγίου Βαρθολομαίου στην Εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου στη Νέα Υόρκη O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εντάσσεται στην Pharma.Aero Οικουμενικός στην Θεία Λειτουργία των Ονομαστηρίων του: Η ελληνορθόδοξη παράδοση μας, αποτελεί πηγή εμπνεύσεως Μήνυση πρ. Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσίου στη Μονή Χρυσοβαλάντου Το πρότυπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπέδειξε σε νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αρχαία Μεσσήνη με τον Λεωνίδα Καβάκο Σε κλοιό καύσωνα η χώρα – Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού ΥΠΕΣ: Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά τις ημέρες του καύσωνα Δήλωση Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Θράκη Πειραιώς Σεραφείμ: «Τα διαχρονικά εγκλήματα του Παπισμού κατά της Ανθρωπότητας είναι αδιαμφισβήτητα»

Δήλωση του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη μετά την συνάντηση του με τον Λιθουανό ομόλογο του Gabrielius Landsbergis

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 6 / 5 / 2021 , 23:45 από news_room

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λιθουανίας κ. Gabrielius Landsbergis

Είναι με μεγάλη χαρά που επισκέπτομαι  σήμερα το Βίλνιους για να συναντήσω τον καλό συνάδελφό μου Gabrielius.

Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου σε αυτήν την ιστορική πρωτεύουσα και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν έντεκα χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στη Λιθουανία.

Η Κύπρος και η Λιθουανία μπορεί να βρίσκονται στα δύο γεωγραφικά άκρα του κοινού μας σπιτιού, της Ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά οι χώρες μας μοιράζονται κοινά συμφέροντα και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Πάνω απ’ όλα μας ενώνουν κοινές αξίες και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η επίσκεψη θα ανοίξει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεών μας μέσω αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.

Είμαι πολύ ευτυχής που διαπιστώνω ότι οι συζητήσεις μας σήμερα ήταν πολύ ειλικρινείς και παραγωγικές, όπως θα περίμενε κανείς από δύο χώρες που είναι εταίροι στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 17 χρόνια. Είχαμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε εκτενώς τις διμερείς μας σχέσεις και είναι με ικανοποίηση που επισημαίνω ότι συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να δώσουμε μια νέα δυναμική ώθηση στη συνεργασία μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήσαμε να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών προς όφελος των λαών των χωρών μας στον τομέα του εμπορίου, της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού.

Με τον κ. Gabrielius ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για τα τρέχοντα ζητήματα στην κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα μας, όπως οι σχέσεις της ΕΕ με κράτη της περιοχής, καθώς και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Πιστεύω ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Λιθουανία κατανοούν πλήρως τι σημαίνει να βρίσκεσαι σε μια δύσκολη γειτονιά, καθώς και τη σημασία που έχει η ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο ώστε να διασφαλίσει ότι η άμεση γειτονιά της Ευρώπης ― από το νότιο μέρος ως το ανατολικό ― είναι προβλεπτή, ασφαλής και ευημερούσα.

Η επίσκεψή μου στο Βίλνιους πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Ενημέρωσα τον κ. Υπουργό για τις συζητήσεις και τα αποτελέσματα της συνάντησης. Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως είπαμε πριν από τη συνάντηση, η συμμετοχή και μόνο δεν θα ήταν αρκετή. Δυστυχώς, οι θέσεις που προτάθηκαν από την τουρκική πλευρά αντιβαίνουν σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην κοινή θέση της ΕΕ, όπως ορίζεται ρητώς σε αρκετές περιπτώσεις σε σχετικές αποφάσεις και συμπεράσματα. Αυτές οι θέσεις είναι εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, καθώς στοχεύουν ανοιχτά στη διχοτόμηση και όχι στην επανένωση της Κύπρου, στη διχοτόμηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό, εξήγησα ότι βασιζόμαστε στους εταίρους μας στην ΕΕ, για να μεταφέρουμε στην Άγκυρα το σαφές μήνυμα ότι είναι αναγκαίο να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να ενεργήσει σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και να συνεισφέρει έμπρακτα στις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχει μια ολοκληρωμένη διευθέτηση που θα επανενώσει τη χώρα και το λαό της.

Είμαστε βέβαιοι ότι, σύμφωνα με τις κοινές θέσεις της ΕΕ, οι εταίροι μας στην ΕΕ, θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, και κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα συζητηθεί η προοπτική μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Αγαπητέ Gabrielius,

Θα ήθελα και πάλι να σε ευχαριστήσω ειλικρινά για την πρόσκλησή σου να επισκεφθώ τη Λιθουανία σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας.

Προσβλέπω στη συνέχιση των συζητήσεων μας.

Πηγή: ΓΤΠ

Σχετικά Άρθρα

Στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Στην τελική ευθεία πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε: Κυριακή 18 / 6 / 2023 , 12:48 από news_room Στην τελευταία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές εισέρχεται η χώρα αφού την επόμενη Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 θα κληθεί ξανά για δεύτερη φορά να ψηφίσει το κόμμα που θα κυβερνήσει για τα επόμενα 4 χρόνια. Η δύναμη του εκλογικού σώματος που στις 25 […]

Νέο κύμα χιονοπτώσεων για σήμερα Τρίτη - Με έκτακτο ωράριο θα λειτουργήσει το δημόσιο

Νέο κύμα χιονοπτώσεων για σήμερα Τρίτη – Με έκτακτο ωράριο θα λειτουργήσει το δημόσιο

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 7 / 2 / 2023 , 5:56 από news_room Νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται τις επόμενες ώρες, που κατά διαστήματα θα είναι έντονες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr. Αναλυτικότερα, με βάση τα αποτελέσματα του μετεωρολογικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης του Meteo.gr, οι χιονοπτώσεις στη Βόρεια και στην Ανατολική […]