17 °C Athens, GR
16/05/2021

Τελευταια Νέα
To «Άδολο Γάλα» γίνεται εβδομαδιαία ενημερωτική πύλη ειδήσεων – ADOLOGALA.GR Με καρτερία και υπομονή το προσκύνημα στον Άγιο Θεράποντα Ζωγράφου Το ανακοινωθέν από την σύναξη των Επισκόπων & Αρχιεπισκοπικών Επιτρόπων της Ι.Α. Αυστραλίας Νομοσχέδιο της βουλευτή Μαλλιωτάκη ζητά από Μπάιντεν να κάνει το Κυπριακό υψηλή προτεραιότητα Ο Ελύτης για την Ελλάδα και τον ελληνισμό Ιδιαίτερα αυξημένη η έξοδος οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών το τελευταίο 24ωρο Δεκάδες χιλιάδες λιγότερες ώρες μετακίνησης με τα e-ραντεβού για τους πολίτες Οι νεκροί αυξάνονται καθώς η βία συνεχίζει να μαίνεται σε Λωρίδα της Γάζας, Ισραήλ και Δυτική Όχθη ΥφΕξ: Πρόθεση της Κυβέρνησης να θεσπίσει την Ημέρα Ελληνικής Διασποράς – Πρόσκληση σε ομογενειακούς φορείς Μνήμη του Οσίου Πανηγυρίου του Κυπρίου – 15 Μαΐου ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στόχος μας η αποτελεσματική λειτουργία των ΟΤΑ

Μεγάλη Τρίτη

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 4 / 2021 , 0:59 από news_room

Μεγάλη Τρίτη

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, η Εκκλησία επιτελεί ανάμνηση της παραβολής των δέκα παρθένων λόγω της ευαγγελικής περικοπής, η οποία διαβάζεται το πρωί στον Εσπερινό με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της εσπερινής αυτής ακολουθίας επαναλαμβάνονται αρκετά τροπάρια, τα οποία ήδη ψάλθηκαν χθες βράδυ στον όρθρο της Μεγάλης Τρίτης. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στα τάλαντα, που ο Θεός χαρίζει στον κάθε άνθρωπο, ο οποίος καλείται να αγωνιστεί για να τα πολλαπλασιάσει ως καλός οικονόμος της θείας Χάριτος. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Χριστός προσφέρει την ευκαιρία έστω με ένα τάλαντο και σε εκείνο τον άνθρωπο που δεν θέλει ή δεν προσπαθεί με ταπείνωση να εργαστεί και να ενεργοποιήσει το τάλαντο για τον αγιασμό και τη σωτηρία του.

Το απόγευμα σήμερα τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Τα τροπάρια που ψέλνονται αναφέρουν και το γεγονός της μετάνοιας της πόρνης γυναίκας, που άλειψε με το μύρο τον Κύριο.

Από μέρους των υμνογράφων γίνεται παρουσίαση και του αρνητικού σχολιασμού του γεγονότος αυτού από κάποιους μαθητές, πιθανότατα και του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος μόλις πριν μερικές ημέρες διαπίστωσε ανάλογη πράξη της Μαρίας της αδελφής του τετραήμερου Λαζάρου, έσπευσε αμέσως να σχολιάσει πονηρά, όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους σε κάθε εποχή. Η απορία και παράλληλα η υπόδειξη: «Γιατί χαλούμε το μύρο τούτο και δεν το πουλάμε και τα χρήματα που θα εισπραχθούν να δοθούν στους πτωχούς;», κρύβει τη σκληρότητα και την υποκρισία του Ιούδα, γιατί ενώ ο ίδιος κρατά το ταμείο της ομάδας των μαθητών, κλέβει από αυτό και παράλληλα σχεδιάζει το πώς θα παραδώσει το Διδάσκαλο και διαπραγματεύεται την αντιμισθία για την προδοσία του Διδασκάλου.

Παράλληλα, παρουσιάζεται η συντριβή και η μετάνοια της περιθωριακής γυναίκας που βρήκε το θάρρος, αισθανόμενη τη συγχώρεση και την αγάπη του Σωτήρος Χριστού προς το πλάσμα του, να πλησιάσει και να εκφράσει, όπως εκείνη γνώριζε, τη μεταμέλειά της.

Οι χριστιανοί, ειδικά απόψε, σπεύδουν στους ναούς για να ακούσουν το τροπάριο της Κασίας ή Κασσιανής μοναχής της υμνογράφου. Η υμνογράφος Κασσιανή έγραψε και άλλα εκκλησιαστικά ποιήματα, τα οποία διατηρούνται μελοποιημένα στα λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ας ευχηθούμε η τέχνη της βυζαντινής μας εκκλησιαστικής μουσικής να βοηθήσει πνευματικά και κατανυκτικά όλους μας να εισέλθουμε στο πανίερο νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας, που οδηγεί στη μετάνοια και τη συγχώρεση εμβαθύνοντας στο πλατύτερο θεολογικό νόημα του ύμνου, το οποίο επιδιώκει προσευχητικά ο πιστός δια της υμνογράφου: «του αμέτρητου ελέους του Σωτήρος Χριστού».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε μας :

Σχετικά Άρθρα

Τουλάχιστον 68 οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση, έξω από σχολείο θηλέων στην Καμπούλ – Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 / 5 / 2021 , 4:27 από news_room Τουλάχιστον 68 οι νεκροί από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση, έξω από σχολείο θηλέων στην Καμπούλ Ο απολογισμός των θυμάτων από την έκρηξη έξω από σχολείο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, αυξήθηκε σε τουλάχιστον 68 νεκρούς, όπως δήλωσαν σήμερα Αφγανοί […]

Πρόσωπα του ήρωα: Αναγνώσεις Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ - Η πεταλούδα του Αντόν Τσέχωφ

Πρόσωπα του ήρωα: Αναγνώσεις Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ – Η πεταλούδα του Αντόν Τσέχωφ

Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 26 / 1 / 2021 , 13:36 από news_room Ο δεύτερος κύκλος των Αναγνώσεων, της διαδικτυακής ηχητικής σειράς του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), είναι αφιερωμένος σε εμβληματικά κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας των τελευταίων δύο αιώνων που αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές «καθημερινών ηρώων» από εποχές που […]

Pin It on Pinterest