31 °C Athens, GR
25/07/2024

Τελευταια Νέα
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στο Φανάρι Απόστολος Παύλος και Ευρώπη Οι Άμβωνες των Ναών: Σάλπιγγες πρωτοβουλιών, για την κλιματική κρίση Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Μάξιμο στην Νότια Αγγλία Ενθρονίστηκε στο Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο Μητροπολίτης Κωνσταντίνος Έκθεση ζωγραφικής για τα 85 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Μεξικού Απόψεις: Με σύστημα κερδοφορίας μεταναστευτικής βίζας στην ΕΕ θα έρθει ελπίδα σε ξένους που πιθανόν να πνιγούν στα νερά της Μεσογείου Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ Διάγγελμα Μπάιντεν: Η σκυτάλη σε νεότερες φωνές, για να σωθεί η Δημοκρατία Το εναλλακτικό μάθημα στη θέση των Θρησκευτικών Δεξίωση για την 50η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ΗΠΑ: «Βέβαιος» ο Νετανιάχου ότι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς θα πετύχουν Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ο Αμερικής Ελπιδοφόρος Mνημοσυνο στον Προκάτοχο του Πατριάρχη Παρθένιο τον Γ’ τέλεσε ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος Χειροθεσία Αρχιμανδρίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στον Άγιο Γεώργιο Port Pirie Καλοκαιρινή απόδραση των κατασκηνωτριών της «Γαλιλαίας» της Εκκλησίας των Σερρών Σταύρος Καλαφάτης: «Αντλούμε παράδειγμα από εκείνους που πάλεψαν και πήγαν την Ελλάδα πιο ψηλά»

Μεγάλη Τρίτη

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 27 / 4 / 2021 , 0:59 από news_room

Μεγάλη Τρίτη

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, 27 Απριλίου, η Εκκλησία επιτελεί ανάμνηση της παραβολής των δέκα παρθένων λόγω της ευαγγελικής περικοπής, η οποία διαβάζεται το πρωί στον Εσπερινό με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της εσπερινής αυτής ακολουθίας επαναλαμβάνονται αρκετά τροπάρια, τα οποία ήδη ψάλθηκαν χθες βράδυ στον όρθρο της Μεγάλης Τρίτης. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στα τάλαντα, που ο Θεός χαρίζει στον κάθε άνθρωπο, ο οποίος καλείται να αγωνιστεί για να τα πολλαπλασιάσει ως καλός οικονόμος της θείας Χάριτος. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Χριστός προσφέρει την ευκαιρία έστω με ένα τάλαντο και σε εκείνο τον άνθρωπο που δεν θέλει ή δεν προσπαθεί με ταπείνωση να εργαστεί και να ενεργοποιήσει το τάλαντο για τον αγιασμό και τη σωτηρία του.

Το απόγευμα σήμερα τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Τα τροπάρια που ψέλνονται αναφέρουν και το γεγονός της μετάνοιας της πόρνης γυναίκας, που άλειψε με το μύρο τον Κύριο.

Από μέρους των υμνογράφων γίνεται παρουσίαση και του αρνητικού σχολιασμού του γεγονότος αυτού από κάποιους μαθητές, πιθανότατα και του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος μόλις πριν μερικές ημέρες διαπίστωσε ανάλογη πράξη της Μαρίας της αδελφής του τετραήμερου Λαζάρου, έσπευσε αμέσως να σχολιάσει πονηρά, όπως συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους σε κάθε εποχή. Η απορία και παράλληλα η υπόδειξη: «Γιατί χαλούμε το μύρο τούτο και δεν το πουλάμε και τα χρήματα που θα εισπραχθούν να δοθούν στους πτωχούς;», κρύβει τη σκληρότητα και την υποκρισία του Ιούδα, γιατί ενώ ο ίδιος κρατά το ταμείο της ομάδας των μαθητών, κλέβει από αυτό και παράλληλα σχεδιάζει το πώς θα παραδώσει το Διδάσκαλο και διαπραγματεύεται την αντιμισθία για την προδοσία του Διδασκάλου.

Παράλληλα, παρουσιάζεται η συντριβή και η μετάνοια της περιθωριακής γυναίκας που βρήκε το θάρρος, αισθανόμενη τη συγχώρεση και την αγάπη του Σωτήρος Χριστού προς το πλάσμα του, να πλησιάσει και να εκφράσει, όπως εκείνη γνώριζε, τη μεταμέλειά της.

Οι χριστιανοί, ειδικά απόψε, σπεύδουν στους ναούς για να ακούσουν το τροπάριο της Κασίας ή Κασσιανής μοναχής της υμνογράφου. Η υμνογράφος Κασσιανή έγραψε και άλλα εκκλησιαστικά ποιήματα, τα οποία διατηρούνται μελοποιημένα στα λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Ας ευχηθούμε η τέχνη της βυζαντινής μας εκκλησιαστικής μουσικής να βοηθήσει πνευματικά και κατανυκτικά όλους μας να εισέλθουμε στο πανίερο νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας, που οδηγεί στη μετάνοια και τη συγχώρεση εμβαθύνοντας στο πλατύτερο θεολογικό νόημα του ύμνου, το οποίο επιδιώκει προσευχητικά ο πιστός δια της υμνογράφου: «του αμέτρητου ελέους του Σωτήρος Χριστού».

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στον απεσταλμένο του euronews στην Λευκωσία παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος

Συνέντευξη στον απεσταλμένο του euronews στην Λευκωσία παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος

Δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 2 / 3 / 2023 , 18:27 από news_room «Ο σκοπός της Τουρκίας είναι ξεκάθαρος. Δεν υπάρχουν αμφιβολίες και δεν δυσκολεύεται κάποιος να τον βρει. Στόχος είναι η τουρκοποίηση της Κύπρου». Με τα λόγια αυτά ο Αρχιεπίσκοπος Νέα Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεώργιος, κρούει, μέσω του euronews, τον κώδωνα του κινδύνου για […]

αδολο γαλα

Το Άγιο Όρος θέτει απαγόρευση επισκέψεων μέχρι το τέλος του μήνα

Δημοσιεύθηκε: Τρίτη 17 / 11 / 2020 , 16:21 από Την απαγόρευση προσκυνηματικών επισκέψεων ως τις 30 Νοεμβρίου αποφάσισε και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Με ανακοίνωση που απέστειλε προς τις μονές , μετά από συνεδρίασή της τη Δευτέρα, η Ιερά Κοινότητα ορίζει ότι δε θα επιτρέπονται οι […]