16 °C Athens, GR
19/03/2024

Τελευταια Νέα
Τελέσθηκε η χειροτονία του Μητροπολίτη Μεξικού κ. Ιακώβου Ψευδή χαρακτηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes τη δήλωση του Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Η Κυριακή της Τυρινής και ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Φανάρι Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας Ο Εσπερινός της “Συγχωρήσεως” στην Μητρόπολη Κηφισίας Παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στις Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη Λακωνίας Προεδρικές Εκλογές – Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο 87,97% σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα Σαν Φρανσίσκο Γεράσιμος: Ας εισακούσουμε το σαρακοστιανό κάλεσμα της Εκκλησίας μας να ζήσουμε μια ασκητική ζωή εγκράτειας Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σύδνεϋ Ο Εσπερινός της Συγγνώμης στη Νέα Ιωνία Αρκαλοχωρίου Ανδρέας: «Δεν λογοκρίνουμε ως Εκκλησία την τέχνη και τη διανόηση» Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξαδρείας

Μνήμη του Νεομάρτυρος Δημητρίου του Πελοποννησίου – 14 Απριλίου

Δημοσιεύθηκε: Τετάρτη 14 / 4 / 2021 , 12:55 από news_room

Μνήμη του Νεομάρτυρος Δημητρίου του Πελοποννησίου (14 Απριλίου)

Σήμερα, Τετάρτη του Μεγάλου Κανόνος, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων (εκ των Ο΄) Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου. Επίσης, των Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος, και του Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Τριφυλίας και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος (†1803).

Ο άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στο χωριό Λιγούδιστα Αρκαδίας, ενώ μικρός  ήλθε με τον αδελφό του στη Τρίπολη, όπου εργαζόταν ως οικοδόμος. Επειδή όμως βασανιζόταν από το αφεντικό του, έφυγε από τη δουλειά και πήγε στο σπίτι ενός τούρκου κουρέα, οποίος κατόρθωσε να τον εξισλαμίσει ονομάζοντάς τον Μεχμέτ. Αργότερα όμως, ο Δημήτριος μετανόησε για την πράξη του αυτή και ήλθε στο Άργος και από εκεί για μεγαλύτερη ασφάλεια πήγε στη Σμύρνη, για να καταλήξει στις Κυδωνιές, στη Μονή του Προδρόμου, όπου βρήκε ευσεβή πνευματικό και αφού εξομολογήθηκε ζήτησε τη συμβουλή του για την πράξη του.

Με την προτροπή του ιερέως πνευματικού, ο Δημήτριος έφθασε στη Χίο κοντά σε κάποιο ενάρετο κληρικό, ο οποίος του έδωσε θάρρος και πνευματικά εφόδια, για να φθάσει με πίστη στον Τριαδικό Θεό μέχρι και το μαρτύριο. Για το λόγο αυτό επέστρεψε στο Άργος, όπου παρέμεινε κρυμμένος και χειραγωγούμενος από τον ευσεβή ιερέα Αντώνιο Σακελλάριο.

Στη συνέχεια, πήγε στην Τρίπολη, όπου παρουσιάσθηκε στον Τούρκο διοικητή και, με παρρησία, δήλωσε ότι πιστεύει στο Χριστό το μόνο αληθινό Θεό και είναι πρόθυμος αν χρειαστεί να μαρτυρήσει γι’ Αυτόν. Παρά τις κολακείες και τα διλήμματα παρέμεινε σταθερός στη χριστιανική του πίστη. Ακολούθησαν φρικτά βασανιστήρια, αλλά ο Δημήτριος παρέμεινε αμετακίνητος. Αφού κάθε προσπάθεια να τον μεταπείσουν απέτυχε, τότε τον αποκεφάλισαν, στις 14 Απριλίου 1803 στη Τρίπολη.

Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το σεπτό λείψανό του και το έθαψαν με τις τιμές που του άξιζε ως μάρτυρα της Εκκλησίας. Σήμερα, το ιερό λείψανο του νεομάρτυρα Δημητρίου βρίσκεται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών στην Αρκαδία της Πελοποννήσου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σχετικά Άρθρα

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στο πλευρό της νέας γενιάς της Νότιας Αφρικής - Adologala.gr

Νότια Αφρική: Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στο πλευρό της νέας γενιάς – Adologala.gr

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 22 / 11 / 2021 , 17:08 από news_room Νότια Αφρική: Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στο πλευρό της νέας γενιάς – Adologala.gr Επόμενος σταθμός της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ήταν το Ελληνικό Σχολείο ΣΑΧΕΤΙ, που βρίσκεται στα προάστια της πόλης και έχει οικοδομηθεί με δαπάνη των […]

Η Υπουργός Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 8 / 6 / 2021 , 21:31 από news_room Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Έμιλυ Γιολίτη συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 7-8 Ιουνίου 2021. Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, στο πλαίσιο των γενικότερου διαλόγου που διεξάγεται σε επίπεδο […]