28 °C Athens, GR
24/07/2026

Τελευταια Νέα
6 Χρόνια ADOLOGALA.GR Δημογραφικό: Μείωση του πληθυσμού κατά σχεδόν 500 χιλ. άτομα – Κατάρρευση των γεννήσεων Τι προβλέπει ο νέος κώδικας οδικής κυκλοφορίας ο οποίος δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση και αποτροπή παραβάσεων – Αναλυτικά Απόψεις: Ρωσίδα κατάσκοπος δήλωνε στο Ληξιαρχείο ότι ήθελε την ίδια ώρα που μητέρες και παιδιά πληρώνουν έως και 8500€ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα Ονομαστήρια Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα – Πρόγραμμα 2026 Παρουσία του Μητροπολίτη Καλλινίκου η πανήγυρη της Αγίας Μαρίνας στη Κόρωνο Νάξου Η Ελλάδα γιορτάζει την Πανσέληνο με μουσική, θέατρο και ανοιχτά μνημεία Κύπρος: Η TechIsland Wildfire Initiative φέρνει νέα εργαλεία κατά των πυρκαγιών Μεταξύ πολέμου και επιβίωσης: Οι Υεμενίτες φοβούνται νέα ανθρωπιστική καταστροφή Ποδόσφαιρο Γυναικών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το WAFCON 2026 Έφυγε η θρυλική Μαίρη Λίντα – Η πορεία μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας Προαγωγές επ’ ανδραγαθία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις Το επίσημο ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Καναδά

Τουλάχιστον 8 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 8 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αφγανιστάν

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 13 / 3 / 2021 , 14:12 από news_room

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 47 άλλοι τραυματίστηκαν, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, όταν εξερράγη αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα στο δυτικό Αφγανιστάν χθες Παρασκευή το βράδυ, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Ο απολογισμός της έκρηξης στη Χεράτ είναι οκτώ νεκροί και 47 τραυματίες και “ μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και επτά άμαχοι– δύο άνδρες, δύο γυναίκες και τρία παιδιά”, δήλωσε ο Τζαϊλάνι Φάρχαντ εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χεράτ.

Τουλάχιστον 20 γυναίκες και οκτώ παιδιά τραυματίστηκαν, καθώς και οκτώ μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Φάρχαντ, δεκάδες σπίτια και καταστήματα υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη.

Ο Ραφίκ Σερζάι, εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Χεράτ, επιβεβαίωσε τον απολογισμό.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείο Εσωτερικών Ταρίκ Αριάν δήλωσε ότι υπάρχουν “ 54 τραυματίες, εκ των οποίων επτά αστυνομικοί”.

Αν και η Χεράτ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, παραμένει υπό τον έλεγχο της αφγανικής κυβέρνησης, στην υπόλοιπη ομώνυμη επαρχία μαίνονται μάχες μεταξύ του στρατού και των Ταλιμπάν.

Προς το παρόν κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την χθεσινή επίθεση.

“ Η έκρηξη στη Χεράτ δεν έχει καμία σχέση με τους (μαχητές) μας”, δήλωσε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε πέρυσι, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να μην διαπράττουν μεγάλες επιθέσεις σε αστικά κέντρα.

Όμως τους τελευταίους μήνες σημειώνεται σε μεγάλες πόλεις ένα κύμα στοχευμένων επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, δικαστών, γιατρών, πολιτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων καθώς και υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αφγανικές αρχές και οι ΗΠΑ αποδίδουν τους φόνους αυτούς στους Ταλιμπάν.

Καταδίκη από τον ΟΗΕ

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι κατηγόρησε χθες τους Ταλιμπάν για την επίθεση στη Χεράτ, εκτιμώντας ότι “συνεχίζουν τον πόλεμό τους και την παράνομη βία εναντίον του λαού μας”. Παράλληλα ο Γάνι εκτίμησε ότι οι αντάρτες “απέδειξαν εκ νέου ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να καταλήξουν σε ειρηνική διευθέτηση των τρεχουσών κρίσεων”.

Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε χθες Παρασκευή “ με τον πιο έντονο τρόπο τον ανησυχητικό αριθμό επιθέσεων που έχουν σκοπίμως στόχο αμάχους στο Αφγανιστάν”.

Τα μέλη του Συμβουλίου ενθάρρυναν “ τους συμμετέχοντες στις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις να αναλάβουν μέτρα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, περιλαμβανομένης της μείωσης της βίας”.

Παρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα, η βία στο Αφγανιστάν συνεχώς αυξάνεται.

Βάσει της συμφωνία που σύναψαν ΗΠΑ και Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020, η Ουάσινγκτον έχει δεχθεί να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου.

Η αποχώρηση αυτή προκαλεί ανησυχία στην Καμπούλ, όμως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη αν θα σεβαστεί τη συμφωνία αυτή που σύναψε η κυβέρνηση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόσφατα η Ουάσινγκτον υπέβαλε ένα προσχέδιο ειρήνευσης στις αφγανικές αρχές και τους Ταλιμπάν, το οποίο προβλέπει τη σύσταση μιας “ νέας κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές”, σύμφωνα με επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την οποία αποκάλυψαν αφγανικά μέσα ενημέρωσης. Και η Ρωσία έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας “μιας μεταβατικής κυβέρνησης” στην οποία θα συμμετέχουν και οι Ταλιμπάν.

Η επίθεση στη Χεράτ σημειώθηκε λιγότερο από μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή στη Μόσχα συνομιλιών στις οποίες θα συμμετάσχουν οι αφγανικές αρχές και οι αντάρτες παρουσία πολλών ξένων αντιπροσωπειών.

Από την πλευρά της η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να φιλοξενήσει ενδοαφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη τον Απρίλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Χριστουγεννιάτικη συνέντευξη του Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κυρίλλου στο τηλεοπτικό κανάλι “Ρωσία”

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 6 / 2 / 2021 , 10:17 από news_room Στις 7 Ιανουαρίου 2021, στο πανηγύρι της γέννησης του Χριστού, το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya έδειξε την παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη συνέντευξη με τον Πατριάρχη Αγιότητας της Μόσχας και όλης της Ρωσίας. Ο Αρχηγός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απάντησε στις ερωτήσεις του πολιτικού παρατηρητή του VGTRK, που φιλοξενεί […]

Επίσκοπος Μελιτηνής: Σιωπή και Έκσταση

Επίσκοπος Μελιτηνής: Σιωπή και Έκσταση

Δημοσιεύθηκε: Σάββατο 3 / 5 / 2025 , 22:14 από news_room Μάξιμος Παφίλης, Επίσκοπος Μελιτηνής Η σιωπή που ακολούθησε τη Σταύρωση ήταν βαριά, ένας αέρας παγωμένος που τύλιγε την Ιερουσαλήμ σαν σάβανο. Ο θάνατος του Μεσσία, μια πραγματικότητα αιχμηρή σαν θραύσμα γυαλιού στην καρδιά των μαθητών, άφηνε πίσω του ένα κενό ακατανόητο, μια νύχτα δίχως […]